17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Presidenti i Zvicres Cassis në Pragë në takimin e parë të « Komunitetit Politik Evropian »

Presidenti Federal Cassis flet në takimin e « Komunitetit Politik Evropian » me presidentin francez Emmanuel Macron

Pragë, 6 tetor -Presidenti federal Ignazio Cassis përfaqësoi Zvicrën të enjten në takimin e parë të « Komunitetit Politik Evropian ». Qëllimi i këtij formati të ri është të lidhë shtetet brenda dhe jashtë BE-së për të promovuar dialogun politik dhe bashkëpunimin në Evropë. Zvicra e sheh këtë si një mundësi për të forcuar shkëmbimet mes partnerëve evropianë, shkruan nga Praga gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, referuar DFAE dhe kabinetit te presidentit hlevetik.

“Në kohët kur i gjithë kontinenti po përballet me sfida të mëdha, ky format i ri është një mundësi e mirëpritur për shkëmbime të drejtpërdrejta dhe joformale me vendet e tjera evropiane”, tha Presidenti Federal Cassis në samitin në Pragë. “Zvicra ka treguar këtë vit, për shembull duke pritur Konferencën e Rimëkëmbjes së Ukrainës, se po ndihmon në promovimin e paqes, stabilitetit dhe demokracisë në Evropë”.

Platforma e dialogut për Evropën

Presidenti Federal e vlerësoi takimin si një mundësi për dialog dhe bashkëpunim në Evropë. Dialogu është veçanërisht i rëndësishëm në një kohë kur ka konflikte ushtarake midis vendeve evropiane. Si një partner aktiv, i besueshëm dhe solidar në Evropë, Zvicra është e interesuar të shoqërojë zhvillimin e ardhshëm të Komunitetit Politik Evropian.

Presidenti francez Emmanuel Macron hodhi idenë e një Komuniteti Politik Evropian, duke bashkuar shtetet brenda dhe jashtë BE-së.

Këshilli Evropian i kryesuar nga Charles Michel dhe Presidenca Çeke e Këshillit të BE-së morën këto konsiderata. Me takimin në Pragë, planet morën formë për herë të parë. Fokusi i shkëmbimit informal ishte siguria dhe stabiliteti në Evropë, por edhe energjia, klima dhe situata ekonomike në kontinent, veçanërisht nën ndikimin e luftës në Ukrainë. Presidenti federal Kasis, së bashku me kryeministrin grek Kyriakos Mitsotakis, kryesuan gjithashtu një tryezë të rrumbullakët mbi « Energjia, klima dhe ekonomia » gjatë samitit.

Në këtë takim të parë në Pragë, BE-ja dhe vendet anëtare të saj si dhe 17 shtete që nuk i përkasin BE-së u bashkuan. Në të ardhmen, një takim i tillë do të zhvillohet një ose dy herë në vit, me një vend të BE-së dhe një vend jashtë BE-së që do të organizojnë samitin në mënyrë alternative. Presidenti Federal shfrytëzoi rastin për të shkëmbyer mendime dypalëshe me homologët e tij në skajet e samitit. Ai zhvilloi bisedime të gjata me Presidentin e Francës, kryeministrat e Italisë dhe Spanjës dhe kryeministrat e Belgjikës dhe Portugalisë.

Derniers articles