17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Numri i të huajve ne Zvicer rritet ne 2,213,077. Ne mësin e tyre edhe një numer i madhe shqiptareve nga ballkani

Bern-Wabern, 18 gusht -Të huajt: statistika për gjysmën e parë të vitit 2022. Në gjysmën e parë të vitit 2022, Zvicra regjistroi një bilanc neto të migracionit prej 37,816 personash. Sipas Zyres Federa te Statistikave në mësin e tyre janë një numer i madhe edhe nga radhet e shqiptareve nga ballkani. Shifrat zhyratre nga Berna flasin se jane mbi 200 mije kosovare pa numeruar shqiptaret nga viset tjera te ballkanit (Maqedonia, Shqiperia, Lugina e Presheves, Mali i Zi, Greqia, Serbia etj..). Por sipas gazetës zvicerane Le Canton27.ch numri i shqiptareve sot ne Zvicer sillet rreth 300 mije.

OFS: Në fund të qershorit 2022, në Zvicër banonin 2,213,077 të huaj

Ekonomia zvicerane u rikuperua shumë mirë nga pandemia, më shumë asete nga BE ose EFTA mbërritën në vendin tonë. Shkalla e papunësisë në Zvicër është më e ulët se para krizës shëndetësore dhe numri i vendeve të lira të punës dukshëm më i lartë. Kjo kërkesë e fortë shpjegon atraktivitetin në rritje të tregut zviceran të punës krahasuar me dy vitet e fundit të shënuara nga COVID-19. Në fund të qershorit 2022, në Zvicër banonin 2,213,077 të huaj.

Midis janarit dhe qershorit 2022, imigrimi brenda popullsisë rezidente të përhershme të kombësisë së huaj u rrit me 13,054 persona krahasuar me gjysmën e parë të 2021, për të arritur në 75,098 persona (+ 21%). 11,526 shtetas më shumë të vendeve anëtare të BE-së ose EFTA-s erdhën për t’u vendosur në Zvicër sesa në të njëjtën periudhë të një viti më parë dhe shtetas të vendeve të treta 1,528 më shumë.

Gjithashtu në gjysmën e parë të vitit, 33,801 të huaj u larguan nga Zvicra, pra 1,7% më shumë se në gjashtë muajt e parë të 2021. Ndërsa numri i largimeve u rrit me 6,6% tek qytetarët e BE-së ose EFTA (+1,600 persona), ai është në rënie. 11.6% në mesin e shtetasve të vendeve të treta (-1022 persona).

Migrimi neto i popullsisë rezidente të përhershme me shtetësi të huaj arrin në 37,816 persona, pra 11,808 më shumë se në gjysmën e parë të vitit 2021. Ka një tepricë prej 9,234 shtetasve të BE-së ose EFTA-s dhe 2,574 shtetasve të vendeve të treta.

Zhvillimi në gjashtë muajt e parë të vitit 2022 pasqyron një imigrim fuqimisht të orientuar nga tregu i punës në Zvicër. Kjo është për shkak të rritjes ekonomike të vërejtur pas heqjes së masave të lidhura me pandeminë dhe rritjes së kërkesës për punë. Kështu, sipas Sekretariatit Shtetëror për Ekonominë, shkalla e papunësisë në vendin tonë ra në qershor 2022 në vetëm 2%, ndërsa numri i vendeve vakante në tremujorin e parë të 2022 nuk ka qenë kurrë i tillë, sipas Entit Federal të Statistikave. lartë që nga sondazhi i parë i kryer në 2003.

Në lidhje me lejet e qëndrimit të kushtëzuara të destinuara për shtetasit e vendeve të treta që ushtrojnë një aktivitet fitimprurës, 40% e autorizimeve afatshkurtra L dhe 43% e lejeve të qëndrimit B janë ezauruar në fund të qershorit 2022.

Në gjashtëmujorin e parë të vitit 2022 janë dhënë 38.547 leje të reja kufitare, krahasuar me 29.279 në gjashtëmujorin e parë të vitit 2021. Numri i qëndrimeve afatshkurtra që i nënshtrohen detyrimit të njoftimit arriti në 155.329 (krahasuar me 116.924 vitin e kaluar). Kjo ka të bëjë me qëndrimet jo më shumë se tre muaj ose 90 ditë pune në vit kalendarik nga personat që marrin një punë afatshkurtër me një punëdhënës zviceran (60%), punëtorë të postuar (31%) ose ofrues shërbimesh të vetëpunësuar (9%).

Derniers articles