22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Një lajm i mirë nga Berna: Zvicra me 16 shkurt do shpall “clirimin” e vendit nga pandemia!

Ministri i Shendetesise Alain Bersier ne bisede me redaktorin e gazetes zvicerane Le Canton27.ch

Berne, 31 janar –Zvicra pas dy vitesh ne lufte perballe CoVID-19 po e kalon me nje bilanc tragjik  me 12 680 te vdekur (po aq sa viktima, ne luften e fundit ne Kosove) ne mesin e tyre edhe 500 shqiptare si dhe me rreth dy milionë te infektuar nga coronavirusi (po aq sa refugjate te debuar nga Kosova ne vitin 1999), shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Berset dëshiron të lirojë zviceranin nga masat më 16 shkurt Certifikata Covid dhe kufizimet e grumbullimit mund të hiqen brenda dy javësh, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Çështja e mbajtjes së maskës mbetet për t’u zgjidhur.

Alain Berset dëshiron të flasë për një « ditë gëzimi » në vend të çlirimit. 16 shkurti mund të shënojë fundin e shumicës së kufizimeve të lidhura me pandeminë.

Ministri zviceran Berset vitin e kaluar gazetarit te Le Canton27.ch  ne Gjenevë: Jam optimist se ne vitin e ardhshëm panbdemia do te « kapituloj » 

Ndërsa fundi i punës së detyrueshme në telekomunikacion dhe karantina për rastet e kontaktit duhet të shpallet të mërkurën, ministri i Shëndetësisë do të shqyrtojë përshpejtimin e mëtejshëm të heqjes së masave,

Ai me të vërtetë do të donte të hiqte certifikatën Covid si dhe kufizimet e grumbullimit brenda dy javësh.

Një procedurë konsultimi me kantonet do të nisë të mërkurën për një njoftim të planifikuar për 16 shkurt dhe zbatim në të njëjtën ditë. Kushti kryesor do të jetë padyshim që situata epidemiologjike të mbetet e favorshme dhe për rrjedhojë të mos përkeqësohet.

Përfundimi i detyrimit për të mbajtur maskë në vende publike të mbyllura, pra në dyqane dhe transport, do të ishte ende i pasigurt.

Të mërkurën, Këshilli Federal në tërësi do të miratojë sipas të gjitha gjasave kërkesën e Ministrit të Shëndetësisë Alain Berset (49) për të hequr plotësisht karantinën për ata që kanë pasur kontakte të ngushta me personat që janë infektuar me virusin korona.

Për herë të parë që kur Zvicra njohu seriozitetin e situatës së koronës, askush, shoku i dhomës i të cilit është i infektuar, nuk do të duhet të qëndrojë në shtëpi. Në të njëjtën kohë, qeveria e shtetit duhet të mbulojë gjithashtu kërkesën për zyrën e shtëpisë. Kantonet nuk kanë më nevojë të konsultohen për këto dy pika. Ata tashmë e kanë komentuar këtë.

Por kjo nuk është e gjitha. Qeveria gjithashtu ka të ngjarë të kërkojë nga kantonet të mërkurën që të heqin dorë nga detyrimi i certifikatës së koronës, kufizimet e kapacitetit në ngjarje të mëdha dhe numri maksimal i njerëzve për takime private. Edhe fundi i “situatës speciale” po diskutohet aktualisht në Bernën federale.

Ministri zviceran Berset gjhate qendrimit ne Gjeneve vitin e kaluar gjate nje konfrecne shytpi, gazetarit te Le Canton27.ch i kishte deklaruar se eshte optimist që  vitin e ardhshëm ne prag te pranvrës, pandemia do te « kapituloj », nes teresisht jo, keto masa strikete qe kemi sot, vitin e ardhshme nuk do t’i kemi, do te jemi me te lire…

 

Derniers articles