12.1 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Zvicra mobilizohet ta ndihmojë Turqinë, dhuron edhe 8 milionë CHF

Gjenevë, 20 shkurt-Pas një apeli nga autoritetet turke, Departamenti i Zhvillimit dhe Bashkëpunimit i FDFA vendos Zinxhirin Zviceran të Shpëtimit në zonat e fatkeqësive në Turqi. Rreth 80 specialistë janë vendosur dhe janë larguar në orët e para të mbrëmjes së së hënës. Ndihma e synuar po konsiderohet edhe për Sirinë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Një raport përfundimtar tregon numrin e të vdekurve në 40,000

Një vlerësim përfundimtar i përkohshëm i kësaj fatkeqësie raporton 40,000 vdekje. Dy vullnetarët duan të vazhdojnë të ndihmojnë. Në veçanti përmes shoqatave lokale aktive në ristrehimin e viktimave të tërmetit.

Komuniteti turk në Zvicrën frëngjisht-folëse po mobilizohet për të ndihmuar viktimat e tërmetit që tronditi rëndë vendin e tyre të origjinës më shumë se një javë më parë. Mbrëmjen e djeshme, një avion i Turkish Airlines u ngrit nga Gjeneva me më shumë se 20 tonë nevoja elementare në bord.

Ishte mbrëmë: 20 ton nevoja elementare, këpucë, batanije, rroba ose gjeneratorë u ngarkuan në bordin e një Boeing të Turkish Airlines. Kjo ndihmë, e cila arrin në disa dhjetëra tonë, u mblodh nga shoqata aktive në të gjithë Zvicrën frëngjisht-folëse.

Zvicra ofron ndihmë urgjente humanitare për Turqinë dhe Sirinë

Ekipi i Reagimit të Shpejtë (SET) filloi shpërndarjen e 500 kompleteve higjienike (pastë dhëmbësh, detergjent, sapun, etj.) të blera në vend më 16 shkurt 2023. Përveç kësaj, ekipi zviceran do të përforcohet të premten e ardhshme, veçanërisht nga specialistë të ujit dhe një logjistik nga Njësia Zvicerane e Ndihmës Humanitare (SHA). Specialistët do t’u ofrojnë të mbijetuarve të kampeve të Hatay ekspertizën e tyre në fushën e ujit dhe kanalizimeve. Përveç kësaj, SDC/Ndihma Humanitare planifikon të dërgojë personel mjekësor shtesë në zonën e fatkeqësisë në fillim të javës së ardhshme për të mbështetur një ekip mjekësor spanjoll në kujdesin e të mbijetuarve.

Pa trup, zija është e pamundur

Ashtu si ata, është i gjithë komuniteti turk por edhe kurdët e Gjenevës të prekur. Familje të pikëlluara që kërkojnë trupat e njerëzve të dashur që mund të mos gjenden kurrë. “Ka njerëz nga komuniteti këtu që janë pa lajme. Njerëzit janë në situata zie të pamundur. Sepse për fat të keq, ne mund të mos gjejmë disa trupa, « tha Haydar Demir, president i shoqatës së Alevive të Gjenevës.

Të dielën e kaluar, 300 tenda familjare të përshtatura për periudhën e dimrit dhe të afta për të akomoduar 1500 persona mbërritën nga Zvicra në Turqi. Ato u shpërndanë nga mbrojtja civile turke (AFAD). Përveç kësaj, 100 tenda shtesë familjare dimërore dhe 10 tenda me shumë qëllime nga stoqet e Ndihmës Humanitare do të dërgohen së shpejti në Hataj. Ekipi i reagimit emergjent do t’i shpërndajë ato tek popullata e prekur në Hatay dhe përreth.
Më 14 shkurt 2023, një ekip ekspertësh zviceranë dhe vendas nga rajoni mbërriti në qytetin sirian të Alepos. Ekipi është takuar me Guvernatorin dhe partnerët humanitar dhe aktualisht është duke vlerësuar situatën dhe duke vendosur masa emergjente ndihme.
Përveç mbështetjes financiare për Federatën Ndërkombëtare të Shoqatave të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe (IFRC) dhe dy organizatave joqeveritare në Sirinë veri-perëndimore (2 milionë dollarë), SDC vendosi të japë kontribute shtesë prej 3 milionë frangash për dy urgjencë të OKB-së fonde për Sirinë.

SDC ka rritur kuadrin e përgjithshëm buxhetor për angazhimin zviceran në Turqi dhe Siri nga 4 milionë franga zvicerane fillestare në 8 milionë franga zvicerane sot.

Derniers articles