17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Karl Schulz zbulon pse Gjermania po mbledh mjekët nga Kosova..

Bernë, 9 tetopr -Për shumë vite, Rummelsberger Diakonie ka kërkuar punonjës të rinj jashtë vendit – në Kosovë, në Spanjë ose së shpejti në Filipine. Anëtari i bordit Karl Schulz është i shqetësuar me këtë temë, por edhe me pasojat e krizave aktuale dhe stabilitetin social, siç shpjegon ai në një intervistë shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar Sonntagsblatt

Kosova ka një shkallë të lartë papunësie prej gati 50 për qind, kryesisht tek të rinjtë, kjo eshte aresyeja pse po marrikm mjeke nga atje

A nuk keni ndërgjegje kur rekrutoni punëtorë të kualifikuar nga vende të tjera?

Ouvrir la photoKarl Schulz: Rummelsberger Diakonie ka më shumë se dhjetë vjet përvojë në gjetjen e punonjësve dhe mbajtjen e specialistëve të huaj. Ne i kushtojmë vëmendje të madhe se ku nxjerrim sensorët. Aktualisht jemi shumë të përfshirë në Kosovë. Ka një shkallë të lartë papunësie prej gati 50 për qind, kryesisht tek të rinjtë. Të rinjtë e diplomuar gjithashtu nuk kanë perspektivë profesionale. Ne bashkëpunojmë me Universitetin e Prishtinës. Kjo rezulton në një situatë të favorshme në kuptimin më të mirë të fjalës dhe për rrjedhojë një ndërgjegje të mirë.

Kosovaret, filipinet apo spanjollët  – çfarë marrin në këmbim?

Në atë kohë filluam me specialistë spanjollë. Tani, përveç angazhimit tonë në Kosovë, kemi edhe Filipinet, sepse edhe atje po ofrohen shumë trajnime që i tejkalojnë nevojat tona. Ne shikojmë shumë nga afër, i përmbahemi kodit global të sjelljes së Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe nuk do t’i nënshtroheshim kurrë argumentit etik se po i tërheqim punëtorët e kualifikuar nga atje.

Jemi në shumë biseda me këta të rinj. Ju jeni duke kërkuar perspektivë. Shpesh jemi të siguruar se – sapo situata në vendin e tyre të stabilizohet ose përmirësohet – ata do të kthehen në vendin e tyre. Ne kemi nevojë për këta specialistë ndërkombëtarë. Nuk ka asnjë dyshim për këtë. Çdo vit, do të jenë rreth 400,000 profesionistë në të gjitha industritë, nëse duam të ruajmë standardin tonë të jetesës.

Derniers articles