19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Një eksperte e OKB-së dëshiron të ndalojë prostitucionin, duke e filluar nga Zvicra

Gjenvë /ONU, 21 qershor -Një raportuese speciale  e organizates së Kombeve te Bashkuara ka propozuar kriminalizimin e blerjes së akteve seksuale, duke i konsideruar konsumatorët si delikuentë, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Raportues special i OKB-së u bën thirrje shteteve të kriminalizojnë blerjen e akteve seksuale. Të premten në Këshillin e të Drejtave të Njeriut në Gjenevë, ajo donte që konsumatorët të konsideroheshin delikuentë. Në një raport, ai synon veçanërisht Zvicrën.

“Prostitucioni nuk mund të konsiderohet punë”, tha raportuesja speciale për dhunën ndaj grave, Reem Alsalem, e cila nuk foli në emër të OKB-së. Megjithatë, në Zvicër si në vendet e tjera, “Shteti legalizon, organizon dhe rregullon veprimtarinë dhe përfitimet nga prostitucioni i të tjerëve si dhe të gjitha objektet seksuale tregtare”, thuhet në raportin e tij.

Teksti thekson se “dekriminalizimi i tregtisë së seksit ka penguar që trafikantët të identifikohen dhe ndiqen penalisht aq aktivisht sa do të ishte e nevojshme”.

Raportuesi kërkon një kuadër ligjor të shfuqizuar. Nga mbrojtja e viktimave te dekriminalizimi i prostitutave, përfshirë kriminalizimin e blerjes së akteve seksuale dhe tutorëve dhe një fushatë shpjegimi për konsumatorët.

Sipas Le Canton27.ch. prostitucioni në rrugë është i paligjshëm, përveç në zona të caktuara posaçërisht të qyteteve të mëdha. Neni 182 i Kodit Penal të Zvicrës është krijuar për të luftuar trafikimin e qenieve njerëzore dhe neni 195 kufizon pushtetin që tutorët mund të kenë ndaj prostitutave.

Derniers articles