16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Interpol arreston1333 persona, duke ju sekuestruar 33 tonë droge me vlerë mbi 717 000 000 dollare

LYON,Interpol / Francë –Rrjetet e operacionit të trafikut të drogës regjistrojnë sekuestrime dhe 1333 arrestime (Drug trafficking operation nets record seizures and 1,333 arrests). Droga e sekuestruar me vlerë gati tre të katërtat e një miliardë dollarësh. Një operacion ndërkombëtar i koordinuar nga INTERPOL ka nxjerrë në pah shkallën e gjerë të trafikut të drogës me sekuestrimin e lëndëve narkotike të paligjshme dhe lëndëve kimike prekursore me vlerë mbi 717 000 000 dollare dhe arrestimin e 1333 të dyshuar në mbarë botën, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Operacioni Lionfish V (23 qershor – 31 korrik) synoi trafikimin e drogave të paligjshme përgjatë ajrit, tokës dhe detit rrugë në 22 vende në mbarë botën nëpërmjet një qasjeje të koordinuar ndërkufitare, me më shumë se 291 ton pararendës sekuestrohen lëndë kimike dhe 35.5 ton lëndë narkotike.

Ndërsa drogat tradicionale si kokaina dhe kanabisi vazhdojnë të përfaqësojnë një pjesë të konsiderueshme të drogave të paligjshme në treg, operacioni nënvizoi rritjen e prodhimit dhe shitjes së drogave sintetike si p.sh metamfetamina, Kaptagoni dhe ketamina. Kimikatet pararendëse janë veçanërisht të vlefshme për organizatat kriminale sepse i lejojnë ato të prodhojnë një furnizim të pafund të drogave sintetike me një marzh fitimi shumë të lartë. Prodhimi i drogave sintetike nuk mbështetet në faktorë mjedisorë ose të jashtëm si kokaina dhe heroina dhe mund të prodhohen në mjedise urbane afër të mëdha qendrat e transportit.

Rezultatet operacionale

Gjatë operacionit pesë-javor, autoritetet gjetën 1.8 ton ketaminë, 683 kg metamfetaminë

dhe 581 kg Kaptagon. Konvulsione të rëndësishme përfshinin gjithashtu:
 20.2 ton kokainë
 11.7 ton kanabis
 158 kg heroinë
 65.100 tableta dhe 48 kg Tramadol
 9,500,000 tableta pseudoefedrinë të përdorura për prodhimin e metamfetaminës
 dhjetëra armë zjarri, raketa dhe eksplozivë

Një super-laborator klandestin i aftë për të prodhuar mijëra kilogramë ketaminë u çmontua në Kamboxhia, ku policia arrestoi një individ të kërkuar ndërkombëtarisht me një njoftim të kuq të INTERPOL-it për të dyshuar veprat transnacionale të kontrabandës së drogës. 1333 arrestimet e bëra gjatë operacionit përfshijnë 25 kombësi të ndryshme, duke theksuar më tej se si droga trafikimi është një problem global që kërkon një përgjigje globale.

Autoritetet indiane bënë kapjen më të madhe të vetme të heroinës gjatë operacionit pa 75.3 kg drogë u kapën në Portin e Mundrës. Në një deklaratë, Byroja Qendrore e Hetimit të Indisë (CBI) nënvizoi si u koordinua Byroja Qendrore Kombëtare e vendit për INTERPOL-in me agjencitë e zbatimit të ligjit në mbarë botën, për veprim i bashkërenduar kundër rrjeteve të drogës me lidhje ndërkombëtare, me synimin për të prishur, çmontuar dhe degraduar rrjetet e paligjshme të drogës

Operacioni tregoi se trafikantët përdorin lloje të ndryshme transporti për të kontrabanduar lëndët narkotike duke përfshirë ngarkesat detare me kontejnerë, korrierët ajror, shërbimet postare/postë ekspres, automjetet tregtare, GOFAST anije dhe avionë të vegjël.

Rrjeti global i INTERPOL-it

Gjatë operacionit, njësia e Rrjeteve Kriminale dhe Drogës e INTERPOL-it koordinoi takimet operative për lehtësojnë shkëmbimin e informacionit nëpërmjet kanalit të sigurt të komunikimit global të INTERPOL-it I-24/7 ndërmjet vendet pjesëmarrëse.

INTERPOL vendosi me sukses bazën e tij të të dhënave Relief gjatë operacionit, një aftësi mjeko-ligjore që është të aftë për të lidhur së bashku konfiskimet globale të drogës. Ajo rezultoi në ndeshjen pozitive të dy konfiskimeve të mëparshme të drogës në Brazil dhe Gjermanisë.

“Grupet kriminale operojnë si një kompani globale e pasurisë 500. Ata kërkojnë të maksimizojnë fitimet, të minimizojnë rrezikun, të diversifikojnë zotërimet e tyre dhe të kërkojnë tregje në zhvillim”, tha Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock.

“Operacioni Lionfish demonstron se çfarë mund të arrihet në trajtimin e këtij kërcënimi global kur vendet anëtare të punojmë së bashku nëpërmjet INTERPOL-it për të lidhur dhe fuqizuar policinë në mbarë botën për sigurinë dhe sigurinë tonë qytetarët”, shtoi Sekretari i Përgjithshëm Stock.

Takimet para-operative dhe të ndërtimit të kapaciteteve në Abu Dhabi, Emiratet e Bashkuara Arabe treguan efektivitetin e duke sjellë së bashku ekspertët e zbatimit të ligjit për të ndarë inteligjencën në kohë reale që çon në ndërprerjen e drogës globale rrugët dhe ato organizata kriminale komplekse që i kontrollojnë ato.

Nënkolonel Dana Humaid, Drejtor i Përgjithshëm i Byrosë së Çështjeve Ndërkombëtare, Ministria e Brendshme e Emirateve të Bashkuara Arabe, tha: natyra komplekse e organizatave të sotme kriminale kërkon një përgjigje të sofistikuar dhe të koordinuar nga ligji agjencitë e zbatimit. Emiratet e Bashkuara Arabe ishin të kënaqura që ishin në gjendje të shfrytëzonin vendndodhjen e tyre strategjike udhëkryq midis Evropës, Azisë dhe Amerikës për të sjellë së bashku ekspertë ndërkombëtarë të zbatimit të ligjit për drogën dhe prishin aktivitetet kriminale që nuk njohin kufij.”

“Suksesi i Operacionit Lionfish V dërgon një mesazh të qartë për grupet ndërkombëtare të krimit që kanë sukses bashkëpunimi ndërmjet zbatimit të ligjit ndërkombëtar është i mundur. Emiratet e Bashkuara Arabe janë të përkushtuara për të mbështetur partnerët e saj në INTERPOL për ta thelluar këtë bashkëpunim gjatë viteve në vijim.”

Lionfish u krye nën ombrellën e Projektit AMEAP (Afrika, Lindja e Mesme, Azia Paqësori), një projekt shumëvjeçar rojekti që synon trafikun e drogës i financuar nga Fondacioni INTERPOL për një botë më të sigurt.

Publikimi i disa Njoftimeve Purple të INTERPOL-it mbi modus operandi të rrjeteve të krimit është më tej parashikuar si rezultat i operacionit. Vendet pjesëmarrëse: Australia, Bahreini, Brazili, Kamboxhia, Kolumbia, India, Indonezia, Iraku, Japonia, Jordania, Malajzia, Maldivet, Maroku, Nigeria, Omani, Filipinet, Katari, Sri Lanka, Siria, Tajlanda, Turqia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Derniers articles