12.1 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Kreu i Forcave të Armatosura të Zvicrës ka pritur Komandantin Suprem të NATO-s në Evropë. Flasin edhe për Kosovën..

Kreu i Forcave të Armatosura të Zvicrës kane pritur Komandantin Suprem të NATO-s në Evropë për një vizitë pune

Bern, 13 prill -Gjenerali Christopher G. Cavoli, Komandanti Suprem i Aleatëve të NATO-s në Evropë (SACEUR), zhvilloi një vizitë pune në Forcat e Armatosura të Zvicrës. Bisedimet e zhvilluara me shefin e Forcave të Armatosura gjeneral-lejtnant Thomas Süssli u fokusuan në intensifikimin e bashkëpunimit me NATO-n. Një takim ka pasur edhe me shefin e Politikave të Sigurisë në DDPS, ambasadorin Pälvi Pulli, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Gjatë vizitës, gjenerallejtënant Süssli dhe gjeneral Cavoli diskutuan një sërë temash, duke përfshirë situatën në Ukrainë dhe ndikimin e luftës në Evropë dhe NATO. Ata diskutuan gjithashtu konceptin e ri strategjik të miratuar nga NATO në samitin e saj në Madrid në fund të qershorit 2022, i cili i kushton rëndësi të madhe bashkëpunimit dhe dialogut me vendet partnere si Zvicra.

Bashkëpunimi rrit aftësitë mbrojtëse
Në raportin e tij plotësues të Raportit të Politikës së Sigurisë 2021 nga shtatori 2022, Këshilli Federal përvijoi synimin e tij për të forcuar bashkëpunimin ndërkombëtar me organizatat partnere, veçanërisht me NATO-n dhe shtetet e saj anëtare, duke ruajtur detyrimet ligjore të Zvicrës si një vend neutral. Kontributet për sigurinë evropiane dhe bashkëpunimi më i thellë do të rrisin aftësinë mbrojtëse të Forcave të Armatosura dhe në këtë mënyrë do të forcojnë sigurinë e Zvicrës. Zvicra ka marrë pjesë në Partneritetin për Paqe të NATO-s (PfP) që nga viti 1996. Në këtë kuadër, Forcat e Armatosura kanë përmirësuar ndërveprimin e tyre me NATO-n.

Mundësitë konkrete që po diskutohen aktualisht përfshijnë dërgimin e stafit zviceran dhe oficerëve ndërlidhës në strukturën komanduese të NATO-s dhe pjesëmarrjen e zgjeruar në Qendrat e Përsosmërisë së NATO-s (CoEs). Zvicra ka qenë tashmë e angazhuar në Cooperativën e Mbrojtjes Kibernetike në Talin, Estoni, që nga vera e vitit 2021. Gjenerallejtënant Süssli dhe gjenerali Cavoli diskutuan gjithashtu mundësinë e pjesëmarrjes së trupave zvicerane në stërvitjet shumëkombëshe.

Trupat zvicerane kanë kontribuar në misionin paqeruajtës të mandatuar nga OKB, KFOR (Forca e Kosovës) në Kosovë që nga viti 1999. Zvicra gjithashtu drejton kurse të shumta trajnimi ushtarak ndërkombëtar, duke përfshirë përdorimin e simulatorëve nga vendet partnere të PfP.

Forcimi i bashkëpunimit dypalësh
Përveç rolit të tij në NATO, gjenerali Cavoli është Komandant i Komandës Evropiane të Shteteve të Bashkuara (USEUCOM). Gjatë vizitës së tij u trajtuan edhe mënyrat për forcimin e bashkëpunimit dypalësh. Baza e këtij bashkëpunimi është një marrëveshje trajnimi që Zvicra ka lidhur me SHBA-në në maj 2020.

Gjatë vizitës së tij në Zvicër, SACEUR u takua gjithashtu me Ambasadorin Pälvi Pulli, Shef i Politikave të Sigurisë në DDPS, për të diskutuar zhvillimet aktuale, rëndësinë e zgjerimit të bashkëpunimit në nivelin e politikave të sigurisë dhe mënyrat dhe opsionet specifike për ta bërë këtë.

Derniers articles