22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Shefi i diplomacise zvicerane Cassis në Tiranë. Zvicra dhuroi 345 milionë franga për zhvillimin e Shqipërisë

Tiranë/Bernë, 23 Nëntor (Nefail MALIQI) -Këshilltari Federal i Ticines udhëtoi në Tiranë për jubileun, duke vizituar vendin e një projekti të mbështetur nga Berni për rinovimin e shtëpive të shkatërruara nga një tërmet në 2019. Zvicra dhuroi 345 milionë franga për zhvillimin e Shqipërisë dhe së bashku me Gjermaninë, është një nga donatorët kryesorë dypalësh të vendit, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch » duke ju referuar burimeve te DFAE.

Ne kuader te vizitës së tij zyrtare në Tiranë, Këshilltari Federal Ignazio Cassis u takua, në 23 Nëntor 2020, Kryeministrin shqiptar Edi Rama, Ministrin e Jashtëm të atëhershëm Gent Cakaj dhe Presidentin Ilir Meta. Diskutimet u përqëndruan në angazhimin e Zvicrës në Shqipëri, kryesinë shqiptare të OSBE-së dhe kandidaturën e të dy vendeve për Këshillin e Sigurimit të KB. Kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (DFAE) vizitoi gjithashtu një projekt SDC për të rinovuar shtëpitë e shkatërruara.

Cassis në Shqipëri për të festuar 50 vjet marrëdhënie diplomatike Ticinese Federal Këshilltari udhëtoi për në Tiranë për këtë jubile, duke vizituar vendin e një projekti Bern-mbështetur për të rinovuar shtëpitë e shkatërruara nga një tërmet në 2019 Zvicra dhe Shqipëria festojnë pesëdhjetë vjet marrëdhënie zyrtare.

Shefi i diplomacise zvicerane Ignazio Cassis në Tiranë për të festuar 50-vjetorin e marrëdhënie diplomatike


Federal Këshilltari Ignazio Cassis, gjatë një vizite zyrtare në Shqipëri, vizitoi vendin e një projekti, të mbështetur nga Zvicra, për të rinovuar shtëpitë e shkatërruara nga një tërmet në 2019. Fillimi i marrëdhënieve zyrtare diplomatike midis Zvicrës dhe Shqipërisë daton që nga 1970. Prandaj ishte një jubile që autoritetet festuan të hënën me këtë vizitë zyrtare nga Këshilltari Federal Ignazio Cassis në Shqipëri.

Kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (DFAE) me rastine  50-vjetorit te amrdhenive dioplaomtike mes Zvicres dhe Shqiperisë (ans de relations diplomatiques) eshte takuar me Kryeministrin shqiptar Edi Rama si dhe Ministrin aktual të Jashtëm Gent Cakaj dhe Presidentin Ilir Meta. Gjatë bisedave zyrtare, politika, shoqëria, ekonomia dhe formimi profesional ishin midis temave të diskutuara.

Diskutimet u përqëndruan gjithashtu në angazhimin e Zvicrës në Shqipëri, të Presidencës Shqiptare të OSBE-së dhe kandidaturës së të dy vendeve për Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

Ndihma humanitare në Shqipëri

Gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch » ka mesuar se Ignazio Cassis vizitoi vendin e një projekti, të mbështetur nga Zvicra, që synonte rinovimin e shtëpive të shkatërruara nga një tërmet në nëntor 2019, i cili vrau më shumë se 50 njerëz dhe la rreth 30,000 njerëz pa çati Që nga viti 1996 (..séisme en novembre 2019, lequel avait fait plus de 50 morts et laissé environ 30’000 personnes sans toit.) Zvicra ka investuar rreth 345.000.000 franga në zhvillimin e Shqipërisë dhe, së bashku me Gjermaninë, është një nga donatorët kryesorë dypalësh të vendit.

Që nga viti 1996, Zvicra ka investuar gati 345 milion franga në zhvillimin e Shqipërisë

Në 1970, gjysmë shekulli më parë, Zvicra vendosi zyrtarisht marrëdhënie diplomatike me Shqipërinë dhe të dy vendet kanë mbajtur shkëmbime të ngushta dypalëshe që nga ajo kohë. Në vitin 1992, Zvicra hapi ambasadën e saj të parë në Tiranë. Për Këshilltarin Federal Ignazio Cassis, kjo vizitë në Shqipëri ishte pra një ngjarje e veçantë në këtë vit jubilar.

“Jam veçanërisht i lumtur që festoj këtë përvjetor me një vizitë. Këto 50 vjet marrëdhënie diplomatike janë gjithashtu gjysmë shekulli miqësie. Gjatë dymbëdhjetë muajve të fundit, ne kemi pasur një demonstrim të solidaritetit tonë të ndërsjellë: pas tërmetit të tmerrshëm të vitit 2019, Zvicra menjëherë dërgoi ndihmë humanitare dhe, në kohën e shpërthimit të pandemisë COVID-19, shkëmbimet ishin intensive. Takim me ministrat dhe vizitë me mirësjellje te Presidenti Gjatë bisedave zyrtare, politika, shoqëria, ekonomia dhe formimi profesional ishin midis temave të diskutuara. Me Kryeministrin Edi Rama, Këshilltari Federal Ignazio Cassis diskutoi gjithashtu për sfidat që kanë lindur muajt e fundit dhe kryesinë aktuale shqiptare të OSBE.

Me këtë rast, kreu i DFAE nënvizoi mbështetjen e Zvicrës për presidencën shqiptare dhe mirëpriti punën e kryer. Edi Rama vuri në dukje me kënaqësi bashkëpunimin e mirë midis dy vendeve dhe dha një përmbledhje të temave kryesore që do të diskutohen në takimin e Këshillit Ministror të OSBE të planifikuar për 3 Dhjetor.

Takimi me Ministrin aktual të Jashtëm Gent Cakaj ofroi një mundësi për një shkëmbim mbi çështjet dypalëshe, si dhe mbi situatën politike në Shqipëri dhe në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Në kontekstin e takimit të tij me Presidentin Ilir Meta, Këshilltari Federal Ignazio Cassis shqyrtoi 50 vjet marrëdhënie diplomatike midis Zvicrës dhe Shqipërisë.

Midis vitit 1970 dhe sot, marrëdhëniet e shkëlqyera të miqësisë midis dy vendeve janë zgjeruar dhe forcuar. Përqendrohuni në aktivitetet e Ndihmës Humanitare në Shqipëri Për të mbyllur vizitën e tij zyrtare, Këshilltari Federal Ignazio Cassis vizitoi vendin e një projekti, të mbështetur nga Zvicra, për të rinovuar shtëpitë e shkatërruara nga një tërmet. Në nëntor 2019, një tërmet në Shqipëri la më shumë se 50 të vdekur dhe la rreth 30,000 njerëz të pastrehë.

Duke biseduar me Ministrin shqiptar për Rindërtim Arben Ahmet, kreu i DFAE ishte në gjendje të merrte një përmbledhje konkrete të ndihmës emergjente të Zvicrës në terren. “Vetëm disa orë pas tërmetit të tmerrshëm, një ekip nga Ndihma Humanitare e Konfederatës shkoi në Tiranë.

Në ndërkohë, stafi ynë lokal kishte kontaktuar me partnerët e bashkëpunimit, si dhe me autoritetet lokale. Kjo bëri të mundur që të sigurohej që ndihma të shpërndahej drejtpërdrejt atje ku njerëzit kishin më shumë nevojë « , tha Ignazio Cassis, duke mirëpritur bashkëpunimin i cili funksionoi në mënyrë të përsosur në këtë kohë të vështirë. Partnerë të gjatë bashkëpunimi ndërkombëtar Zhvillimi i Shqipërisë, stabiliteti i Ballkanit Perëndimor dhe afrimi i vendeve të këtij rajoni me Evropën janë çështje me shumë rëndësi për Zvicrën. Që nga viti 1995, ajo është përfshirë në terren si pjesë e Strategjisë së saj të Bashkëpunimit Ndërkombëtar (IC).

Shqipëria është kështu midis vendeve me përparësi të Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) dhe Sekretariatit Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO). Që nga viti 1996, Zvicra ka investuar gati 345 milion franga në zhvillimin e Shqipërisë dhe, së bashku me Gjermaninë, është një nga donatorët kryesorë dypalësh të vendit. Këshilltari Federal Ignazio Cassis tha se Zvicra ishte e gatshme të rinovojë mbështetjen e saj për Shqipërinë në përpjekjet e saj të reformës dhe e përgëzoi këtë të fundit për rolin stabilizues që po luan në Ballkanin Perëndimor. “Jam krenar që mund ta shoqërojmë Shqipërinë në këtë rrugë. Zvicra mbështet përpjekjet për të ndërtuar struktura dhe institucione demokratike për të promovuar integrimin në familjen evropiane « .

Image

Derniers articles