12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Në Gjenevë po mbahet samiti botëror për Inteligjencën Artificiale

Gjeneve, 6 korrik -Sot ne qytetin nderkombetar ne Gjeneve jane mbledhur mbi 2000 diplomatë, shkenctarë, industrialistë, akademikë, anëtarë të OKB-së do të jenë në Gjenevë më 6 dhe 7 korrik, për samitin botëror të Unionit Ndërkombëtar të Telekomit (ITU) mbi “inteligjencën artificiale për mirë”. Janë caktuar shumë takime interesante si konferenca dhe demonstrime të robotëve humanoidë, njofton ATV dhe gazeta zvicerane Le Canton27.ch

ITU lidh boten

Samiti i AI për Good Global organizohet nga ITU, agjencia e specializuar e Kombeve të Bashkuara për teknologjitë e informacionit dhe komunikimit dhe 40 agjenci partnere të Kombeve të Bashkuara. Organizohet së bashku me Qeverinë e Zvicrës.

“ITU, AI Good Summit” necbashkepunim me
Agjencite e specializuara te Kombeve të Bashkuara për teknologjinë prezanton në Gjenevë më të fundit në inteligjencën artificiale dhe robotikë

Inovatorët në fushën e inteligjencës artificiale (AI) dhe robotikës – të shoqëruar nga krijimet e tyre ultra të sofistikuara – do të bashkohen me drejtuesit e aksionit humanitar në Gjenevë (Zvicër) më 6 dhe 7 korrik, me rastin e edicionit të ri të samiti botëror që synon promovimin e AI për zhvillim të qëndrueshëm

Organizuar gjatë dy ditëve me iniciativën e Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit (ITU), Samiti Botëror për Inteligjencën Artificiale për të Mirë Sociale do të jetë një mundësi për të treguar ndihmën që mund të sjellin teknologjitë e reja për të arritur Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs) të përcaktuara nga Kombet e Bashkuara, në fusha të tilla si trajtimi i krizës klimatike dhe forcimi i përgjigjeve humanitare.

“Është në interesin tonë kolektiv që të formësojmë AI më shpejt sesa na jep neve,” tha Sekretarja e Përgjithshme e ITU, znj. Doreen Bogdan-Martin.

“Ky samit, i cili është platforma kryesore e OKB-së në fushën e AI, do të bashkojë lojtarët kryesorë në sektor që përfaqësojnë një gamë të gjerë interesash, në mënyrë që të sigurojë që AI mund të luajë një forcë të fuqishme lëvizëse në garën tonë kundër kohës për të arritjen e SDG-ve”.

Zgjidhje inovative dhe folës të klasit botëror

AI for Good Global Summit do të bashkojë, për herë të parë në një vend, tetë robotë socialë humanoidë dhe më shumë se 20 robotë të specializuar. Këta robotë do të tregojnë shkallën e plotë të aftësive të tyre, nga luftimi i zjarreve dhe dhënia e ndihmës humanitare, tek ofrimi i kujdesit shëndetësor dhe mbështetja e bujqësisë së qëndrueshme.

Veprimtaria do të përfshijë gjithashtu fjalime kryesore nga personalitete me ndikim, si dhe demonstrime të zgjidhjeve më të fundit të AI, të cilat, me mbështetjen e AI-së së madhe për familjen e mirë sociale të shpërndarë nëpër botë, mund të aplikohen në shkallë globale.

Dy tryeza të nivelit të lartë – të cilat do të sjellin së bashku zyrtarë qeveritarë, drejtues të sektorit privat, akademikë dhe partnerë të sistemit të OKB-së – do të ofrojnë një mundësi për të eksploruar politikat, rregulloret dhe standardet e nevojshme për të siguruar që AI kontribuon në zhvillimin e qëndrueshëm.

Ngjarja do të presë gjithashtu raundin përfundimtar të konkursit « Fabrika e Inovacionit AI për Mirë Sociale », ku startup-et nga e gjithë bota do të shfaqin zgjidhjet e tyre të AI për të avancuar në arritjen e SDG-ve.

Më shumë se sa një samit

Samiti i AI për Good Global, i cili u zhvillua për herë të parë në vitin 2017, po kthehet në Gjenevë për herë të parë që nga viti 2019 pasi Samiti u mbyll për shkak të pandemisë COVID-19. 19, në formën e një platforme mobilizimi online, e aksesueshme në të gjithë vit, dhe duke sjellë së bashku pjesëmarrës me prejardhje shumë të ndryshme nga 183 vende.

Edicioni i këtij viti shfrytëzon në maksimum botën fizike dhe virtuale, me mbi 2,500 pjesëmarrës që priten në Gjenevë dhe pjesëmarrje në internet nga mbi 15,000 anëtarë të ITU-së në rritje të aktivizuar me AI, përkatësisht AI për Rrjetin Neural të Mirë.

Ngjarja do t’i kushtojë rëndësi të madhe vendosjes së kontakteve me synimin për të nxjerrë në pah projekte të reja, thirrje për veprim dhe partneritete. Për më tepër, hapësira dinamike e ekspozitës e ngritur si pjesë e Samitit do të shfaqë shfaqje dhe vepra arti që frymëzohen nga inteligjenca artificiale.

Derniers articles