4.2 C
Berne
vendredi 23/02/2024

Këshilli Federal e refuzon byzylykun elektronik në ligjin e të huajve

Bern, 16 dhjetor – Këshilli Federal nuk dëshiron të krijojë një bazë ligjore për futjen e monitorimit elektronik në ligjin kombëtar të huaj si një alternativë ndaj ndalimit administrativ. Nga ana tjetër, ai dëshiron të përfshijë në Ligjin Federal për të Huajt dhe Integrimin (LEI) një bazë ligjore që lejon njerëzit t’i nënshtrohen një detyrimi prezence. Kështu vendosi në mbledhjen e datës 16 dhjetor 2022, bazuar në raportin për futjen e byzylykut elektronik në LEI (Le Conseil fédéral ne veut pas du bracelet électronique dans le droit des étrangers) njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te SEM.

Alternativa të tjera ndaj ndalimit administrativ

Në përgjigje të postulatit 20.4265 të Komisionit të Çështjeve Ligjore të Këshillit të Shteteve, Këshilli Federal shqyrtoi këshillueshmërinë e shtimit të mbikëqyrjes elektronike në masat shtrënguese të parashikuara nga ligji për të huajt. Në raportin e tij për futjen e byzylykut elektronik në LEI, ai konsideron se ky prezantim nuk është i nevojshëm. Ky konstatim rrjedh nga sqarimet e bëra me kantonet dhe nga fakti se asnjë vend tjetër evropian nuk përdor monitorimin elektronik për të zëvendësuar ndalimin administrativ në fushën e kthimit. Prandaj Këshilli Federal ka vendosur të mos propozojë një bazë ligjore në këtë kuptim.

 

Nga ana tjetër, Këshilli Federal dëshiron të vendosë një detyrim prezence. Kështu, personi në fjalë mund të detyrohet të qëndrojë çdo ditë për orë të caktuara në strukturën e akomodimit që i është caktuar. Kjo masë duhet të bëjë të mundur uljen e numrit të ditëve të paraburgimit dhe rrjedhimisht edhe të kostove.

Tashmë ekzistojnë zgjidhje alternative për ndalimin administrativ: detyrimi për të raportuar (neni 64e LEI), caktimi i një vendbanimi dhe ndalimi për të hyrë në një rajon të caktuar (neni 74 LEI), në veçanti. Këto zgjidhje në thelb korrespondojnë me ato të aplikuara edhe nga shtetet e tjera evropiane.

Derniers articles

Blinken uron Kosovën për 16-vjetorin e pavarësisë

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, ka uruar qytetarët e Kosovës për 16-vjetorin e pavarësisë, duke vlerësuar “partneritetin tonë të qëndrueshëm”. Sipas tij, partneriteti mes...

Ky eshte krimineli serb (miku i Vucicit) i kerkuar nga Interpol per sulmin terrorist ne Kosove (Foto)

Lion, 22 shkurt -Organizata Ndërkombëtare e Policisë (Interpol) ka lëshuar një urdhër arresti për nje serb ekstremist qe deri dje idhte politikan ne Kosove...

Gazeta zvicerane demanton Vucicin ne KS te OKB-se. NZZ: Numri i serbeve po zvogelohet jo vetem ne Kosove, por edhe ne Serbi!

Berne, 22 shkurt -Ka gjithnjë e më pak serbë që jetojnë në Kosovë - dhe në Serbi gjithashtu (In Kosovo leben immer weniger Serben...

Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore

Bernë, 21 shkrut -Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore. Gazeta...

Prof. Dr. Shefqet Krasniqi po «financon» (po ushqen me bukë) gazetarët dhe analistët. Mediat shqiptare: Imami që mund të behet president

Prishtinë, 21 shkurt -Imam Krasniqi autxor i dhjetar librfave shekncore dhe krah i luftes (UCK) po te themelonte parti te veten sot do t’i...