23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Ne New Delhi po mbahet sesioni i 90-të i Asamblesë së Përgjithshme të INTERPOL-it te hapura nga kryeministri Narendra Modi

New Delhi, (Nefail Maliqi) 20 tetor  –Asambleja e Përgjithshme e INTERPOL-it u hap nga kryeministri Narendra Modi. Ministrat, shefat e policisë dhe zyrtarët e lartë të zbatimit të ligjit nga rreth 160 vende mblidhen në Indi (INTERPOL General Assembly opened by Prime Minister Narendra Modi)ne mesin e tyre edhe Shqipëria dhe vende tjera te ballkanit, anetare te Interopol-it  njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Kryeministri Narendra Modi ka hapur zyrtarisht Asamblenë e Përgjithshme të INTERPOL-it, organi suprem qeverisës i organizatës më të madhe ndërkombëtare të policisë në botë.

Duke u përballur me kompleksitetin e paprecedentë në peizazhin e kërcënimit kriminal, ministrat, shefat e policisë dhe zyrtarët e lartë të zbatimit të ligjit nga 166 vende do të diskutojnë se si të forcohen zgjidhjet globale të INTERPOL-it për të mbështetur sigurinë kombëtare dhe rajonale.

Identifikimi se ku INTERPOL mund të integrojë përparimet teknologjike për t’i kthyer kërcënimet e mundshme të ardhshme në mundësi operacionale do të diskutohet gjithashtu.

Duke hapur Asamblenë e Përgjithshme të INTERPOL-it, kryeministri i Indisë Narendra Modi tha se aty ku kërcënimet janë globale, përgjigja nuk mund të jetë vetëm lokale, pasi ai bëri thirrje për bashkëpunim kundër kërcënimeve globale.

Presidenti i INTERPOL-it Ahmed Naser Al-Raisi tha se partneritetet dhe shkëmbimi i informacionit ndihmuan në trajtimin dhe parandalimin e krimeve.

Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock tha se Asambleja e Përgjithshme i dha komunitetit global të zbatimit të ligjit një mundësi për të nënvizuar angazhimin e tij për të punuar së bashku kundër kërcënimeve të përbashkëta globale.

Identifikimi se ku INTERPOL mund të integrojë përparimet teknologjike për t’i kthyer kërcënimet e mundshme të ardhshme në mundësi operacionale do të diskutohet gjithashtu në Asamblenë e Përgjithshme.

Duke iu drejtuar delegatëve, Kryeministri Modi tha: “Ka shumë kërcënime të dëmshme të globalizuara me të cilat përballet bota: terrorizmi, korrupsioni, trafiku i drogës, gjuetia pa leje dhe krimi i organizuar. Kur kërcënimet janë globale, përgjigja nuk mund të jetë vetëm lokale. Ritmi i ndryshimit të këtyre rreziqeve është më i shpejtë se kurrë.

“Gjatë nëntëdhjetë e nëntë viteve të fundit INTERPOL ka lidhur policinë globalisht mbi 195 vende. Të bësh një botë më të sigurt është një përgjegjësi e përbashkët. Kur forcat e së mirës bashkëpunojnë, forcat e së keqes nuk mund të veprojnë”, shtoi kryeministri Modi.

Presidenti i INTERPOL-it, Ahmed Naser Al-Raisi tha: “Si organizata më e madhe e policisë në botë, është detyra e INTERPOL-it të sigurohet që të gjitha vendet të mbështeten.

“Partneriteti dhe shkëmbimi i informacionit na ndihmon për të trajtuar dhe parandaluar më mirë krimet. Bazat e të dhënave të INTERPOL-it janë themeli që mbështet punën tonë dhe kontributi i çdo vendi është jetik”, tha presidenti Al-Raisi.

Ministrat, shefat e policisë dhe zyrtarët e lartë të zbatimit të ligjit do të diskutojnë se si të forcohen zgjidhjet globale të INTERPOL-it për të mbështetur sigurinë kombëtare dhe rajonale.

Identifikimi se ku INTERPOL mund të integrojë përparimet teknologjike për t’i kthyer kërcënimet e mundshme të ardhshme në mundësi operacionale do të diskutohet gjithashtu në Asamblenë e Përgjithshme.

Rreth 720 delegatë nga 166 vende po marrin pjesë në takimin vjetor.

Raporti i trendit global të krimit të INTERPOL-it
Konferenca katërditore (18 – 21 tetor) do të shohë lançimin e raportit të parë të INTERPOL-it për Trendin Global të Krimit, i cili bazohet në të dhëna dhe informacione nga të gjithë 195 vendet anëtare të Organizatës për të identifikuar kërcënimet aktuale dhe ato në zhvillim në mbarë botën.

Ndër kërcënimet kryesore të krimit të identifikuara në raport, krimet financiare dhe kibernetike u theksuan si shqetësim të veçantë.

Për të adresuar këto kërcënime, në rendin e ditës janë rezolutat për të forcuar reagimin bashkëpunues të Organizatës ndaj pengimit të krimit financiar dhe korrupsionit, dhe inkurajimi i përdorimit më të madh të bazës së të dhënave Ndërkombëtare të Shfrytëzimit Seksual të Fëmijëve të INTERPOL-it për të identifikuar dhe shpëtuar viktimat e abuzimit.

Asambleja e Përgjithshme do të përditësohet gjithashtu për punën dhe sukseset e Qendrës INTERPOL për Krimin Financiar dhe Kundër Korrupsionit që nga krijimi i saj në fillim të këtij viti.

Përgjimi i produkteve kriminale
Vetëm në 10 muajt e fundit, mekanizmi global i ndalimit të pagesave të INTERPOL-it, Protokolli i Reagimit të Shpejtë Kundër Pastrimit të Parave ka ndihmuar vendet anëtare të rikuperojnë më shumë se 60 milionë dollarë të ardhura kriminale nga mashtrimi i mundësuar kibernetik.

Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock tha: “Krimi ndërkombëtar nuk pengohet nga pandemitë, ndryshimet klimatike apo presionet ekonomike; në të vërtetë e kundërta është e vërtetë, kështu që përgjigja e zbatimit të ligjit duhet të jetë po aq e shpejtë për t’u përgjigjur.

“Asambleja e Përgjithshme i ofron komunitetit global të zbatimit të ligjit një mundësi për të nënvizuar angazhimin e tij për të punuar së bashku kundër kërcënimeve të përbashkëta globale me të cilat përballemi të gjithë ne.

“Ne ndajmë, synojmë, lidhemi, veprojmë. Së bashku. Sepse ky është misioni”, përfundoi Sekretari i Përgjithshëm Stock.

Ndër rezolutat që duhet të merren parasysh nga rreth 720 delegatë është inkurajimi i përdorimit më të madh të bazës së të dhënave I-Familia të INTERPOL-it. E para e këtij lloji, I-Familia është një bazë të dhënash globale e cila përdor ADN-në nga të afërmit për përputhjen e farefisnisë për të identifikuar personat e zhdukur ose mbetjet njerëzore të paidentifikuara në mbarë botën.

Derniers articles