17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Presidenti i CICR-së Maurer laureat i Çmimit të Fondacionit për Gjenevë per misionin e tij humanitar nga Kosova deri ne Ukraine

Gjenevë, 21 mars  -Peter Maurer, President i Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (CICR) i posakthyer nga Ukraina, sot eshte shpërblehet nga Fondacioni për Gjenevë për « kontributin e tij të jashtëzakonshëm në ndikimin e Gjenevës ». CICR, e krijuar në 1863, është me të vërtetë kujdestari i Konventave të Gjenevës dhe siguron respektimin e së drejtës ndërkombëtare humanitare kur palët janë në konflikt.

Gjeneva ndërkombëtare: Ky eshte diplomati i pare boteror, zvicerani Peter Maurer, qe permendi fjalen PAMVARESI per Kosoven ne KS te OKB-se qe ju nda sot nje cmim i larte ne nga Fondaconioni Gjenevës. Maurer i cili per 10 vite u gjend ne krye te CICR mori mirënjohjen e merituar per rolin dhe misionin e tij humanitar dhe diplomatik ne vendet e krizave dhe poskofliktuze nga Kosova deri sot ne Ukrainë, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Laureti Maurer mori pjesë në organizimin e ceremonisë së së hënës, gjatë së cilës do të diskutojë me Bertrand Piccard, President i Fondacionit Solar Impulse, urgjencën klimatike dhe sfidat që ajo përfaqëson si në aspektin e konfliktit dhe migrimit, si dhe zhvendosjes së popullsisë. I pranishëm do të jetë edhe ambasadori Jürg Lauber, Përfaqësues i Përhershëm i Zvicrës në Zyrën e Kombeve të Bashkuara, si dhe autoritetet e Gjenevës. Marc Picttet presdidneitt aktual te ICRC-se e kraahsoi me « Henry Dunant ».

“Gjatë dhjetë viteve të tij si President, z. Maurer punoi me forcë dhe guxim për respektimin e ligjit ndërkombëtar humanitar. Me ekipet e tij, ai ka ofruar ndihmë thelbësore për miliona njerëz që janë viktima të konfliktit të armatosur ose situatave të tjera të dhunës dhe që janë subjekt i pasojave të goditjeve të shumta, veçanërisht goditjeve klimatike dhe shëndetësore”, tregon Fondacioni për Gjenevë.

“Ne i bëjmë nderim rrugëtimit të jashtëzakonshëm të këtij njeriu, gjithmonë në veprim, dhe nëpërmjet tij në të gjithë institucionin që ai drejton. CICR mishëron vlera që janë ato të Gjenevës ndërkombëtare, dialogut, diplomacisë, ndihmës reciproke. Ata janë edhe tonat”, shton Charlotte de Senarclens, anëtare e Këshillit të Fondacionit për Gjenevë.

Për të mbyllur këtë ceremoni, është radha e Bertrand Piccard. Presidenti i Fondacionit Solar Impulse do të udhëheqë një diskutim me Peter Maurer

Peter Murer « Henry Dunant » i shekullit XXI.. Presidenti i CICR-së, laureat i Çmimit të Fondacionit për Gjenevë. Dialog me Bertrand Piccard, Marc Picttet dhe ambasadorin zviceran ne OKB z.Jürg Lauber

Bertrand Piccard: Si të zgjoni pak humanizëm kur flisni me një komandant lufte? 

Peter Maurer: Nuk është e lehtë. Është e nevojshme të kërkohet të krijohet besim me palët ndërluftuese dhe të krijohet një bazë e përbashkët. Kjo mund të bëhet vetëm me ndjeshmëri dhe mirëkuptim. Sfida e madhe e humanitarizmit është të mos dish të vendosësh një aksion, ne kemi ditur ta bëjmë atë për një kohë shumë të gjatë. Mbi të gjitha, duhet të futesh në mendjen e personit që bën luftë dhe të kërkosh pikën e përbashkët, në mënyrë që të mund të dialogosh me të dhe të gjesh zgjidhje. E kam të vështirë të bind një qeveri ukrainase ose ruse që të ndalojë disa praktika, përveçse t’u tregojë atyre se nuk është në interesin e tyre të vazhdojnë luftën.

Bertrand Piccard: Por si të flasësh me një komandant lufte që masakron njerëz të pafajshëm?

Peter Maurer: Nuk është e mundur të jesh spontan në këtë lloj situate. Ne mund të lexojmë fjalimet e palëve ndërluftuese, të bëjmë biseda paraprake për të kuptuar se si t’u qasemi atyre dhe të arrijmë t’i bëjmë të kuptojnë se është e nevojshme të hedhim një hap drejt nesh. Dhe njëri bën një vetëm nëse tjetri është i gatshëm ta bëjë gjithashtu një. Është kjo dinamikë që duhet arritur për t’i treguar tjetrit se jemi në të njëjtën logjikë, dhe se thjesht duam të zgjidhim një problem. Pragmatizmi, krijimi i besimit, strategjia e hapave të vegjël bëjnë të mundur shndërrimin e një rrethi vicioz, në të cilin palët ndërluftuese mbyllen, në një rreth hapjeje.

Bertrand Piccard: KNKK i kushton rëndësi të madhe krijimit të lidhjeve të forta me komunitetet..

Peter Maurer: Pikërisht, kam mësuar shumë duke vizituar këto komunitete. Qasja e afërsisë së KNKK-së është thelbësore, ajo na lejon të dëgjojmë mesazhe. Ajo që ka të bëjë me këto komunitete është gjithmonë e lidhur me mjedisin e tyre natyror rreth tyre. Gjithashtu me ta mësova se ndryshimi i klimës është një shqetësim i vërtetë që duhet trajtuar dhe se nuk është aspak një çështje e ndarë nga çështjet humanitare.

Bertrand Piccard: Është interesante të shohësh njerëz jashtë një kauze që flasin për këtë… 

Peter Maurer: Gjithmonë kam thënë që kurrë nuk duhet t’ua lëmë punën humanitare punëtorëve humanitar! Ju duhet të dëgjoni komunitetet dhe kauzat e tjera. Ndihma humanitare është atje për të ndërtuar ura.

Bertrand Piccard: Çfarë këshille mund t’i jepni Gjenevës dhe institucioneve ndërkombëtare?

Peter Maurer: Shumë gjëra janë arritur. Unë e vlerësova shumë, si President i KNKK-së, që i pashë të gjitha këto lidhje që janë krijuar në Gjenevë. Është shembullor. Ky qytet bashkon shkencën, ekonominë, financën, politikën… Unë e shoh vërtet avantazhin e këtij evolucioni. Ndihma humanitare është pjesë e një biotopi, ajo nuk duhet të shkojë e vetme. Duhet të lidhet me këto platforma.

Bertrand Piccard; A ekziston ende dhembshuria, edhe te njerëzit më të këqij? 

Peter Maurer: Kur takoj një komandant lufte, gjithmonë e kërkoj me dëshpërim atë dhembshuri. Ndonjëherë e gjej atë. Ndonjëherë nuk është menjëherë e dukshme. Megjithatë, jam i bindur se në secilin prej nesh ekziston ende një bashkësi njerëzimi. Asgjë nuk flet kundër kërkimit dhe vazhdimit të kërkimit.

Peter Maurer ambassador i Zvicres dhe Kosoves ne OKB 

Jane bere dy decenieve qe Kosoves, familjeve dhe me te dashurve te tyre i mungojne edhe 1647 persona per fatine te cileve sot e kesaj dite nuk dihet gje, perkunder qindra protestave dhe apeleve ne ICRC ne Gjeneve dhe nderkombetarëve drejtuar Beogradit dhe Prishitinës.

Ky eshte diplomati i pare boteror, zvicerani Peter Maurer, qe permendi fjalen PAMVARESI per Kosoven ne KS te OKB-se qe ju nda sot nje cmim i larte ne nga Fondaconioni Gjenevës. Maurer i cili per 10 vite u gjend ne krye te CICR mori mirënjohjen e merituar per rolin dhe misionin e tij humanitar dhe diplomatik ne vendet e krizave dhe poskofliktuze nga Kosova deri sot ne Ukrainë,shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Shefi ICRC-së z.Peter Maurer gazetarit te Le Canton27.ch  ne Gjenevë duke aukzuar  Beogradin dhe Prishtinën per ansjhaklimin e te zhdukurve,  ai ka kërkuar që çështa e të zhdukurve të mos politizohet për iks interesa.

“Organiazat jonë ndërkombëtare ICRC nga Gjenvea kërkon nga qeveria serbe dhe ajo e Kosovës të depolitizojnë çështjen e të zhdukurve dhe të ulen bashkarisht dhe të gjejnë të zhdukurit. Kjo gjë mund të avancojë tash në procesin e dialogut mes Kosovës dhe Serbisë në Bruksel që palët duhet të punojnë edhe në këtë drejetim” ka deklaruar z.Maurer.

“Dialogu i Brukselit mes Kosovës dhe Serbisë,  ishte nje rast i mirë për të gjetur të zhdukurit në Kosovë. Por as pas 20 vitesh asgje nuk bene ne ketre drejtim!..” ka thëne z.Maurer ne biseden e fundin me gazetarin e Le Canton27.ch

Derniers articles