22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Presidenti i Zvicerës z.Casssis në Strasbourg bën thirrje për një moment të ri politik për Këshillin e Evropës

Starasbourg -Më 10 tetor 2022, presidenti i Konfederatës, Ignazio Cassis, një përfaqësues i anëtarëve të Kuvendit të Parlamentit të Evropës, në Strasburg, dhe aux principaux për përgjegjësitë e autorizuara të ligjit. l’avenir de l’organization. Il a également évoqué les attaques de raketave sur plusieurs villes ukrainiennes et les a fermement condamnées. Il s’agissait de la première visite d’un president de la Confédération au Conseil de l’Europe depuis plus 30 ans. Në fjalën e tij, z. Cassis përsëriti angazhimin e Zvicrës për respektimin e ligjit ndërkombëtar, dialogun dhe bashkëpunimin dypalësh dhe shumëpalësh, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

“Krizat nëpër të cilat po kalojmë sot – më kryesorja ndër to agresioni ushtarak i Rusisë kundër Ukrainës – na detyrojnë të vëmë në dyshim atë që dikur e merrnim si të mirëqenë. Ata na kujtojnë detyrën tonë për t’u ngritur në këmbë për vlerat që i mbajmë të shtrenjta dhe që janë ruajtur nga Këshilli i Evropës që nga fillimi i tij », tha Ignazio Cassis, President i Konfederatës Zvicerane, duke iu drejtuar Asamblesë Parlamentare. « Duke shkelur parimet më themelore të së drejtës ndërkombëtare, Rusia na ka detyruar të ndërmarrim veprime kundër një shteti që, duke i dhënë goditjet njëra pas tjetrës, është bërë një kërcënim për vlerat demokratike evropiane”, shtoi ai.

Duke vënë në dukje se shtrirja gjeografike e Këshillit të Evropës e bëri atë një organizatë unike, Presidenti i Konfederatës Zvicerane shprehu mbështetjen për idenë e mbajtjes së një Samiti të 4-të të Kryetarëve të Shteteve dhe Qeverive të 46 vendeve anëtare të Këshillit të Evropës.

Një samit i tillë, tha ai, do të ofronte një mundësi që, për shembull, të reflektohet se si të ruhet ekuilibri ekzistues politik dhe gjeografik në afat të gjatë – apo edhe ta zgjerojë atë, për të ruajtur vokacionin e vërtetë pan-evropian të Këshillit të Evropës. – për të mbështetur Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut, për të shfaqur punën e Asamblesë Parlamentare, rrënjët demokratike të së cilës i japin Këshillit të Evropës legjitimitetin e tij, për të inkurajuar sinergjitë me organizatat e tjera ndërkombëtare që punojnë për paqen dhe stabilitetin në të gjithë Evropën, për të identifikuar fushat tematike ku Këshilli i Evropës duhet të zhvillojë ekspertizën e vet dhe një mundësi për të rifokusuar multilateralizmin në detyrat e tij kryesore, qëllimi përfundimtar është ruajtja e paqes, demokracisë dhe shtetit të së drejtës.

Derniers articles