24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Calmy-Rey shefit te Blick Christian Dorer: Rusia ishte kundër pavarësisë së Kosovës. Putin insistonte të na e thente mendjen rreth Kosovës

Bernë, 24 shkurt -Lufta ne Ukraine dhe agresioni i Rus mbi te dhe takimet e ish-presidentes dhe ish-shefes se diplomacise zvicerane znj-Micheline Calmy-Rey me presdienti rus Vladimir Putin ishte teme debati me Christian Dorer, kryeredaktor i Grupit Blick ku folen edhe per Kosoven, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Micheline Calmy-Rey flet me Christian Dorer, kryeredaktor i Blick Group, rreth pushtimit rus të Ukrainës – dhe qëndrimit të dobët të Këshillit Federal ndaj sanksioneve.

Calmy-Rey fillimisht ne keet intervsite per koleget e Blick-ut u shpreh pro marrjes së masave më të rrepta qe dnerrmori qveri hlvetike kunder Rusisë. Por a mjaftojne vetem keto?

Ajo ne vazhdim ka shpejguar se « Unë do të vendosja sanksione të ashpra, sepse shkelja e ligjit ndërkombëtar është gjithashtu e ashpër. Përndryshe nuk do të kemi më asnjë besueshmëri në skenën ndërkombëtare. Kjo të jep përshtypjen se Zvicra ka frikë.. »

Calmy-Rey tha po ashtu se « vetëm tre ditë më parë se ajo mendonte se një pushtim rus ishte i pamundur. Por strategjia e frenimit të Perëndimit kishte dështuar. Perëndimi gjithashtu dështoi t’i përgjigjet kërkesës së Putinit që zgjerimi i NATO-s drejt lindjes të anulohej. Putini e ka bërë gjithmonë të qartë se Rusia ndihet e kërcënuar duke pasur aleancën ushtarake perëndimore NATO në kufijtë e saj. Perëndimi nuk u përgjigj. »

« Dikush mendoi se do të ishte i kënaqur me një pjesë të vogël të Ukrainës, Donbass, » tha Calmy-Rey. Sinjalet e alarmit u injoruan. Tani Perëndimi është vetëm një spektator. Ajo është e bindur se Putini nuk do të ndalet derisa ai të jetë i kënaqur dhe Perëndimi t’i marrë seriozisht shqetësimet e tij. » ka thëne diplomatja zvicerane Clamy-rey per Blick.ch

Calamy-Rey ne kete interviste ka folur edhe për takimet e saj me Putinit se paku tri here ne Turqi, pastaj ne Moske (2007) dhe se fundmit ne Gjenevë (2011)

« Kur isha në Moske ne vitin 2007 kemi folur perveq mardhenive tolna Zvcer-Rus dhe disa krizave kemi folur gjer e gjate edhe edhe për Kosovën. Rusia ishte kundër pavarësisë së Kosovës. Ne folëm gjatë me Vladimir Putin rreth kesaj. (Russland war gegen die Unabhëngigkeit des Kosovo. Wir haben lange mt Wladimir Putin gesproche. Er wollte uns überzeugen dass wir die Situation nicht korrekt analisydiert hätten.)

« Ai donte të na bindte se nuk e kishim analizuar saktë situatën… Ai i degjon argumentet, deshmia me e mire per kete eshte se sa i perket argumenteve per pavaresine e Kosoves, ne kohen kur ai kishte argumentuar per pavaresine e Krimese… ka shtuar Calmy-Rey

Sipas gazetes zvicerane Le Canton27.ch, pamvaresisht nga kundershtite apo presioni rus, Zvicra megjithate ishte nder vendet e para qe njohu pamvaresine e Kosovës me 27 shkurt 2008.

Do perkujtuar se Zvicra ishte vendi i parë që diskutoi pavarësinë e Kosovës në KS te OKB-së. Përkunder presioneve serbe dhe ruse, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtesise ne Hagë mori parasysh dhe respektoi kërkesën e Zvicres qe pomavërsia e Kosovës të mos kontestohet, e cila u shpall si nje akt legal!

Derniers articles