17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Në Zvicër, 48.9% e popullsisë është plotësisht e vaksionuar. Vaksinimi i adoleshentëve nga 12 vjeç

Qendra e vaksionimit ne Gjenevë – Palexpo (Photo Le Canton27.ch)

Bernë, 10 shtator -Që nga 2 shtator 2021, OFSP vlerëson se 5.1 milion njerëz kanë marrë të paktën një dozë vaksine dhe për këtë arsye kanë të paktën imunitet të pjesshëm kundër Covid-19. Kjo përfaqëson 59% të popullsisë së vendit. Kurse  nga 21 korriku, 8,747,637 doza vaksine janë administruar në Zvicër dhe 3,985,251 persona janë imunizuar plotësisht. Tetëmbëdhjetë qytetarë të vaksinuar kanë vdekur nga koronavirusi, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Nga 30 korriku deri më 5 gusht, 146,430 doza të vaksinës Covid-19 u administruan në Zvicër. Në total, 48.9% e popullsisë është vaksinuar plotësisht, sipas të dhënave të publikuara të Premten në faqen e internetit të Zyrës Federale të Shëndetit Publik (OFSP).

Në Zvicër, 48.9% e popullsisë është plotësisht e vaksinuar

që nga fillimi i fushatës së vaksinimit, janë administruar 9,124,501 doza vaksine. 4,227,720 persona kanë marrë dy doza serumi dhe 669,06 vetëm një injeksion deri më tani. Mesatarisht, 20,919 vaksina u kryen në ditë. Krahasuar me javën e kaluar, shkalla e injeksioneve u ngadalësua me 36%.

Zvicra ka 1,162 raste të reja të koronavirusit në 24 orë

Zvicra ka 1,162 raste shtesë të koronavirusit të Premten në 24 orë, sipas shifrave nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH). Dy vdekje të tjera u regjistruan dhe 36 pacientë u shtruan në spital.

Vaksinimi i adoleshentëve nga 12 vjeç

Vaksinat nga Pfizer / BioNTech dhe Moderna janë të autorizuara për njerëzit mbi 12 vjeç.

Vaksinimi rekomandohet për të gjithë njerëzit nga 12 vjeç. Kështu bën të mundur mbrojtjen kundër formave të buta, të shpeshta dhe të rënda, shumë të rralla të COVID-19, si dhe shmangien e pasojave negative të masave (p.sh. izolimi / karantina) dhe pasojat e ekspozimeve të shpeshta (p.sh. në shkollë / gjatë kohës së lirë).

Vaksinimi i fëmijëve nën 12 vjeç

Vaksinimi i fëmijëve nën 12 vjeç aktualisht nuk është planifikuar. Të dhënat shkencore ende mungojnë për këto grupmosha. Vaksinat nga Pfizer / BioNTech dhe Moderna nuk janë të autorizuara në Zvicër për fëmijët nën 12 vjeç.

Unë jam shtatzënë; a kam nevojë të vaksinohem?

Ju gjithashtu mund të merrni vaksinën nëse jeni shtatzënë.
Ne rekomandojmë një vaksinë mRNA në rastet e mëposhtme:

Ju keni një sëmundje kronike dhe jeni në rrezik të zhvillimit të një forme të rëndë të COVID-19. Klikoni në lidhjen e mëposhtme për të hyrë në listën e sëmundjeve. (PDF, 221 kB, 10.05.2021)

Rreziku i infeksionit është veçanërisht i lartë për ju. Për shembull, ju punoni në sektorin e shëndetësisë.

Të gjitha gratë e tjera shtatzëna kanë mundësinë të vaksinohen. Flisni me mjekun tuaj.

Cili është qëllimi i vaksinimit?

Fushatat e vaksinimit kanë tre objektiva:

-Ul barrën e sëmundjes, duke parandaluar raste të rënda dhe vdekje
-Mbajeni sistemin shëndetësor në këmbë
-Zvogëloni pasojat ekonomike dhe sociale të krizës, duke kufizuar qarkullimin e virusit

Objektivi i vetëm i kuantifikuar zyrtar i vendosur nga autoritetet shëndetësore kishte të bënte me personat e cenueshëm (65+ dhe bashkë-sëmundjet), me mbulim vaksinimi prej të paktën 75%. Ky objektiv është arritur: shkalla e vaksinimit tejkalon 80% në mesin e atyre mbi 70 vjeç.

 

 

Derniers articles