17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Nese Serbia, refugjatet siriane po i vendos ne Presheve, Kosova afganet t’i vendos n’Veri!

Prishtine, 19 gusht -Emigrantet sirianë edhe pas pese vitesh vazhdojne te hyjne ne territorin e Serbisë, dhe quditerisht autoritet let serbe vazhdojne t’i instalojne ne Preshevë perkunder faktit ne se ne Serbi ka edhe shume kampe tjera!

Presheva, Bujanoci dhe Medvegja janë komuna të pazhvilluara në jug të Serbisë me banor të përzier, shqipëtar, serb dhe rom. Vendi kufizohet me Kosovë në jugperendim, dhe me Republikën e Maqedonisë në jug. Përbërja demografike, pozita e regjionit dhe jozhvillimi i tij këtë teritor e kanë bërë të jetë jo stabil, në të cilin në menyrë specifike jane thyer rethanat politike, të sigurisë dhe tjera në Serbi, në Kosovë, dhe regjionin e gjerë.

Me mijëra e mijëra sirianë kanë qarkulluar rrugëve të Preshevës, duke ia mësyrë dyerve të Evropës. Qytetarët preshevarë janë treguar solidarë me sirianët, duke u ofruar ndihma në veshmbathje, ushqim dhe strehim.

Në këtë drejtim Serbia ka përfituar fonde të mëdha parash në emër të tragjedisë së eksodit sirianë.

Si dikur Presheva me siriane, ashtu sot Kosova është bërë kryelajm i mediave botërore për faktin se talibanët kanë marrë nën kontroll kryeqytetin, Kabulin tefugjstet do t’ia mesyejne Kosoves dhe disa vendeve tjera evropiane dhe ne ballkan!

Zhvillimet e fundit në Afganistan kanë bërë që Kosova të hapë dyert e të pranojë refugjatë nga ky vend. Por, sipas njohësve të sigurisë, vendi ynë nuk ka kapacitete financiare e as hapësira për të pranuar mijëra refugjatë, për me tepër paralajmërojnë rreziqe në aspektin e sigurisë.

“Serbia, refugjatet nga Siria po i vendos ne Luginen e Presheves. Brogradi me kete rast i ka dhene nje mesim te mire Prishtines! Prandaj, konform reciprocitetit, Kosova afganet t’i vendos ne Veri te Kosoves, territor ky qe ashtu keshtu Kosova s’eshte kah e gzon qe 20 vjet «çlirim»..” ka thene Nefail Maliqi, gazetar nderkombetar ne Gjeneve

Trash shtrohet pyetja Kosova ku do të strehoje këta refugjatë që mund të kalojnë shifrën mbi 10.000 afganë, qe po aq tefugjate sot jane edhe shqiptare nga Lugina e Presheves ne Kosovë , kur dihet që ekzistojnë vetëm tri hapësira që plotësojnë përballimin e këtij fluksi të madh që janë: Kampi i Njësive Speciale Policore për regjionin e Mitrovicës (Belveder) si dhe kampi ushtarak në komunën e Gjakovës, e cila administrohet nga FSK-ja, dhe kampi i inovacionit në Prizren.

Qeveria e Kosovës, pas kerkeses se SHBA-ve, mbrëmë ka miratuar kërkesën e Ministrisë së Punëve të Brendshme për dhënien e mbrojtjes së përkohshme dhe të menjëhershme personave të rrezikuar nga konflikti i brendshëm në Afganistan, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Presheva viteve te fundit ishte mbipopulluarnga refugjatë siriane qe kishte tejkaluar nunrin e banireve te qytetit!..

Refugjatë afrikan nga Greqia e Maqedonia po e vazhdojnë fluksin e largimit për drejt Perëndimit përmes Serbisë, duke u vendosur ne Presheve qe duket de ka prapavijen e vete ose me tendence te afrikanizimit te Lugines ose per t’ja bere jeten konfuze, te padurueshme shqiptareve per t’i nxitur per te ikur nga vendi i tyre!

 

Derniers articles