23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Çfarë duhet për të qenë një shef i OKB-së për të drejtat e njeriut

Berne, 13 korrik -Komisionerja e Lartë e OKB-së për të Drejtat e Njeriut Michelle Bachelet njoftoi në qershor se nuk do të kërkojë një mandat të dytë. Ajo tha se kjo ishte për shkak se donte të kalonte më shumë kohë me familjen e saj dhe nuk kishte lidhje me vizitën e saj të fundit të diskutueshme në Kinë. Por cila do të jetë trashëgimia e saj dhe çfarë kërkohet nga pasardhësi i saj?, shkruan Swissinfo ne analizen e saj, citon gazeta zvicerane le Canton27.ch

« Michelle Bachelet erdhi në pozicionin e saj me pikëpamjen e saj unike si viktimë e shkeljeve të të drejtave të njeriut, një aktiviste dhe një grua shteti, » thotë Jürg Lauber, ambasadori i Zvicrës në OKB në Gjenevë, ku ndodhet zyra e të drejtave të njeriut. “Ndërsa theksoi shkeljet e të drejtave të njeriut në të gjithë botën, ajo ka ndërtuar ura, duke u angazhuar në dialog dhe duke ofruar bashkëpunim.”

Bachelet është një ish-presidente e Kilit (2014-2018) dhe ishte liderja e parë femër e zgjedhur në Amerikën Latine. Ajo u ndalua nën regjimin e Pinochetit dhe babai i saj vdiq në një nga burgjet e diktatorit pasi vuajti torturat e përditshme.

Ajo u bë Komisionere e Lartë e OKB-së për të Drejtat e Njeriut në shtator 2018. Mandati i saj katërvjeçar kaloi përmes pandemisë Covid-19 dhe krizave të mëdha të të drejtave të njeriut, duke përfshirë në Myanmar, Jemen, Afganistan, Etiopi dhe Sudanin e Jugut, me luftën në Ukrainë që shpërtheu herët kete vit. Ajo u njollos afër fundit me një vizitë shumë të kritikuar në provincën Xinjiang në Kinë.

“Zyra e saj ishte jashtëzakonisht e përgjegjshme në promovimin e një qasjeje të bazuar në të drejtat e njeriut për adresimin e krizës Covid dhe pasojave të saj”, thotë Lauber. Ai tha për SWI swissinfo.ch se Bachelet ka qenë gjithashtu një « avokatuese e fortë për adresimin e sfidës së ndryshimeve klimatike, varfërisë dhe pabarazisë ».

Phil Lynch, drejtor i OJQ-së me bazë në Gjenevë Shërbimi Ndërkombëtar për të Drejtat e Njeriut Lidhja e jashtme (ISHR) pajtohet se Bachelet ka luajtur një rol të rëndësishëm në këto çështje, si dhe në migrimin, racizmin sistemik dhe promovimin e barazisë së vaksinave në kontekstin e Covid-19. Por ai është kritik ndaj qasjes së saj ndaj situatave të vendit ku ai thotë se ajo ka « dialog miqësor të privilegjuar me qeveritë mbi atë që ne do të thoshim se janë interesat e një qasjeje të qëndrueshme, jo selektive, parimore për trajtimin e krizave të të drejtave të njeriut ».

Vizita në Kinë

Shembulli më famëkeq, vazhdon ai, është në Kinë “ku ajo ka dështuar plotësisht në adresimin e situatës së të drejtave të njeriut në vend, duke përfshirë krimet kundër njerëzimit në Xinjiang, si dhe shtypjen e përhapur në Tibet dhe Hong Kong, zhdukjen e detyruar dhe ndalimin arbitrar. të mbrojtësve dhe avokatëve të të drejtave të njeriut në të gjithë vendin”. Lynch thotë se qasja e Bachelet ndaj Kinës ka demonstruar një « mungesë të theksuar solidariteti me viktimat ose mbrojtësit e të drejtave të njeriut dhe një paaftësi ose një papërgatitje për të kërkuar llogari nga një qeveri e fuqishme ».

Vizita e Bachelet në Kinë në fund të majit, kur ajo u akuzua se ishte shumë në përputhje me Pekinin, u kritikua shumë nga OJQ-të si Human Rights Watch dhe Amnesty International, si dhe nga disa shtete. Ata gjithashtu e kanë kritikuar atë për ndalimin e publikimit – ndoshta për shkak të vizitës në Kinë – të një raporti potencialisht shpërthyes të OKB-së Lidhje e jashtme mbi shkeljet e të drejtave të njeriut në provincën Xinjiang, ku Pekini ka arrestuar në mënyrë të paligjshme rreth një milion anëtarë të popullsisë së tij pakicë myslimane ujgure, sipas shumë raporte të besueshme. Pekini thotë se kampet e paraburgimit janë për riedukim dhe trajnim dhe mohon akuzat për torturë, punë të detyruar dhe abuzime të tjera.

Derniers articles