17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Zgjedhjet presidenciale ne Amerike/ Kjo grua, Haley e deklasoi Trumpin 6-0,

Nikki Haley, 52 vjeç, është e vetmja rivale e mbetur në garën për nominimin e Partisë Republikane kundër Donald Trump.

Brrne, 23 janar -Zgjedhjet presidenciale amerikane. Haley mundi Trump 6-0 në votimin e mesnatës në Dixville Notch
Votimi përfundoi për dhjetë minuta. Nikki Haley fitoi unanimisht kundër ish-presidentit amerikan Donald Trump.

Gjashtë votuesit e Dixville Notch, një fshat në verilindje të Shteteve të Bashkuara, filluan zgjedhjet presidenciale republikane në New Hampshire në mesnatë. Ata votuan unanimisht për Nikki Haley.

Ky fshat i humbur në pyjet e New Hampshire, pranë kufirit kanadez, ka përjetësuar një traditë të krijuar që nga viti 1960, e cila i dha titullin « I pari në Komb ».

Votimi dhe numërimi i votave të mesnatës zgjati vetëm rreth dhjetë minuta dhe përfundoi me zero vota për kandidatin kryesor Donald Trump (77) dhe gjashtë për Nikki Haley (52), rivalja e tij e vetme e mbetur në garën për nominimin e Partisë Republikane. .

Atmosferë e relaksuar

Ligjet zgjedhore të këtij shteti të vogël në verilindje të Shteteve të Bashkuara i lejojnë bashkitë me më pak se 100 banorë të hapin qendrat e votimit në mesnatë dhe të mund t’i mbyllin ato kur të gjithë personat e regjistruar në listat zgjedhore të kenë kryer detyrën e tyre qytetare.

Tashmë një votë vendimtare

Megjithatë, sondazhet parashikuan një fitore dërrmuese për Donald Trump ndaj Nikki Haley. Në të gjithë shtetin, ai është para saj me gati 20 pikë në sondazhet e opinionit.

Nikki Haley, ish-ambasadorja e SHBA-së në Kombet e Bashkuara, është sfiduesi i vetëm i ish-presidentit pasi Guvernatori i Floridës Ron DeSantis u largua nga detyra këtë fundjavë. Donald Trump, i mbështetur nga një bazë solide, fitoi zgjedhjet e para paraprake, më 15 janar, në Iowa. Nëse ai shtyp rivalin e tij në votime në New Hampshire, do të ishte jashtëzakonisht e vështirë për ish-guvernatorin e Karolinës së Jugut të rikuperohej.

Derniers articles