17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Bernë / Që nga lufta në Ukrainë, numri i refugjateve ne Zvicër arrine në 60 mijë, po aq, sa shqiptare kishte gjatë luftës Kosovë

Bern-Wabern  -Shifrat më të fundit për situatën e refugjatëve ukrainas në Zvicër: 57 827 aplikime për statusin S, nga të cilët 55 946 personave u është dhënë statusi S. Kjo shifer deshmon, se qe nga lufta ne Ukraine me Rusine numri i refugjateve ne Zvicër arrine mbi 50 mije, po aq sa dikur ishin shqiptare gjate luftes Kosovë-Serbi. Jo Zvicra, por Gjermani eshte destinacioni kryesor, me i prferuar i refugjateve nga ballkaninjofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Gjatë muajit maj 2022, në Zvicër janë dorëzuar 1,475 kërkesa për azil, pra 207 më shumë se një muaj më parë (+ 16,3%). Krahasuar me majin 2021, ky numër është rritur me 446 njësi. Aplikantët vinin kryesisht nga Turqia dhe Afganistani. Përveç kësaj, 14,028 njerëz që u larguan nga Ukraina morën statusin e mbrojtjes S gjatë muajit në shqyrtim, thuhet ne raportin e fundit nga zyrtaret e SEM ne Berne kur flasin me shifra për azilekruesit gjate muajit maj te këtij viti,

Vendet më të përfaqësuara në mesin e atyre që aplikuan për azil në Zvicër në maj ishin Turqia (346 aplikime, pra 99 më shumë se në prill), Afganistani (342 kërkesa; +82), Eritrea (122 kërkesa; – 34), Algjeria (83 kërkesa ; + 21) dhe Siria (78 kërkesa; – 4).

Nga 1475 aplikime të paraqitura në maj, 1176 ishin aplikime parësore (prill 2022: 849). Njerëzit që paraqesin një kërkesë parësore e bëjnë këtë në mënyrë të pavarur nga njerëzit e tjerë që tashmë po kërkojnë mbrojtje. Personat që paraqitën një kërkesë të tillë në maj 2022 ishin kryesisht nga Afganistani (324, +99), Turqia (284, +138), Algjeria (80, +19), Gjeorgjia (58, +15) dhe Siria (52, +14). ). Kërkesat dytësore, nga ana tjetër, pasojnë aplikimet për azil të regjistruara tashmë (p.sh. lindjet, bashkimet familjare ose aplikimet e shumëfishta).

Gjatë muajit maj 2022, Sekretariati Shtetëror për Migracionin ka trajtuar 1121 kërkesa për azil. Midis tyre, 225 rezultuan në një vendim për të mos hyrë në këtë çështje (përfshirë 189 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 402 në dhënien e azilit dhe 252 në një pranim të përkohshëm në shkallën e parë. Numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë është 5274, që është 488 më shumë se një muaj më parë.

Gjithashtu në maj, 289 persona u larguan nga Zvicra nën mbikëqyrjen e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre të origjinës ose në një vend të tretë. Vendi ynë ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit që të kujdesen për 327 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 127 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për shqyrtimin e kërkesës së tyre për azil. Zvicra, nga ana e saj, mori 294 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 57 persona u transferuan në territorin e saj.

Në kontekstin e luftës në Ukrainë dhe lëvizjeve të fluturimeve që rezultuan në Zvicër, hyrjet në kuadër të programit të zhvendosjes 2022/2023 u pezulluan përkohësisht në mars 2022. Prandaj, asnjë refugjat që do të zhvendosej nuk ka mbërritur në Zvicër në maj 2022.

Ukraina: statusi i mbrojtjes S (procedurë speciale)

Më 12 mars 2022, Këshilli Federal aktivizoi statusin e mbrojtjes S për herë të parë në mënyrë që Zvicra të mund të pranonte ukrainasit që kishin nevojë për mbrojtje.

Në maj, 9,552 persona u regjistruan në një qendër federale për azilkërkuesit për të aplikuar për statusin S, dhe ky i fundit iu dha 14,028 shtetasve dhe refuzoi 153 të tjerë, të cilët nuk plotësonin kriteret. Shifrat më të fundit për situatën e refugjatëve ukrainas në Zvicër: 57 827 aplikime për statusin S, nga të cilët 55 946 personave u është dhënë statusi S. Kjo shifer deshmon, se qe nga lufta ne Ukraine me Rusine numri i refugjateve ne Zvicër arrine rreth 60 mije, po aq sa dikur ishin shqiptare gjate luftes Kosovë-Serbi

Jo Zvicra, por Gjermani eshte destinacioni kryesor, me i prferuar i refugjateve nga ballkani

Në vitin 2021, numri i personave që përfitojnë mbrojtje në Greqi dhe vazhdojnë rrugëtimin e tyre është rritur ndjeshëm. Shumë largohen me ajër. Ky mjet transporti është mjaft i mundshëm, pasi refugjatët e njohur kanë të drejtën e një dokumenti udhëtimi për refugjatët, i cili u lejon atyre të udhëtojnë brenda zonës Shengen.

Destinacioni i preferuar për shumicën e këtyre personave është Gjermania, ku ata aplikojnë për azil. Ashtu si në vitet e mëparshme, është e vështirë të vlerësohet vëllimi i saktë i flukseve të migracionit përmes rrugës ballkanike në vitin 2021, me shifra që ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në varësi të burimit.

Në përgjithësi, kjo e fundit duhet të jetë afërsisht e barabartë ose pak më e lartë se viti 2020. Fenomeni i migrimit përmes Ballkanit është zhvendosur edhe më shumë drejt lindjes në vitin 2021. Rruga kryesore e marrë sot shkon nga Greqia në Rumani përmes Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë, pastaj nga Rumania në Austri nëpërmjet Hungarisë.

Derniers articles