3.1 C
Berne
dimanche 25/02/2024

Ja sa shqiptarë jetojnë në Zvicër

Berne, 17 shkurt -Zvicra me 9.000.000 banorë, kurse pa shqiptaret do ketë vetem 8.700.000 banorë.  Por, kësaj rritje të hovshme që po i gëzohemi të popullsise në territorin helvetik, Zvicra a duhet të «falenderoj» të huajt, krizat dhe luftrat ne ballkan, tash se fundit ne Ukrainë apo të huajt tjerë qe i ka strehuar, i ka shpëtuar?! Në fund të dhjetorit 2022, në Zvicër banonin në mënyrë të përhershme 2,241,854 shtetas të huaj, shkruar gazeta zvicerane ne shqip le Canton27.ch.

 Të huajt (2022) në Zvicër / Kush jane ne krye te listes per nga numri: Italianet apo shqiptaret? Le Canton27.ch: De jure italianet de facto shqiptaret. Ja pse…

Aucune description disponible.OFS: Në fund të qershorit 2022, në Zvicër banonin 2,2 milione të huaj, ne mesin e tyre edhe mjëra shqiptarë. Në vitin 1999 invasioni i Serbise në Kosovës, rriti numrin e shqiptare në Zvicer dhe vendet tjera te BE-së mbi 150.000 te perndjekur nga regjimi serbe në ish-Jugosllavi. Shumica e tyre ishin nga Kosova. Ndersa sot flasim për nje dyfishim te numrit te tyre rreth 300 mije sish.

Për shkak të rritjes së fortë të kërkesës në tregun e punës, imigrimi neto në popullsinë e huaj rezidente të përhershme u rrit vitin e kaluar me 19,819 persona krahasuar me vitin 2021, në 81,345 persona. Numri i punëtorëve të huaj u rrit ndjeshëm (+26%). Në të njëjtën kohë, emigracioni mbeti i qëndrueshëm. Në fund të dhjetorit 2022, në Zvicër banonin në mënyrë të përhershme 2,241,854 shtetas të huaj.

Në përgjithësi, imigrimi drejt popullsisë rezidente të përhershme u rrit në vitin 2022 me 20,886 persona (+14,8%) krahasuar me vitin 2021. Imigrimi i njerëzve nga BE/EFTA u rrit me 19,523 persona (+20,6%) për të vendosur në 114,393 persona, ndërsa ai i njerëzve nga vendet e treta u rrit me 1,363 persona (+2,9%) për të arritur në 48,042 persona. Këto vlera në rritje pasqyrojnë zhvillimin pozitiv të rritjes ekonomike dhe kuadrin e qëndrueshëm politik dhe ekonomik të përjetuar nga Zvicra. Në të njëjtën kohë, 73.736 banorë të përhershëm të shtetësisë së huaj u larguan nga Zvicra (-656 persona krahasuar me 2021).

Për sa i përket numrit sipas kombësisë, italianët vazhduan të përbënin popullsinë më të madhe të huaj me 335,755 banorë të përhershëm. Ata u pasuan nga gjermanët (317.544 persona), portugezët (257.829 persona) dhe francezët (157.769 persona). Siq shifet ketu nuk figurojne shqiptareret, kupto kosovaret?! qe në fakt ata jane me shume se te gjitha keto komunitet te lartpermendura.

Sipas Zyres Federa te Statistikave në mësin e tyre janë një numer i madhe edhe nga radhet e shqiptareve nga ballkani, sidmso nga Kosova.  Shifrat zyrtare nga Berna flasin se jane mbi 114 mijë kosovare, pa numeruar shqiptaret nga viset tjera te ballkanit. Por sipas gazetës zvicerane Le Canton27.ch numri i shqiptareve sot ne Zvicer janë mbi 300 mije. Vetëm nga Kosova jane mbi 250 mije, kurse nga Maqedonia Veriore – 60 mije, nga Serbia (Lugina e Preshevës) mbi 20 mije dhe nga Mlai i Zi dhe Shqiperia mbi 5 mijë. Prania e tyre eshte me se shumti ne Cyrih rreth 80 mijë, ne kantonin e Vaudit mbi 50 mijë, ne ate te Gjenevës rreth 30 mijë shqiptarë dhe mijera tjerre ne 23 kantonet tjera..Ketu muk do harruar edhe shqiptaret ilegal ne Zvicër, që sypozohet se jane mbi 10 mijë sish.

Në fund të dhjetorit 2022, 1,488,237 qytetarë të BE/EFTA dhe 753,617 shtetas të vendeve të treta banonin përgjithmonë në Zvicër. Për sa i përket numrit sipas kombësisë, italianët vazhduan të përbënin popullsinë më të madhe të huaj me 335,755 banorë të përhershëm. Ata u pasuan nga gjermanët (317.544 persona), portugezët (257.829 persona) dhe francezët (157.769 persona).

Gjatë vitit në shqyrtim, 41,321 të huaj kanë marrë nënshtetësinë zvicerane, duke përfshirë 8,946 persona me origjinë gjermane, 4,648 persona me origjinë italiane dhe 3,661 persona me origjinë franceze.

Edhe pas 15 vitesh pamvaresia e Kosovës, në Zvicër janë edhe mbi 50 mijë kosovare me pasaporta serbe?!

Fußball-EM 2016: Albanien - Schweiz: Verräter oder Patriot?Në Zvicër jetojnë rreth 114 mijë persona me shtetësi kosovare. Megjithatë, numri i njerëzve që vijnë nga shteti më i ri në Evropë është shumë më i madh: Mbi 300 mije thonë se shqipja është gjuha e tyre kryesore, shumica prej tyre vijnë nga Kosova dhe Maqedonia Veriore. Por nje numie ri kjonsideruesëm vjen edhe nga Maliqi i Zi, Serbia (Lugina as Preshevës) Shqipëria,. Greqia etj..Keta mijera shqiptare siq dihet nuk kane ikur nga venlindja e tyre per qejfi, por kane pasur nje hall, sidomos problemet me serbet, sllavet ne ballkan!

Sipas gazets zvicerane ne shqip Le Canton27.ch mbi 70 mijë shqiptare nga Lugina e Preshevës (Serbia Jugore) gjenden aktualisht ne vendet e BE-së deri në Amerikë, ku vetëm në Zvicer janë mbi 20 mijë sish. Kjo është diaspora shqiptare qe vjen kryesisht nga tre qytete: Medvegja, Bujanoca dhe Presheva si dhe ne qytete tjera te Serbisë, deri në Nish, Beograd e Novi Sad.

Sipas gazetes zvicerane Le Canton27.ch per dallim nga viset tjera shqiptare ne ish-Jugosllavi, prania e shqiptareve nga Shqiperia ne Zvicer eshte i vogel, numri i te cileve eshte 2350. Edhe pas 15 vitesh pamvaresia e Kosovës, në Zvicër janë edhe mbi 50 mijë kosovare me pasaprota serbe?! krejt normal autoritet zvicerane (SEM dhe OFS) sipas numrit të të huajve shtetasit e Kosovës i radhisnin ne baze te pasporttave qe ata posedojne, duke numëruar vetem 114.755 sish edhe pse numri i tyre sillet rreth 250.000?!

Atëhere shtrohet pyetja ku jane apo kush jane keta shqiptare tjere (mbi 200 mije sish). Gazeta Bota sot sipas burimeve te saj nga autoritet zvicerane ka mesuar se ende nje pjese e madhe e shqiptareve nga Kosova ne Zvicer edhe pas 12 vitesh pamvaresie posedojne pasaprota serbe?! Sipas burimeve tona mesohet se sot veteme ne Zvicer jane mbi 100 mije shqipatre me pasaprota serbe?!

E thme 50 mije shqiptare ende me pasaporta serbe, sesèpe ne se shikojme tzabelen lart verhjet se si bie numri i « serbvee  » ne Zvcer i cli per cod vite zvopgelohet qe ne fakt ata jane kosovare te cile tpas mavaresise po avzusdjhojne t’i masrrin pasaportat e të shtetit e tyre te Kosovës. Ne Zvicer nuk ka me shume se 10 mije serbe, prandaj disa shifra me larte (shiko tabelen) prej 60 mije serbeve, pjesa dermeuese jane shqiptare nga Kosova apo nga Lugina e Prresheves, ka shkruar gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Në përgjithësi, imigrimi drejt popullsisë rezidente të përhershme u rrit në vitin 2022 me 20,886 persona (+14,8%) krahasuar me vitin 2021. Imigrimi i njerëzve nga BE/EFTA u rrit me 19,523 persona (+20,6%) për të vendosur në 114,393 persona, ndërsa ai i njerëzve nga vendet e treta u rrit me 1,363 persona (+2,9%) për të arritur në 48,042 persona.

Këto vlera në rritje pasqyrojnë zhvillimin pozitiv të rritjes ekonomike dhe kuadrin e qëndrueshëm politik dhe ekonomik të përjetuar nga Zvicra. Në të njëjtën kohë, 73.736 banorë të përhershëm të shtetësisë së huaj u larguan nga Zvicra (-656 persona krahasuar me 2021).

Migrimi neto i popullsisë së huaj rezidente të përhershme u rrit kështu me 19,819 persona për të arritur në 81,345 persona (ndryshimi midis imigrimit dhe emigracionit si dhe korrigjimet statistikore). Ai i BE/EFTA u rrit me 17,019 persona në 52,882 dhe ai i vendeve të treta me 2,800 persona në 28,456.EM 2016 - Geschafft! Die Schweiz gewinnt das erste Spiel gegen Albanien 1:0

Derniers articles

L’ambassadeur Suisse auprès de l’ONU avec un message pour le Kosovë et la Serbie

La Serbie, déçue par la Suisse, a critiqué l'ambassadeur suisse pour son manque de solidarité avec la propagande de Vucic et ses mensonges au...

Gjenevë, vdesin dy të rinj në paraburgim, para komisariatit të policise tubohen mbi njëqin qytetarë të revoltuar

Gjenevë, 24 shkrut -"Askush nuk e meriton të vdesë në qelitë në Bulevardin Carl-Vogt," brohoritin demonstruesit. Ata duan të dinë të vërtetën. Autoritetet tona...

Flet gazetari shqiptar që lëshoi Ukrainën 24 orë para invasionit rus. Sot bëhen dy vjet kur Rusa nisi te ukupoj Ukrainën…

Natën e 23 deri më 24 shkurt 2022, Vladimir Putin nis "operacionin e tij special ushtarak" në Ukrainë. Shtete, opinione ndërkombëtare dhe media i...

Zvicra organizon verës në Gjenevë konferencën ndërkombëtare për Ukrainën. Lajmin e dha sot nga KS i OKB-së shefi i diplomacise zvicerane

Bernë, 24 shkurt -Ministri i Punëve të Jashtme të Zvicrës Ignatius Cassis njoftoi sot në mbledhjen e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së se me...

Ardon Jashari, në mars i rikthehet kombëtares zvicerane ?

Bernë, 23 shkrut -Kanë përfunduar bisedimet mes Federatës së Futbollit të Zvicrës (SFV) dhe Ardon Jasharit. Ky xhevahir kosovar së shpejti duhet të luajë...