22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Samiti G20: Bota përballë COVID-19. Zvicra pretendon kauzën e klimës dhe multilateralizmit

Presidentja e Konfederatës Simonetta Sommaruga mirëpriti deklaratën e G20 mbi klimën dhe tregtinë, e cila tha se do të bëjë të mundur luftimin e krizave aktuale. Zvicra mirëpriti deklaratën e klimës dhe tregtisë G20, rapoerton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch »

Është një shenjë pozitive për multilateralizmin dhe do të ndihmojë në luftën kundër krizave aktuale, tha Presidentja e Konfederatës Simonetta Sommaruga. Kjo deklaratë do të jetë e dobishme për, nga njëra anë, krizën shëndetësore dhe ekonomike të lidhur me Covid-19 dhe, nga ana tjetër, krizën e klimës dhe krizën e rrugës shumëpalëshe, sipas një njoftimi për shtyp nga Departamenti Federal i Mjedisit, Transportit , energjia dhe komunikimi (DETEC) botuar të Dielën.

Presidenti i Konfederatës këmbënguli në rreziqet që lidhen me ndryshimin e klimës. Anëtarët e G20 janë ndër vendet që ndotin më shumë, por kanë më shumë hapësirë ​​për t’u përmirësuar. Ajo u bëri thirrje të gjithë anëtarëve të G20 që të arrijnë cakun e shkarkimeve zero më së voni deri në vitin 2050.

Investime të qëndrueshme Investimet e qëndrueshme në ekonomi dhe mbrojtjen e klimës gjithashtu përfitojnë nga njerëzit dhe bizneset, tha ajo. Zvicra dhe vendet e tjera evropiane janë ambicioze në këtë drejtim dhe i bëjnë thirrje bashkësisë ndërkombëtare të bëjë më shumë përpjekje.

Në lidhje me stabilizimin e sistemeve financiare dhe ekonomike, G20 ndihmon në përshpejtimin e mekanizmave shumëpalësh, siç dëshmohet nga puna që Fondi Monetar Ndërkombëtar, Banka Botërore dhe Bordi i Stabilitetit Financiar kanë ndërmarrë përballë pandemisë. Forcimi i OBSH dhe OBT Për Zvicrën, organizata të caktuara ndërkombëtare, të tilla si Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe Organizata Botërore e Tregtisë (OBT), duhet të forcohen nëse bashkësia ndërkombëtare do të përballet me sfida globale.

Të Shtunën, Këshilltari Federal kujtoi se një rimëkëmbje e fortë dhe e qëndrueshme duhet të shkojë paralelisht me zbatimin e objektivave të Axhendës 2030 dhe Marrëveshjes së Parisit. Këtë vit, Zvicra mori pjesë, si një vend mysafir, në të gjitha punët e grupit të njëzet vendeve më të rëndësishme industriale dhe në zhvillim. Ajo ishte mysafire e Arabisë Saudite, e cila aktualisht mban presidencën e G20. Samiti u zhvillua në internet.

Derniers articles