3.5 C
Berne
samedi 9/12/2023

NATO « baba » në zemër të Evropës. Së shpejti me një antenë strategjike në Gjenevë

Gjenevë, 12 tetor -Berna tashmë po përgatitet për ardhjen e organizatës së mbrojtjes. Sekretari i Përgjithshëm Jens Stoltenberg dëshiron të krijojë një zyrë të NATO-s në vendin e OKB-së, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Lucie Fehlbaum Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) dëshiron të hapë një zyrë ndërlidhëse në Gjenevë, shkruan « Tages Anzeiger », e marrë nga « Tribune de Genève » të mërkurën. Antena do të vendosej në faqen e OKB-së dhe do të përfshinte një drejtor, pa titullin ambasador dhe dy-tre bashkëpunëtorë.

Në Bernë, sipas gazetes Blick, Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (DFAE) konfirmon faktet, por nuk ndalet me kaq. Administrata federale tashmë është duke bërë përgatitje që NATO të mund të pritet në Zvicër, pas një vendimi të Këshillit Federal.

Reklamim Më shumë Informacion Zvicra mban lidhje me aleancën Sekretari i përgjithshëm i aleancës së mbrojtjes, Jens Stoltenberg, e njeh mirë Gjenevën ndërkombëtare. Në mars ai priti këshilltaren federale Viola Amherd, në krye të ushtrisë. Diskutimi i tyre u fokusua veçanërisht në mundësitë e forcimit të bashkëpunimit në politikën e sigurisë.

Zvicra gjithashtu mban marrëdhënie diplomatike me NATO-n. Ajo ka një ambasador të akredituar në aleancë në Bruksel, Philippe Brandt, i cili është gjithashtu ambasador në Belgjikë. Zyra e NATO-s në Gjenevë do të funksiononte në të njëjtin model si ato në Nju Jork, të ngjashme me selinë e Kombeve të Bashkuara (OKB) dhe Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) në Vjenë.

Bashkëpunim që nga vitet 1990 Për një zëdhënës të DFAE, të intervistuar nga e përditshmja e Gjenevës, hapja e një zyre ndërlidhëse të NATO-s në Gjenevë nuk do të kundërshtonte të drejtën për neutralitet. Aleanca ushtarake është një organizatë ndërqeveritare, sipas kuptimit të ligjit zviceran të shtetit pritës.

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...