22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

Në kohën kur Kosova paralajmëroi padi për gjenocidin serb mbi shqiptaret, Vuçiqi i jep mirënjohje nobelistit serbofil qe mbeshteti gjenocidin e Millosheviqit

Bernë, 11 maj -Vucic i jep mirenjohje nje autori te Nobelit qe njihet ne opinonie gjere, sdomos nje ballkan si nje serbofiol i cili mbeshteti diktatorine fundit  në Evropë dhe kasapine ballkanit Mikoshevicin i cili beri krime dhe gjenocid per dy decnei erresht e Ksosovë dhe Bsonje Hercegovine, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le cantopn27.ch duike ju rferuar mediave boterore

Sipas Washington Post « Çmimi Nobel i Handke në 2019 shkaktoi zemërim veçanërisht në Bosnjë dhe Kosovë, të dy të shkatërruar nga luftërat e viteve 1990, ndërsa Prishtina e deklaroi atë ‘persona non grata’.. »

Serbia nderon Nobelistin kontraverz Handke qe perkarhu diktatorin e fundit ne Evropë, kasapin e balllkanit Slobodan Miloshevic

a person standing in front of a mirror posing for the camera: Handke's Nobel Prize in 2019 sparked outrage notably in Bosnia and Kosovo, both devastated by the 1990s wars, while Pristina declared him 'persona non grata'Ne kohen kur Kosova po pergatitet ta padise Serbine per gjenocid, Vucic i jep mirënje nobelistit serbofil qe perkrahu politiken e Miloshevit dhe gjeocidin serbe ne Kosovë?!

Serbia të Dielën i dha një nga nderimet e saj më të larta Laureatit të Nobelit Peter Handke, mbështetja e hapur e të cilit për Serbët gjatë luftërave Jugosllave të viteve 1990 e pa atë të akuzuar si apologut për mizoritë Serbe ka sjkruar sot shtypi amerikan (Serbia gives award to 2019 Nobel Literature winner Handke) transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

I konsideruar si një nga shkrimtarët më origjinalë në gjuhën gjermane gjallë, zgjedhja e Akademisë Suedeze për çmimin e letërsisë 2019 hapi përsëri plagët e vjetra në Ballkan

Në një moment Handke austriak madje i krahasoi serbët me hebrenjtë nën nazistët, një vërejtje që ai më vonë e tërhoqi.

Ai madje foli në varrimin e 2006 të të fortit serb Slobodan Millosheviç, i cili vdiq ndërsa po gjykohej për gjenocid, krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dha Handke Urdhrin e Yllit të Karaxhorxhit, ndarjen e parë, për « meritat e tij të jashtëzakonshme në përfaqësimin e Serbisë … në aktivitetet publike dhe kulturore dhe këmbënguljen personale në përgjegjësinë pa kompromis ndaj së vërtetës ».

Vendimi për të dekoruar Handke, 78 vjeç, u mor vitin e kaluar, por ceremonia u mbajt vetëm të Dielën.

« Populli serb është i lumtur që Handke e ka në mesin e miqve të tij. Populli ynë kurrë nuk kishte nevojë për më të mirë, » ka then Vuçiq.

Handke adhurohet nga serbët për mbështetje gjatë luftërave të viteve 1990 dhe epokës së të fortit të ndjerë Sllobodan Millosheviç kur serbët u fajësuan gjerësisht për nxitjen e konfliktit që vrau më shumë se 100,000 njerëz. Handke konsiderohet persona non grata në kryeqytetin boshnjak, Sarajevë dhe në Kosovë, një ish provincë serbe që shpalli pavarësinë në 2008. (Handke is considered persona non grata in the Bosnian capital, Sarajevo, and in Kosovo, a former Serbian province that declared independence in 2008.) ka raportuar gazeta tjeter amerike 6News, transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Derniers articles