26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Stefan Blättler zgjedhet prokurori i ri i Përgjithshëm (MPC) i Konfederates Zvicerane

Bernë, 29 shtator -Prokuroria e Përgjithshme (MPC) ka shefin e saj të ri. Çuditërisht në minutën e fundit, Stefan Blättler, 62 vjeç, i vetmi kandidat i propozuar unanimisht nga Komisioni Gjyqësor, u zgjodh dhe u duartrokit të mërkurën nga Asambleja Federale i cili nuk është anëtare e asnjë partie, ka marrë 206 vota nga 208 fletëvotimet e vlefshme. Në total janë lëshuar 214 fletë votimi dhe 6 janë kthyer bosh. Patroni i ri i Ministrise Publike (MPC) z. Blättler eshte dhender shqiptar, i martuar me Zhaklina Dhimojani, nje aktore tashme politikane lokale, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Dje një polic i pastër, sot nje prokuror edhe me i pastër!

Pas muaj kerkimesh, Prokuroria Publike Federale e Zvcrës më në fund ka drejtuesin e saj. Asambleja Federale zgjodhi Stefan Blättler Prokuror të Përgjithshëm të Konfederatës të mërkurën me 206 vota nga 208 fletë votimi të vlefshme. Ai merr postin e lënë nga Michael Lauber. Kryeprkurori i konfederates zvicerane eshte dhender shqiptar, i martuar me Zhaklina Dhimojani, nje aktore dhe politikane e njohur në Shqiperi njofton gazeta zvicerane ne shqip le Canton27.ch

Komiteti gjyqësor parlamentar i rekomandoi Parlamentit më 18 gusht zgjedhjen e komandantit aktual të policisë kantonale të Bernes, Stefan Blättler. Posti i Prokurorit të Përgjithshëm të Konfederatës ishte vakant që nga tërheqja e Michael Lauber në gusht 2020. Ish-Prokurori i Përgjithshëm Michael Lauber dha dorëheqjen e tij pas disa muajsh kritikash për kryerjen e detyrave të tij dhe mospërputhje të supozuara në hetimet në procedurat në lidhje me Federatën Ndërkombëtare të Futbollit (FIFA). Michael Lauber u largua nga detyra para kohe në fund të gushtit 2020. Prandaj lirisht mund te themi se Zvicra  dje kishte një polic të pastër, ndersa sot një prokuror edhe me të pastër!, ka shkruar gazeta zvicerane ne shqip le Canton27.ch

Stefan Blättler është prokurori i ri federal i përgjithshëm. Prokuroria e Përgjithshme e Konfederatës ka përsëri një drejtues rreth një vit pas largimit të ish -prokurorit Michael Lauber të pushtuar nga skandali i FIFA -s.

Stefan Blättler (62) në fakt donte të dilte në pension këtë vit. Por tani gjithçka rezulton ndryshe. Parlamenti e votoi sot 62-vjeçarin me 206 nga 208 vota të vlefshme si hetuesin më të lartë në Zvicër. Më parë, deputetët kishin rritur kufirin e moshës për prokurorët federalë nga 65 në 68 vjeç.

Me zgjedhjen e Stefan Blättler, përfundon një kërkim rrëshirë njëmujor për një drejtues të ri në krye të Prokurorisë Federale. Pasi ish-prokurori federal Michael Lauber (55) dha dorëheqjen në gusht 2020 për shkak të aferës së FIFA-s, komisioni gjyqësor përgjegjës e shpalli pozicionin tre herë. Ajo funksionoi vetëm në përpjekjen e tretë. Stefan Blättler u propozua unanimisht për zgjedhje nga komisioni.

Prokurori i ri federal është në shtëpi me policinë. Ai ka qenë në komandë të policisë së kantonit të Bernës për 15 vjet dhe drejton një trupë prej 2500 punonjësish. Para kësaj, ai ishte kryetar i Konferencës së Komandantëve të Policisë Kantonale – me fjalë të tjera, polici më i lartë në vend. Stefan Blättler nuhati ajrin e policisë si adoleshent: babai i tij ishte Drejtor i Policisë së Nidwalden për 16 vjet.

62 vjeç, anëtar i asnjë partie, Stefan Blättler do të ketë kohë për të kryer detyrën e tij. Parlamenti sapo ka rritur kufirin e moshës për Prokurorin e Përgjithshëm në 68 vjeç.

Mbajtës i një doktorature në drejtësi nga Universiteti i Neuchâtel, Stefan Blättler ka drejtuar policinë kantonale të Bernës që nga viti 2006. Njëkohësisht jep mësim në Institutin e të Drejtës Penale dhe Kriminologjisë në Universitetin e Bernës. Ai që do të duhej të merrte drejtimin e Institutit të Policisë Zvicerane, nëse nuk do të ishte zgjedhur për në KPK, flet rrjedhshëm gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe anglisht.

Zgjedhja e Stefan Blättler i jep fund një kërkimi të gjatë për pasardhësin e Michael Lauber. Posti i Prokurorit të Përgjithshëm ishte vakant për më shumë se një vit. Punët zyrtare të Prokurorit të Përgjithshëm trajtohen nga dy ish-deputetët e Michael Lauber.

Ish-Prokurori i Përgjithshëm Michael Lauber dha dorëheqjen e tij pas disa muajsh kritikash për kryerjen e detyrave të tij dhe mospërputhje të supozuara në hetimet në procedurat në lidhje me Federatën Ndërkombëtare të Futbollit (FIFA). Michael Lauber u largua nga detyra para kohe në fund të gushtit 2020. Prandaj e thame se Zvicra dje e kishte një polic të pastër, sot një prokuror edhe me të pastër! Per fund do theksuar se kryeprkurori i konfederates zvbcerane eshte dhender shqiptar i martuar Zhaklina Dhimojani, një aktore dhe tashme nje politikane lokale.

Derniers articles