24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicër, 40 viktima! Policia arreston tre serbe. Ata shfrytëzonin pastrueset në Gstaad

Bernë, 23 dhjetor -Rreth tre vjet pasi u ekspozua shfrytëzimi i grave si punëtore në një resort luksoz në Bernese Oberland, tre organizatorë të dyshuar me rrënjë serbe duhet të përgjigjen para drejtësisë. Jane arrestuan që të tre një grua 64-vjeçare, një burrë 71-vjeçar dhe një grua tjetër 43-vjeçare, njofton gazeta Le canton27.ch duke ju referuar agjencisde se lajmeve zvicerane ATS/SDA.

Paraqitjet janë mashtruese: pas fasadave të shtëpive të stilit të Gstaad, gratë u shfrytëzuan si skllavet më të lira të pastrimit për vite me radhë. Organizatorët e një çështjeje veçanërisht të madhe tani po shkojnë në gjykatë. Bëhet fjale per abuzime te 40 viktimave.

Tani për tani rajoni i Gstaad po prezantohet nga ana e tij e kartolinave. Fshatrat janë të mbuluara me borë, qielli është blu, shpatet janë tërheqëse dhe shtëpitë madhështore të të pasurve dhe të famshëmve janë zbukuruar për sezonin festiv. Por në prapaskenat e bukura, biznesi i pistë me pastrues të lirë ka qenë prej kohësh i përhapur.

Një rast i madh u zbulua tre vjet më parë. Në qendër të këtij trafikimi shfrytëzues të qenieve njerëzore është një familje me rrënjë serbe. Ajo akuzohet se ka shfrytëzuar dyzet gra me origjinë serbe si pastruese dhe dado në Saanenland që nga viti 2013.

Gratë ndërmjet moshës 29 dhe 53 vjeç u joshën në Zvicër me premtimin e punës së lehtë për t’u bërë, të mirëpaguar dhe perspektivën e një leje pune në Zvicër.

Sidoqoftë, në rajonin fisnik të pushimeve të Gstaad-it, atyre iu desh të punonin me ngarkesa të mëdha pune pa leje pune me pagat e urisë, nuk u lejuan të lëviznin lirshëm dhe jetuan në kushte të pasigurta. Flinim në dyshekë në dysheme ose në shezllone. Higjiena ishte minimale.

Gratë rregullisht janë fyer, poshtëruar, kërcënuar dhe vënë nën presion masiv, siç shkruan prokurori publik dhe policia e kantonit të Bernës në një deklaratë të mërkurën. Dhe së fundi, por jo më pak e rëndësishmja, gratë duhej të ishin të disponueshme gjatë gjithë kohës midis detyrave të tyre.

U arrestuan tre organizatorët, një grua 64-vjeçare, një burrë 71-vjeçar dhe një grua 43-vjeçare. Gruaja e moshuar tani është në burg të hershëm. Dy të akuzuarit e tjerë janë liruar nga paraburgimi. Të tre kanë pranuar pjesërisht dhe do të dalin para drejtësisë. Prezumimi i pafajësisë zbatohet deri në marrjen e një vendimi përfundimtar.

Derniers articles