17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Aplikanteve për azil ne Zvicer ju prijne ata nga Afganistani dhe Turqia. 57,282 ukrainase behen me status S

Bern, 13 gusht -Azili: Statistikat e korrikut 2022. Gjatë muajit korrik 2022, në Zvicër janë dorëzuar 1784 kërkesa për azil, pra 58 më shumë se një muaj më parë (+3,4%). Krahasuar me korrikun 2021, ky numër është rritur me 412 njësi. Vendet kryesore të origjinës ishin Afganistani dhe Turqia. Përveç kësaj, 2,724 personave që u larguan nga Ukraina iu dha statusi i mbrojtjes S gjatë muajit në shqyrtim, njfotn gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch duke ju rferuar te dhenvae te fundit nga SEM ne Bernë.

Vendet kryesore të origjinës së personave që aplikuan për azil në Zvicër në korrik ishin Afganistani me 450 aplikime (38 më pak se në qershor), Turqia (373 kërkesa; -33), Eritrea (164 kërkesa; +22), Algjeria (108 kërkesa). ; +27) dhe Siria (82 kërkesa; +5).

Nga 1784 aplikime të paraqitura në korrik, 1441 ishin aplikime parësore (qershor 2022: 1387). Njerëzit që paraqesin një aplikim parësor e bëjnë këtë në mënyrë të pavarur nga njerëzit e tjerë që kanë aplikuar tashmë për mbrojtje. Ata që paraqitën një kërkesë të tillë në korrik 2022 ishin kryesisht nga Afganistani (429, – 26), Turqia (314, – 25), Algjeria (106, + 25), Gjeorgjia (62, – 3) dhe Maroku (48, +24).  Aplikimet dytësore, nga ana tjetër, pasojnë aplikimet për azil të regjistruara tashmë (p.sh. lindjet, bashkimet familjare ose aplikimet e shumëfishta).

Gjatë muajit korrik 2022, Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) ka trajtuar 1451 kërkesa për azil. Midis tyre, 411 rezultuan në një vendim për të mos hyrë në këtë çështje (përfshirë 255 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 387 në dhënien e azilit dhe 434 në një pranim të përkohshëm në shkallën e parë. Numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë është 6363, që është 404 më shumë se një muaj më parë.

Gjithashtu në korrik, 1,126 persona u larguan nga Zvicra nën mbikëqyrjen e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre të origjinës ose në një vend të tretë. Vendi ynë ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit që të kujdesen për 702 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 114 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për shqyrtimin e kërkesës së tyre për azil. Zvicra, nga ana e saj, mori 277 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 89 persona u transferuan në territorin e saj.

Në kontekstin e luftës në Ukrainë dhe lëvizjeve të fluturimeve që rezultuan në Zvicër, hyrjet në kuadër të programit të zhvendosjes 2022/2023 u pezulluan përkohësisht në mars 2022. Në korrik 2022, gjashtë refugjatë që do të zhvendoseshin mbërritën në Zvicër përmes një procedure të veçantë hyrjeje. Nga kjo vjeshtë, refugjatët e rinj do të gjejnë mbrojtje në Zvicër përmes zhvendosjes.

Ukraina: statusi i mbrojtjes S (procedurë speciale)

Më 12 mars 2022, Këshilli Federal aktivizoi statusin e mbrojtjes S për herë të parë, në mënyrë që Zvicra të pranojë ukrainasit që kanë nevojë për mbrojtje.

Në korrik, 2740 persona u regjistruan në një qendër federale për azilkërkuesit për të aplikuar për statusin e mbrojtjes S dhe ky i fundit iu dha 2724 shtetasve dhe refuzoi 135 të tjerë, të cilët nuk plotësonin kriteret. Deri në fund të korrikut, 57,282 persona kishin marrë statusin e mbrojtjes S.

Derniers articles