24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicrës, një vend neutral dhe paqësor, ja pse i duhen avionë luftarak?

Bernë, 22 shkurt -Zvicra nuk flet shumë për lufte e as nuk lavdrohet me avion luftarak (MIG) apo me arsenalin e armatimit. Zvicra dhe pse eshte nje vend neturtal, nuk don te thote se rrin duarkryq perballe situatave. Ajo sot ka avion luftarak sa nuk ta merr mendja, qe ja ka zili Rusia po se po, por edhe Amerika..dhe i rrin gati dhe i del zot vendit te vete, duke ruajtur non stop 24h ne dite cdo pellëmbe te territorit te shtetit te vet!, shkruna gazeta zvicerane Le Canton27.ch
Për sigurinë tuaj, Zvicra dëshiron të monitorojë hapësirën e saj ajrore, ta mbrojë atë dhe ta mbrojë atë në rast sulmi. Si një shtet neutral, Zvicra synon të organizojë mbrojtjen dhe mbrojtjen e hapësirës së saj ajrore duke u mbështetur sa më pak në shtete apo organizata të tjera.
Më 16 shkurt 2022, Këshilli Federal i kërkoi Parlamentit, si pjesë e mesazhit të Ushtrisë 2022, përvetësime të angazhimit për blerjen e avionëve luftarakë F-35A dhe të sistemit të mbrojtjes tokë-ajër Patriot, si dhe vetëm për ndërtimet përkatëse. masat. Përveç kësaj, Këshilli Federal bën thirrje për çmontimin e avionëve luftarakë F-5 Tiger.
Avioni i ri luftarak F-35A si dhe sistemi i mbrojtjes tokë-ajër me rreze të gjatë Patriot do të dorëzohen më pas midis 2027 dhe 2030.
Që nga fillimi i vitit 2021, Forcat Ajrore kanë në dispozicion dy avionë të armatosur 24 orë në ditë, gati për t’u ngritur brenda pesëmbëdhjetë minutave nga alarmi. Në terma afatgjatë, ata kryejnë mesatarisht njëzet deri në dyzet misione të nxehta në vit (ndërhyrje në rast të shkeljes së rëndë të rregullave të hapësirës ajrore ose të navigimit ajror) dhe rreth 250-350 misione të drejtpërdrejta (kontroll avionësh të shteteve të huaja).
Në Dispeçin për Forcat e Armatosura 2022, Këshilli Federal kërkon nga Dhomat Federale përvetësime për angazhime për një shumë totale prej 9.3 miliardë frangash. Këto ndarje përfshijnë blerjen e avionëve luftarakë F-35A (6,035 miliardë) dhe të sistemit të mbrojtjes tokë-ajër Patriot (1,987 miliardë), punën e ndërtimit përkatës (120 milionë për F-35A dhe 66 milionë për sistemin Patriot ), blerja e pajisjeve të ushtrisë 2022 (695 milion) dhe programi i pasurive të paluajtshme të DDPS 2022 (349 milion). Këshilli Federal gjithashtu bën thirrje për çmontimin e avionëve luftarakë F-5 Tiger.
Zëvendësimi i 55 avionëve të vjetëruar me 36 F-35A
Ushtria duhet të mbrojë popullatën e Zvicrës nga çdo kërcënim nga qielli. Këshilli Federal i propozon Parlamentit blerjen e 36 avionëve luftarakë F-35A nga prodhuesi amerikan Lockheed Martin. Nga katër avionët që u vlerësuan, ky arriti rezultatet më të mira. Është më efikasi dhe kryesisht më i lirë si për t’u blerë ashtu edhe për t’u përdorur.
Këshilli Federal i kërkon Parlamentit një kredi angazhimi prej 6,035 miliardë frangash për këta avionë dhe 120 milionë për masat e ndërtimit që përfshihen në blerjen e tyre. Instalimet aktuale të bazave ajrore të Payerne, Meiringen dhe Emmen mund të përdoren duke iu nënshtruar përshtatjeve. Një qendër e re trajnimi do të ndërtohet në Payerne.
36 avionët e rinj luftarakë do të zëvendësojnë 25 F-5 Tiger dhe 30 F/A-18 Hornet. Në lidhje me F-5-Tiger, Këshilli Federal i propozon Parlamentit çaktivizimin e tyre. Sa i përket F/A-18 Hornets, ato do të zëvendësohen radhazi nga viti 2030 nga avioni i ri.

Derniers articles