16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Raportuesja e OKB-së me origjinë shqiptare znj.Albanese: Në Gaza nuk po bëhet lufte, por masakra dhe spastrime etnike për te shfarosur popullin palestinezë. Kemi te bejme me krime lufte kundër njerëzimit!

Bernë, 24 newntor -Raportuesja e OKB-se me origjine shqiptare Frsnceska Albaneze ne emdiat boterore eshte treguar shume e ashper ndaj okuptatorit te Izraelit e cila flet per gjenocid dhe spastfrime etnike ne Palestine. Raportuesja e Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut në territoret e pushtuara palestineze, Francesca Albanese, vlerësoi se vuajtja nga uria e popullsisë së rrethuar në Gaza dhe privimi i tyre nga gjërat e nevojshme është krim lufte dhe krim kundër njerëzimit, njofton nga Kombet e Bashkuara gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Ekspertja kryesor e OKB-së për territoret e pushtuara palestineze synon përgjigjen globale ndaj luftës (Top UN expert on occupied Palestinian territories takes aim at global response to war)

Francesca Albanese, raportuesja speciale e OKB-së për situatën e të drejtave të njeriut në territoret palestineze të pushtuara që nga viti 1967, paralajmëron për rrezikun serioz të spastrimit etnik që kërcënon palestinezët në Rripin e Gazës. Ai bën thirrje për negocimin e një armëpushimi emergjent. Për raportuesen speciale të OKB-së për situatën e të drejtave të njeriut në territoret palestineze të pushtuara që nga viti 1967, Francesca Albanese, “përgjigja që po zbaton Izraeli nuk ka të bëjë fare me vetëmbrojtjen dhe shkon përtej asaj që lejohet nga ligji ndërkombëtar”.

Palestina mes vetëvendosjes, aparteidit dhe të drejtave të njeriut: intervistë me Francesca Albanese Raportuesi Special në Kombet e Bashkuara që nga maji i kaluar, një ekspert i pavarur i emëruar nga OKB për mandatin delikat për respektimin e të drejtave të njeriut në Palestinë, publikoi « Raportin mbi situatën e të drejtave të njeriut në territoret e pushtuara që nga viti 1967 ».

Kurse raportuesja e Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut në territoret e pushtuara palestineze, Francesca Albanese, vlerësoi se vuajtja nga uria e popullsisë së rrethuar në Gaza dhe privimi i tyre nga gjërat e nevojshme është krim lufte dhe krim kundër njerëzimit. Ajo gjithashtu u shpreh se një pjesë e madhe e popullsisë së Rripit të Gazës të rrethuar po shfaroset.

OKB: 40 për qind e palestinezëve të vrarë në sulmet izraelite janë fëmijë

“Trauma dhe shkatërrimi janë të papërshkrueshme. Ferri në të cilin ndodhet populli i Gazës është një njollë për të gjithë ne, për të gjitha vendet anëtare të OKB-së, veçanërisht për ata që kishin fuqinë ta ndalonin dhe nuk e bënë” Kombet e Bashkuara Kombet e Bashkuara (OKB) njoftuan se 40 për qind e palestinezëve të vrarë gjatë bombardimeve izraelite në Gaza që nga 7 tetori kanë qenë fëmijë, transmeton Anadolu. Në selinë e OKB-së në New York, Raportuesja e Posaçme e OKB-së për Palestinën, Francesca Albanese, ka dhënë informacione për shtypin në lidhje me raportin që ka paraqitur në Asamblenë e Përgjithshme për fëmijët palestinezë, raprton nga OKB gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

“Bombardimi i vazhdueshëm i Gazës nga forcat izraelite ka shkaktuar tashmë vdekjen e mbi 14.000 njerëzve, pra disa herë më shumë (se viktimat izraelite) dhe 40 për qind e tyre ishin fëmijë. A jemi në dijeni se çfarë po ndodh? Ka mkiejra tejrwe të plagosur rëndë”, tha ajo.

Raportuesja e OKB-së deklaroi se 1,6 milion palestinezë janë zhvendosur në Gaza që nga 7 tetori, kur rifilluan përleshjet mes Izraelit dhe Hamasit, dhe se këta njerëz nuk kanë akses në ujë, ushqim, energji elektrike dhe ilaçe. “Trauma dhe shkatërrimi janë të papërshkrueshme. Ferri në të cilin ndodhet populli i Gazës është një njollë për të gjithë ne, për të gjitha vendet anëtare të OKB-së, veçanërisht për ata që kishin fuqinë ta ndalonin dhe nuk e bënë”, tha Albanese.

Raporti shpjegon situatën e fëmijëve nën pushtim “Raporti im u përqendrua në ndikimin ndër breza të pushtimit kolonial të kolonëve izraelitë mbi fëmijët në territoret e pushtuara palestineze, çfarë mbetet nga e drejta e tyre për të jetuar në siguri dhe dinjitet”, tha Albanese.

Albanese deklaroi se nga viti 2008 deri më 7 tetor, 1.534 fëmijë palestinezë u vranë dhe 32.175 u plagosën si rezultat i sulmeve izraelite, ndërsa vetëm 25 fëmijë izraelitë u vranë dhe 524 u plagosën në kundërsulme në të njëjtën periudhë. Francesca Albanese vuri në dukje gjithashtu se “13 mijë fëmijë palestinezë janë arrestuar, marrë në pyetje dhe ndaluar brutalisht nga forcat izraelite që nga viti 2000”.

“Fëmijët palestinezë më pyesin: ‘Pse jemi më pak njerëz? A jemi më pak të vlefshëm?’”, tha Albanese, duke shtuar: “Kohët e fundit, një toger izraelit i pushtimit tha se numri i fëmijëve palestinezë të vrarë aksidentalisht gjatë operacioneve që synonin eliminimin e terroristëve është i parëndësishëm. Duhet të kujtojmë gjithashtu një deklaratë që ai bëri duke portretizuar fëmijët palestinezë dhe prindërit e tyre si terroristë dhe duke pretenduar se mburojat njerëzore janë shumë të zakonshme në Izrael”.

Derniers articles