26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Ky lider të jetë shembull për Kosoven dhe Shqiperine se si bëhet fushate. Politikajt tane qe 20 vite n’terëm, duan të fitojnë pa u lagur?!

Bernë, 10 nentor -Me këmbët në ujë, ministri tuvaluan paralajmëron botën. « Ne po fundosemi, por edhe pjesa tjetër e botës »: po qëndron në oqean, ujë deri në kofshë, që ministri i Jashtëm i Arkipelagut Tuvalu filmoi fjalimin e tij në konferencën ndërkombëtare të klimës në Glasgow, COP26. « Ndryshimet klimatike dhe rritja e nivelit të detit janë vdekjeprurëse, ato janë një kërcënim ekzistencial për Tuvalun dhe shtetet atoli », tha Simon Kofe. Ky minister të jetë shembull për Kosoven dhe Shqiperine se si behet fushate. Liderët tane qe 20 vite n’terëm, duan të fitojnë pa u lagur?!, shrkuan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Rritja e nivelit të detit një « kërcënim ekzistencial » për shtetet e përbëra nga atole. Tuvalais Simon Kofe e ilustron në mënyrë të përsosur këtë në fjalimin e tij të regjistruar për COP26. « Ne po fundosemi, por edhe pjesa tjetër e botës »: po qëndron në oqean, ujë deri në kofshë, që ministri i Jashtëm i Arkipelagut Tuvalu filmoi fjalimin e tij në konferencën ndërkombëtare të klimës në Glasgow, COP26.

« Ndryshimet klimatike dhe rritja e nivelit të detit janë vdekjeprurëse, ato janë një kërcënim ekzistencial për Tuvalun dhe shtetet atoli », tha Simon Kofe, me një kostum dhe kravatë përpara një foltoreje, kundër një sfondi të zbukuruar me kanavacë blu. Flamujt e vendit të tij dhe të Kombeve të Bashkuara. « 

Pavarësisht nëse e ndiejmë ndikimin tani, siç e ndiejmë në Tuvalu, ose 100 vjet nga tani: të gjithë do të përfundojmë duke përjetuar efektet e tmerrshme të kësaj krize klimatike një ditë! » « Përgjegjësi më e madhe » Që nga fillimi i nëntorit, në Glasgow të Skocisë, gati 200 delegacione kanë marrë në konsideratë mënyrën se si të kufizojnë, siç parashikohet në Marrëveshjen e Parisit të vitit 2015, ngrohjen globale nën + 2 ° C dhe nëse është e mundur në + 1.5 ° C krahasuar me epokës para-industriale.

Çdo e dhjeta e një shkalle shtesë të ngrohjes vlen dhe ka pjesën e vet të pasojave, valë të nxehtit, zjarre ose përmbytje. “Ne po përgatitemi për më të keqen: zhdukjen e territorit tonë dhe nevojën që njerëzit tanë të largohen”. Simon Kofe, Ministër i Punëve të Jashtme të Tuvalit Në emër të tetë ishujve dhe 12,000 banorëve të Tuvalut, Simon Kofe bën thirrje për neutralitet të karbonit në mesin e shekullit, për të bërë « të arritshëm » kufirin e ngrohjes në + 1,5 ° C, për « mobilizimin urgjent të klimës së financimit të nevojshëm për përballimin e dëmeve “tashmë të pësuar nga një sërë vendesh, si dhe” një përgjegjësi më të madhe të popujve dhe vendeve në ruajtjen e Tokës”.

Derniers articles