14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Keshilltari i Shtetit Thierry Apothéloz në ceremoninë e matures në kolegjin më të madh në Zvicër « Alice-Rivaz » qe sivjet ndau mbi 500 certifikata

Gjenevë, 3 korrik -Te shtunen e kaluar ne sallen e amdhe te kolegjit te te rriturve  « Alice-Rivaz »  ne Gjenevë ne pranie e mbi nje mije te rpanisjme (kresisht studnte, prinder dhe profesar bashke me drejuesit e koelgjit) eshte mabtjru ceremonia e matures, meqe arst u dhane diploma dhe mbi 500 certifikata studnteve t eemrituar. Ne kete ceremoni te drejtuar nga drejtori i koelgjit, mori pjes edhe  Thierry Apothéloz, Këshilltar Shtetëror, njfton gazetas zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

I vendosur në Gjenevë në kuadër të Kolegjit Calvin, Kolegji për të Rritur Alice-Rivaz (COPAD), më parë Kolegji i Mbrëmjes, është një nga 11 kolegjet (gjimnazet) e sistemit arsimor pas detyrueshëm të Gjenevës.

« Sot, ne mund të festojmë së bashku suksesin tuaj të madh. Provimet e maturës kanë dhënë 58 nxënës. Provimet e DUBS-it i dhanë 87 studentë. Këto shifra të shkëlqyera nxjerrin në pah rëndësinë e dy rrugëve që hapin dyert e institucioneve të arsimit të lartë zviceran: Rruga akademike përmes maturës së gjimnazit dhe rruga profesionale përmes një pjekurie profesionale ose një pjekurie të specializuar e ndjekur nga porta DUBS… » ka theneë z. Christophe Hauser , drejtor i kolegjit per te rritur « Alice-Rivaz » nër Gjenevë.

Siopas z. Hauser  « gjithsej, ne mund të lëshojmë 523 certifikata këtë vit! Urime, të dashur laureatë dhe të dashur laureatë. Vitin e kaluar kemi lëshuar 401 certifikata dhe 32 certifikata ECUS. Objektivi im atëherë ishte të tejkaloja 500 certifikata këtë vit, ishte i suksesshëm! Qëllimi i arritur!..Zonja dhe zotërinj, jo më kot jemi kolegji më i madh për të rritur në Zvicër. »

“Numrat tanë janë vazhdimisht në rritje, vitin e ardhshëm do t’i kalojmë 1000 studentë. tha z. Christophe Hauser, drejtor i Copad që nga viti 2013

Thierry Apothéloz, Këshilltar Shtetëror ju drejtua mauturanteve, te diplomuarve duke duke ju uruar suksese ne studime

« Është kënaqësi për mua që jam me ju sot për të festuar promovimet e vitit 2023 të kolegjit të të rriturve Alice-Rivaz. Në emër të Këshillit të Shtetit sigurisht. Por edhe në titullin tim të magjistratit kantonal përgjegjës për kohezionin social… » me këto fjale  Këshilltari Shtetëror i Kantonit te Gjenevës z.Thierry Apothéloz  ju drejtua mauturanteve dhe studentëve te diplomuar, citon gazeta zvicerane en sqhip Le Canton27.ch

Ne vazhdim Keshilltari i Shtetit z. Apothéloz ka thene se « Përshëndetja për ju sot është para së gjithash një mënyrë për të nderuar këtë institucion të shkëlqyer, i cili sapo ka festuar përvjetorin e gjashtëdhjetë dhe që, me afro 1400 studentë të regjistruar për vitin e ardhshëm shkollor, është kolegji më i madh për të rritur në vendin tonë të bukur. Dhe njerëzit të dëgjojnë drejtorin. Me fjalë të tjera: një flamurtar i sistemit të trajnimit të Gjenevës! Për këtë arsye gjej rastin të përgëzoj ekipet e mësimdhënies, menaxhmentin dhe në përgjithësi DIP, këtë departament miqësor, për punën e shkëlqyer të kryer gjatë kaq shumë dekadash. »

Shteti është aty, dhe Kolegji për të rritur « Alice-Rivaz » në vijën e parë, për të bërë të mundur rrugët jolineare dhe për t’i dhënë të gjithëve të drejtën të dështojnë, të ngrihen dhe të vazhdojnë. Siç tha dikur shkrimtari amerikan Henry Miller: « Kokat tona janë të rrumbullakëta në mënyrë që idetë tona të ndryshojnë drejtimin.. », ka thëne ne fund. z. Apothéloz.

Pas kesaja ceremonie ne oborrin e shkolles nisi festa, perfqafimet dikush me lotë gezimi e dëshprimi, prinderir dhe profesoret uronin nxenesit me buket lulesh dhe vazhduan festen me nje koktej…

Kolegji Alice-Rivaz për të rritur është bërë më i madhi në Zvicër: lëshon më shumë se 500 diploma në vit.

Që nga viti 2017, shkolla ka ofruar gjithashtu, në bashkëpunim me Zyrën për Orientim, Arsim Profesional dhe në Vazhdim, trajnime të kulturës së përgjithshme për të rriturit me përvojë profesionale minimalisht pesë vjet, me qëllim që t’u mundësojë atyre të pajisen brenda një viti një certifikatë federale të kapaciteti (CFC) ose një certifikatë federale e formimit profesional (AFP). Tani është ky kurs që tërheq më shumë regjistrime – 550 studentë në 2022, kundrejt 181 studentëve për maturën –, mosha mesatare prej 30 deri në 40 vjeç – dhe 150 për portën Dubs. « Numrat tanë janë vazhdimisht në rritje. »

Pse emri i kolegjit Alice-Rivaz ?

Alice Rivaz, një romanciere novatore, por e matur. Ajo ihstze nje një romanciere novatore, por e matur. E lindur më 14 gusht 1901, Alice Rivaz u desh, si shumica e shkrimtarëve frëngjishtfolës, të ndiqte një karrierë profesionale krahas krijimit të saj letrar. Ishte në Zyrën Ndërkombëtare të Punës në Gjenevë ku ajo punoi një pjesë të madhe të jetës së saj. Alice Rivaz ka shkruar në emër të grave dhe të përulurve.

 

Derniers articles