28.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Në Gjenevë, Samiti i Parashikimit të Shkencës dhe Diplomacisë (GESDA) ka mledhur mbi një mijë perfaqesues te 40 vendeve botërore

Redaktori i gazetes zvicerane ne shqip Le Cantoln27.ch Nefail Maliqi po ndjek me vemendje punimet e  Samitit të  Parashikimit të Shkencës dhe Diplomacisë (GESDA) 

Gjenevë, 12 tetor (Nefail Maliqi) -Nga 12 deri më 14 tetor ne pranin e  1100 pjesëmarrësve  te dhejtar delegacioneve me 140 folës, perfaqesues keta nga afro 40 vende po marrin pjese ne Samitin e  Parashikimit të Shkencës dhe Diplomacisë në Gjenevë – GESDA – The Geneva Science and Diplomacy Anticipation Summit, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Zgjidhjet konkrete të GESDA për të përballuar sfidat e planetit. Reagimi i botës politike. Programi i Samitit përfshin rreth njëzet sesione interaktive me fokus shkencën dhe parashikimin e saj. Zgjidhjet e propozuara nga GESDA do të diskutohen gjithashtu në panel.

Organizatat partnere, si CERN, Kombet e Bashkuara dhe XPRIZE do të kontribuojnë në program, të cilit do t’i shtohet, si vitin e kaluar, një seancë plenare e hapur për publikun dhe e organizuar në Institutin e Diplomuar, kushtuar biologjisë sintetike.

20 sesione dhe tre pika kryesore: Prezantimi i Radarit të Përparimit të shkencës GESDA 2022 me zbulime të reja shkencore

Ouvrir la photo

Peter Brabeck-Letmathe, President i Parashikuesit të Shkencës dhe Diplomacisë së Gjenevës (GESDA), hapi të mërkurën në Gjenevë Samitin e dytë vjetor të organizuar nga GESDA kushtuar pritjeve shkencore dhe diplomatike, veçanërisht duke shpalosur propozimin e GESDA për të krijuar një Instituti Kuantik të Hapur (OQI) brenda tre deri në pesë vjet. Qëllimi është të përshpejtohet disponueshmëria e kësaj teknologjie në zhvillim për zhvilluesit e projekteve në mbarë botën, veçanërisht ata që synojnë të arrijnë Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs) të vendosura nga OKB-ja.

Ky propozim bazohet si në diskutimet e zhvilluara mbi këtë temë gjatë Samitit të parë të vitit 2021, ashtu edhe në konkluzionet e GESDA (Sommet d’anticipation scientifique et diplomatique de Genève)

Science Breakthrough Radar® i botuar vitin e kaluar dhe botimi i të cilit 2022 është prezantuar gjithashtu këtë të mërkurë. Radari ofron një përmbledhje të ndërprerjeve shkencore që mund të bëhen funksionale në 5, 10 dhe 25 vjet në pesë fusha me rëndësi për njeriun, shoqërinë dhe planetin.

Sipas firmës kërkimore International Data Corporation (IDC), qeveritë dhe bizneset do të investojnë rreth 16.4 miliardë dollarë në llogaritjen kuantike deri në fund të vitit 2027. GESDA dëshiron të sigurohet që të gjithë të kenë një rol për të luajtur në këtë udhëtim dhe se përfitimet që ka kjo teknologji premtimet janë të arritshme për të gjithë popullsinë botërore, ndërsa kompjuterët kuantikë të ardhshëm priten me padurim.

Nëse ngjallin një entuziazëm të tillë, kjo ndodh sepse këto pajisje premtojnë të zgjidhin probleme ende të pazgjidhshme. Qasja në këta kompjuterë me performancë të lartë mund të përshpejtojë përparimin në fusha thelbësore, për shembull duke lejuar zhvillimin më efikas të barnave, plehrave më të lirë dhe më të synuar, baterive me jetëgjatësi më të gjatë apo edhe panele diellore më efikase.

Duke nisur përparimet në inteligjencën artificiale, llogaritja kuantike mund të ketë implikime të rëndësishme për një mori industrish të tjera

Siç qëndron, Instituti Kuantik i Hapur do të synojë të demokratizojë aksesin në teknologjinë më të avancuar të informatikës kuantike sapo të bëhet funksionale. Ky institut, konturet e mundshme të të cilit do të prezantohen dhe diskutohen për herë të parë gjatë Samitit 2022, synon të sigurojë akses në zhvillimin e teknologjive kuantike për grupet dhe rajonet gjeografike më të ndryshme dhe të sigurojë që përfitimet e pritshme të mund të ndahen. sa më gjerë të jetë e mundur. Finalizimi i studimit të fizibilitetit të projektit pritet në vitin 2023.

Derniers articles