26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

NATO, Raporti: KFOR promovon krijimin e një Kosove të qëndrueshme, stabile dhe demokratike

Bruksel/NATO, 16 Mars -Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg lëshoi ​​raportin e tij vjetor për vitin 2020 ku vend te konsiderueshëm zen edhe kontrubuti dhe misioni paqesor i KFOR-it ne Kosove, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Ne ke kete raport te posapublikuar mbi ceshtjen e sigurise ne bote, per Kosoven nder tjera thuhet se “Misioni i Forcës së Kosovës të udhëhequr nga NATO (KFOR) është të ndihmojë në ruajtjen e një ambienti të sigurt dhe të sigurt dhe të sigurojë lirinë e lëvizjes për të gjitha komunitetet në Kosovë, nën mandatin e përcaktuar në rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të KB, të miratuar në 1999.”

Ky raport rishikon veprimtaritë dhe arritjet e NATO-s gjatë vitit të kaluar, duke përfshirë përpjekjet e saj për të parandaluar që kriza shëndetësore të kthehet në një krizë sigurie dhe punën e saj përgatitore brenda kornizës së iniciativës NATO 2030 për ta bërë Aleancën të përshtatshme për të ardhmen.

NATO dhe Kosova 2030: Për një Aleancë të pagabueshme

No description available.Raporti vjetor përfshin rezultatet e sondazheve të reja se si Aleanca shikohet nga opinioni publik. Pas një viti të trazuar, këto rezultate tregojnë se opinionet në përgjithësi mbeten shumë të favorshme për Aleancën, lidhjen transatlantike dhe mbrojtjen kolektive.

Selia e NATO-s në Bruksel është shtëpia e Sekretariatit Ndërkombëtar të Organizatës dhe Shtabit Ushtarak Ndërkombëtar, si dhe delegacione ushtarake dhe përfaqësime nga 30 vende anëtare, misione nga 19 vende partnere dhe disa agjenci. Kryesisht aty vendoset, përmes diskutimeve dhe konsultimeve, politika dhe veprimi i Organizatës.

Një nga pikat kryesore të NATO-s është aftësia e saj për t’u përshtatur me ndryshimin e mjedisit të sigurisë, gjë që ajo ka bërë në shumë raste që nga fillimi i saj në 1949.

Në vitin 2020, NATO është përshtatur për të përmbushur sfidat e një mjedisi më kompleks të sigurisë. Aleanca vazhdon të modernizojë strukturat dhe aftësitë e saj dhe ka rritur përpjekjet e saj për teknologjitë në zhvillim dhe përçarës.

Në vitin 2020, Aleanca – si pjesa tjetër e botës – u desh të merrej me pandeminë COVID-19. Jo vetëm që virusi ka dëmtuar shoqëritë dhe ekonomitë tona, por gjithashtu ka amplifikuar tendencat dhe tensionet e mëparshme të sigurisë. Sidoqoftë, ajo nuk e ndaloi NATO-n të përmbushë misionin e saj: aftësia e saj për të mbrojtur zonën Euro-Atlantike mbetet e paprekur dhe, gjatë gjithë vitit, ajo ka ndihmuar në shpëtimin e jetëve dhe ruajtjen e sigurisë.

Gjatë pandemisë COVID-19, përgjegjësia kryesore e NATO-s ka qenë të kryejë detyrat e saj thelbësore, duke siguruar që kriza shëndetësore të mos kthehet në një krizë sigurie. Aleanca ka ruajtur gatishmërinë operacionale, ka mbrojtur forcat e saj dhe ka siguruar mbështetje për misionet dhe operacionet e saj, nga pjesa lindore e territorit të saj ku grupet e betejës janë vendosur në Kosovë, Afganistan dhe Shtetet e Bashkuara. Irak.

Vendet anëtare të NATO-s kanë rritur shpenzimet e mbrojtjes, pavarësisht situatës së vështirë ekonomike që e ka shkaktuar pandemia e koronavirusit, ka thënë Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg.

« Viti 2020 ka qenë viti i gjashtë me rradhë i rritjes së shpenzimeve të mbrojtjes nga ana e të gjithë aleatëve », tha Stoltenberg në një konferencë për media të martën në Bruksel.

« Ne presim që ky trend të vazhdojë këtë vit. Është thelbësore të mbahet ky ritëm pasi sfidat e sigurisë nuk janë zhdukur », ka shtuar ai.

Shpenzimet e përgjithshme ushtarake nga 30 anëtarët e aleancës arritën në 1.028 trilionë dollarë (860 miliardë euro) vitin e kaluar, tha raporti i publikuar nga NATO-ja. SHBA ende siguron pjesën më të madhe të shpenzimeve të NATO-s.

Pandemia nuk ka ulur në asnjë mënyrë kërcënimet dhe sfidat që rëndojnë mbi sigurinë tonë dhe që çuan në angazhimin për të investuar në mbrojtje. Përkundrazi, ai i ka përkeqësuar këto kërcënime dhe e ka bërë mjedisin e sigurisë edhe më të paparashikueshëm. Prandaj mbetet thelbësore të investosh në mbrojtje.

Viti 2020 shënoi njëzet vjetorin e Rezolutës 1325 të Këshillit të Sigurimit të KB mbi Gratë, Paqen dhe Sigurinë (FPS). Ky përvjetor ishte një mundësi për të reflektuar mbi arritjet e NATO-s dhe për të përcaktuar boshtet dhe përparësitë e veprimit të Aleancës në fushën WPS për të ardhmen.

Forca për Kosovën

Misioni i Forcës së Kosovës të udhëhequr nga NATO (KFOR) është të ndihmojë në ruajtjen e një ambienti të sigurt dhe të sigurt dhe të sigurojë lirinë e lëvizjes për të gjitha komunitetet në Kosovë, nën mandatin e përcaktuar në rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të KB, të miratuar në 1999, thuhet nder tjera per Kosoven ne raportin prej 147 faqesh të posapublikuar te NATO-s te siguruar nga gazeta zvicerane ne ship Le Canton27.ch

Gjatë veprimtarisë së saj, NATO bashkëpunon dhe jep hua ndihmën e saj për KB, Bashkimin Evropian dhe të tjerët aktorët ndërkombëtarë, sipas nevojës, për të promovuar vendosja e një Kosove të qëndrueshme dhe paqësore. KFOR-i ndihmon gjithashtu në ngritjen e strukturave të sigurisë profesional, demokratik dhe multietnik
Kosova.

Komandanti i KFOR-it ne Kosovë: Gjeneral Major Michele Risi (Itali) 

Prania e NATO-s në Kosovë mbetet thelbësore për stabilitetin e rajonit të Ballkanit Perëndimor. Që nga viti 1999, Forca e Kosovës (KFOR), udhëhoqi nga NATO, vepron sipas rezolutës 1244 të Këshilli i Sigurimit i KB dhe, si i tillë, kontribuon në mirëmbajtjen e një ambienti të sigurt dhe të garantuar liria e lëvizjes për të gjitha komunitetet të Kosovës.

Duke punuar në bashkëpunim të ngushtë me KB, BE dhe aktorët e tjerë ndërkombëtarë, KFOR promovon krijimin e një Kosove të qëndrueshme, demokratike, multietnike dhe paqësore. Ajo gjithashtu e sjell atë ndihmë për institucionet e Kosovës si dhe për misionin »
të ligjit « të BE-së kur ata kërkojnë kështu. Në 2020, 27 vende anëtare dhe partnere të NATO-s siguroi përafërsisht 3,500 personel për KFOR-in. Përveç udhëheqjes së KFOR-it, NATO ofron mbështetje në ngritja e kapaciteteve për organizatat të sigurisë.

Derniers articles