25.5 C
Berne
mardi 23/07/2024

Berna i ven sanksione presidentit Bjellorus. Lukashenkos i ndalohet hyrja në Zvicër

Bernë, 11 dhjetor -Zvicra vendos sanksione ndaj presidentit Bjellorus Këshilli Federal në përputhje me vendimet e marra nga Bashkimi Evropian ka vendosur sanksione kundër Presidentit Alexander Lukashenko, djalit të tij dhe trembëdhjetë të tjerëve, njofton gazeta zvicerane ne shqip « Le Canton27.ch »

Duke zgjatur sanksionet e saj, Konfederata po përafrohet me vendimet e marra më 6 nëntor nga Bashkimi Evropian, thotë Këshilli Federal. Pesëmbëdhjetë personat në listën e sanksioneve mbahen përgjegjës për veprime dhune dhe arrestime arbitrare pas pas zgjedhjeve të diskutueshme presidenciale në gusht në ish republikën Sovjetike.

Zvicra vendosi sanksione ndaj Presidentit Bjellorus Lukashenko dhe djalit të tij si dhe trembëdhjetë të tjerëve

Menacé de sanctions, Loukachenco en Russie lundi pour rencontrer Poutine | Arabnews frZvicra vendosi sanksione ndaj Presidentit Bjellorus Aleksandër Lukashenko, djalit të tij Viktor dhe trembëdhjetë të tjerëve të Premten. Pasuritë e këtyre njerëzve janë ngrirë dhe atyre u ndalohet të hyjnë në Zvicër ose të kalojnë nëpër Zvicër.

KB denoncoi javën e kaluar një « përkeqësim » të situatës në Bjellorusi. Që nga zgjedhjet presidenciale, gati 28,000 njerëz janë arrestuar. Këshilli Federal ka vendosur gjithashtu të përfshijë në urdhëresën e tij embargon për pajisjet ushtarake dhe mallrat që mund të përdoren për shtypjen e brendshme. BE kishte shpallur një embargo të tillë në 2011.

Kjo masë ishte zbatuar gjerësisht deri tani në Zvicër në bazë të legjislacionit që rregullon materialin e luftës dhe kontrollin e mallrave. Duke përsëritur embargon në urdhëresë, Këshilli Federal denoncon shtypjen e përhershme ndaj shoqërisë civile dhe anëtarëve të opozitës në Bjellorusi.

Siopas aghejncisye telegrafike zvcierane ATS/SDA « Që nga viti 2006 Duke ndjekur gjurmët e BE, Këshilli Federal miratoi masat e para shtrënguese kundër Bjellorusisë në 28 qershor 2006. Urdhëresa ishte ndryshuar disa herë. Më 12 tetor, Departamenti Federal i Ekonomisë shtoi 40 persona fizikë në listën e atyre që u nënshtrohen sanksioneve… » transmeton gazeta zvcerane ne shqip « Le Canton27.ch »

Urdhëresa për Masat kundër Bjellorusisë dhe aneksi i saj, duke përfshirë persona, kompani dhe subjekte që janë subjekt i sanksioneve, tani po kalon një rregullim të plotë për të përfshirë masat e fundit. Thirrje për dialog Konfederata shpreh shqetësimin e saj të thellë për përshkallëzimin e tensioneve në Bjellorusi. Ai bën thirrje për dialog midis qeverisë dhe shoqërisë civile.

Ai e nxit Minsk-un të respektojë detyrimet e tij ndërkombëtare për të drejtat e njeriut, duke përfshirë respektimin e të drejtave në lidhje me lirinë e shprehjes, mbledhjen dhe shoqërimin, lirimin e të gjithë të burgosurve që janë arrestuar në mënyrë arbitrare dhe fillimi i hetimeve për akuzat e torturës ose keqtrajtimit të kryera nga forcat e sigurisë.

Derniers articles