17 C
Berne
lundi 15/07/2024

BBC dhe mediat boterore per Hatixhen, gruan e profetit Muhammed (a.s). Ja kush ishte ajo? A punoi vetem ne kuzhine apo kishte funksione tjera..

Khadija, një grua e fortë që luajti një rol kryesor në lindjen e Islamit

« Ajo fjalë për fjalë theu tavanin e xhamit. Edhe gratë moderne do të aspironin të arrinin atë që bëri ajo 1,400 vjet më parë. »
Kështu e përshkruan Asad Zaman, një hoxhë nga qyteti i Mançesterit (MB), Khadija, një grua e lindur në shekullin e 6-të në atë që tani është Arabia Saudite.

Kush ishte Khadija bint Khuwaylid? Burri i ri i Hatixhes ishte Muhamedi (a.s) i cili së shpejti do të bëhej Profeti i Islamit

Jeunes femmes musulmanes regardant dans un iPadAi ishte një figurë e respektuar, e pasur dhe e fuqishme që hodhi poshtë shumë propozime martese nga fisnikët e shquar. Ajo përfundoi duke u martuar, dy herë. Burri i saj i parë vdiq dhe besohet se ajo vendosi të ndahej nga e dyta.

Pas kësaj, ajo u zotua të mos martohej kurrë më … derisa takoi burrin që do të bëhej burri i saj i tretë dhe i fundit. Khadija pa « cilësi të mahnitshme [tek ai] që e bënë atë të ndryshonte mendim për martesën, » i tha Zaman BBC.

E pazakontë për kohën, ishte Hatixheja që e zgjodhi atë dhe bëri kërkesën e tij.

Ajo atëherë ishte 40 vjeç, ndërsa burri i saj i ardhshëm ishte një burrë 25 vjeç me origjinë të përulur. Por është më shumë se një histori dashurie, është origjina e fesë së dytë më të madhe në botë.

Robert Hoyland, një ish profesor i historisë së Lindjes së Mesme në Universitetin e New York-ut, paralajmëron se është e vështirë të marrësh një ide të qartë të identitetit të Khadija, pjesërisht sepse ajo që dihet për Khadija ‘u shkrua shumë vite pas vdekjes së tij.

Sidoqoftë, shumica e burimeve tregojnë se ajo ishte një grua me « ambicien e një shpirti të lirë dhe një vullnet shumë të fortë », raporton Hoyland për BBC.

Për shembull, ajo nuk pranoi të martohej me kushëririn e saj – siç dëshironte familja e saj, sipas traditës – sepse ajo dëshironte të ishte ajo që do të zgjidhte partnerin e saj.

Khadija ishte vajza e një tregtari që e shndërroi biznesin familjar në një perandori biznesi.
Pas vdekjes së saj në luftime, ajo mori përsipër detyrën.

Vue panoramique de la Mecque« Ajo ishte mësuar qartë të hapte rrugën e saj në botë, » thotë historiani dhe autori Bettany Hughes në një dokumentar të BBC.

« Në fakt, ishte mendjemprehtësia e saj e biznesit që e vendosi atë në një rrugë që përfundimisht do të ndryshonte historinë e botës. »

Khadija operonte nga Meka (Arabia Saudite) dhe aktivitetet e saj kërkonin shumë karvanë për të transportuar mallra nga dhe në qytetet më të mëdha në Lindjen e Mesme.
« Khadija ishte qartë e mësuar të hapte rrugën e saj në botë, » vëren Bettany Hughes.

Këto karvanë udhëtuan në distanca të mëdha nga Jemeni jugor në Sirinë veriore.
Megjithëse një pjesë e pasurisë së saj vjen nga familja e saj, Khadija e bëri pasurinë e saj vetë, thotë Fozia Bora, profesor i asociuar i historisë

« Ajo ishte një biznesmene e plotë dhe mbi të gjitha, ajo ishte jashtëzakonisht e sigurt, » thotë ai.

Khadija kishte zakon të punësonte stafin e saj, duke zgjedhur njerëz me aftësi specifike për të përfituar biznesin e saj.

Ajo dëgjoi për një burrë që kishte një reputacion si shumë i sinqertë dhe punëtor, kështu që pas një takimi të kënaqshëm ai u punësua për të marrë një nga rimorkiot e tij.
Khadija admironte këmbënguljen e tij dhe me kalimin e kohës ai i bëri përshtypje aq shumë sa ajo vendosi të martohej përsëri.

Fozia Bora à son bureauMohammed – i cili kishte qenë një jetim, i rritur nga një xhaxha – papritmas fitoi një jetë me « stabilitet më të madh dhe prosperitet ekonomik », thotë Fozia Bora.

De nombreux universitaires s’accordent à dire que, puisque Khadija a été la première personne à entendre les révélations que Mohammed a reçues, elle doit être reconnue comme la première musulmane de l’histoire, la première à se convertir à la nouvelle religion.

« Elle a cru et accepté le message », dit Foiza Bora.

« Je pense que cela a donné à Mohammed beaucoup de confiance pour commencer à diffuser le message (…) Cela lui a donné l’impression d’avoir une voix. »

L’historienne Bettany Hughes dit qu’à ce stade, Mohammed a défié les anciens de la tribu et a décidé de prêcher publiquement : « Il n’y a qu’un seul Dieu, Allah. Aimer les autres est un blasphème ».

Çifti besohet të ketë pasur katër fëmijë, edhe pse vetëm vajzat jetuan përtej fëmijërisë

Kishte diçka tjetër unike në lidhje me këtë bashkim: « Ishte një martesë monogame », i tha profesor Rania Hafaz i Institutit Musliman në Londër për BBC.
Ishte e jashtëzakonshme « nga pikëpamja sociologjike, në një kohë kur shumica e burrave kishin disa gra ». Ishte një shoqëri poligame ”.

Mohammed lindi dhe u rrit në fisin Kuraysh (ashtu si Khadijah), në një kohë kur grupe të ndryshme në rajon adhuronin disa perëndi.

Disa vjet pas martesës së tij, Muhamedi filloi një transformim shpirtëror dhe doli në malet përreth Mekës për të medituar.

Kjo është mënyra se si Kurani, libri i shenjtë mysliman, iu zbulua Muhamedit.

Thuhet se kur ai përjetoi shpalljen e parë ai kishte frikë sepse nuk e kuptonte se çfarë po ndodhte.

« Ai nuk mund ta kuptonte atë që po kalonte. Ai po i mungonte një pikë referimi, sepse nuk ishte edukuar me një kuptim të monoteizmit, të Zotit », thotë Fozia Bora.

« Ai ishte jashtëzakonisht i hutuar dhe i shqetësuar nga kjo ngjarje. Sipas disa burimeve, zbulimet nuk ishin të lehta, dhe megjithëse përvoja ishte e butë, ishte fizikisht tronditëse. »

Mohammed vendosi t’i besonte « një personi të cilin ai e dinte se mund t’i besonte gjithçkaje », thotë profesor Hoyland.

Hatixhja e dëgjoi dhe e qetësoi. Intuitivisht, ajo mendoi se ishte një gjë e mirë dhe e ngushëlloi atë.

Ajo madje kërkoi këshilla nga një i afërm i cili ishte i njohur me krishterimin. Waraqah ibn Nawfal besohet të ketë lidhur lidhjet e Muhamedit me ato të marra nga Moisiu.

« Ai i dinte shkrimet e shenjta të mëparshme », shpjegon Bora, kështu që ishte « një lloj konfirmimi i vërtetësisë së zbulesave të tij ».

« Ne e dimë se kur ai filloi të përjetonte shpallje Kur’anore, Mohammed madje dyshoi në vetvete. Por Khadija e siguroi atë duke i thënë se ai ishte në të vërtetë një profet, » thotë Leila Ahmed, një specialist në Islam që jep mësim në Universitetin e Harvardit.

Sipas Foiza Bora, kur Muhamedi filloi të mësonte Islamin, ai u margjinalizua nga shumë anëtarë të shoqërisë mekase të cilët kundërshtuan monoteizmin [besimin në një zot].
« Por Khadija, » shton Foia Bora, « i dha atij mbështetjen dhe mbrojtjen që i duhej aq shumë në atë kohë ».

« Gjatë dhjetë viteve të ardhshme, Khadija përdori lidhjet e saj familjare dhe gjithë pasurinë e saj për të mbështetur burrin e saj dhe për të financuar besimin që lindi, » thotë Hughes, « një fe e ndërtuar mbi parimin e diskutueshëm një-Zot, në një shoqëri që ishte politeiste besimi në ekzistencën e disa perëndive] « .

« Viti i trishtimit »

Khadija bëri gjithçka që ishte në mundësinë e saj për të mbështetur burrin e saj dhe Islamin – por në 619 ajo u sëmur dhe vdiq.
Pas 25 vitesh bashkëjetese, Mohammed ishte i shkatërruar.
« Ai kurrë nuk u shërua me të vërtetë nga vdekja e Khadija, » thotë profesori Hoyland.

« Ajo që është aq e jashtëzakonshme në lidhje me burimet e kohës është mënyra se si ata flasin për Khadija si mikun më të mirë të Muhamedit, madje edhe më shumë sesa shokët e tij më të ngushtë, si Abu Bakar ose Omar », shton profesori.
Historiania Bettany Hughes tregon se muslimanët ende e kujtojnë vitin e vdekjes së saj si « vitin e hidhërimit ».
Përfundimisht, Mohammed u martua përsëri, dhe këtë herë ai ishte një poligamist.

Në një transmetim të BBC, Fatima Barkatulla, një studiuese myslimane dhe autore e një libri për fëmijë për Hatixhen, thotë se shumica e asaj që dimë për Hatixhen vijnë nga hadithe – histori, tradita dhe thënie për jetën e Muhamedit.

Ndjekësit më të afërt të Muhamedit ishin të parët që i rrëfyen dhe i kujtuan ata, dhe ata nuk i shkruajnë ato më vonë.

Një nga transmetuesit e haditheve ishte Aisha, një nga gratë e fundit të Muhamedit dhe një grua tjetër që u bë një figurë e rëndësishme në Islam.

« Isshtë e qartë se profeti i tregoi asaj historinë e Hatixhes, dhe ajo tregon atë që ndodhi në fillim të zbulesave, kur ai u bë një profet, » thotë Fatima Barkatulla.
Megjithëse Aisha nuk ishte dëshmitare e kësaj periudhe të hershme të jetës së Muhamedit, ajo « me besnikëri mori përsipër detyrën e saj t’u transmetonte muslimanëve të tjerë » ato që i ishin thënë, thotë autori.

Për Foiza Bora, njohja e historisë së Khadija është thelbësore për të shkatërruar mitin se në komunitetet e hershme myslimane gratë ishin të mbyllura në shtëpi.

Muhamedi nuk i kërkoi Hatixhesë që të ndalonte së bërëi atë që dëshironte. Në fakt, thotë ajo, Islami i dha më shumë të drejta dhe rëndësi grave në ato ditë.

« Për mua, si historian dhe mysliman, Khadija është një figurë frymëzuese, siç janë Fatima [një nga vajzat e saj me Muhamedin] dhe Aisha, midis grave të tjera », thotë Foiza Bora.

« Ata ishin intelektualë, politikisht aktivë dhe luajtën një rol të madh në përhapjen e fesë dhe formimin e shoqërisë islamike. »

« Isshtë e mrekullueshme për mua, » tha studiuesi, « të jem në gjendje të mësoj studentët e mi, besimtarë ose jo, për këto gra. »Femme priant dans une mosquée

Derniers articles