28.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Shikuesit dhe lexuesit në Zvicer a « tradhtuan » mediat e tyre me referendumin e 13 shkurtit?

Bernë, 13 shkurt -Mbështetja për median është refuzuar nga shumica e njerëzve, 54.6% janë shprehur JO. Ligji e kalon rampin veçanërisht në kantonet frëngjishtfolëse (GE, VD, FR, NE, JU, BS dhe UR). Referendumi i sotëm nuk ishte thjesht nje referendum, por edhe nje test te qytetareve se sa jane human dhe solidar ndaj gazetareve, ndaj mediave te cilat qëdnruan kujdestar « non stop » nante e ditë ne lufte me koronavirusin per shëndetin e qytetarëve, pra edhe atyre qe sot i thane jo ndihmes per media, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

“Lexuesve te keqinj” qe nuk votuan ndihmen per media, mediat mund t’i ndeshkojne duke ngritur cmimet e gazetave, programet tv dhe internetin!

Këshilli Federal dhe Parlamenti donin të forconin median me një sërë masash, përfshirë ato financiare, kurse e djathta mendon ndryshe, duke kritikuar ndërhyrjen e shtetit ne media. Parlamenti dhe Këshilli Federal dëshironin të mbështesin mediat në Zvicër duke ndarë deri në 151 milionë CHF shtesë në vit. Votuesit nuk e mirëpritën këtë projekt: ai u refuzua në votime me 54.6%, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Peter Weigelt, kryetar i komitetit « Jo mediave të kontrolluara », megjithatë, gjatë ditës u tregua i hapur për të forcuar mbështetjen për botuesit e gazetave të vogla. Shtëpitë e mëdha nuk kanë nevojë për subvencione, por ai nuk e ka problem me idenë e rritjes së ndihmës indirekte të shtypit për botuesit e vegjël, tha ai në televizionin gjermanofolës SRF, raporton ATS, trasnmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Megjithatë, paketa që iu dha njerëzve nuk do të kishte përfituar ata që kanë nevojë vërtet dhe do të çimentonte strukturat e vjetruara, vazhdoi ai. Ne kemi nevojë për zgjidhje inovative për sektorin dhe financime nga sektori privat dhe jo nga shteti.

Vota pozitive e pothuajse të gjithë Zvicrës frëngjisht-folëse në favor të ndihmës për mediat mund të lidhet me ndjeshmërinë e njerëzve që flasin frëngjisht për të ruajtur dhe mbrojtur mediat frëngjisht-folëse. Vërtet, vitet e fundit shumë media në Zvicrën frëngjishtfolëse janë zhdukur. Mediat zvicerane, sidomos ato në pjesën frankofone jane tkurrur dy deceniet e fundit per shka krizave ekonomike te cilatve krizve, dy vitete të fundit i ka ndihmuar edhe COVID-19.

Një problem i madh mbetet

Por sektori nuk është më fitimprurës, sepse të ardhurat nga reklamat shkojnë për grupet kryesore të internetit. Ky votim rrezikon të dëmtojë kompanitë mediatike të vogla dhe të mesme, të cilat do të kishin përfituar më shumë nga kjo ndihmë.

Referendumi i sotëm nuk ishte thjesht nje referendum, por edhe nje test te qytetareve se sa jane human dhe solidar ndaj gazetareve, ndaj mediave te cilat qëdnruan kujdestar « non stop » nante e ditë ne lufte me koronavirusin per shëndetin e qytetarëve, pra edhe atyre qe sot i thane jo ndihmes per media! Nese nuk eshte ky rrespekt ndaj mediave, ndyrshe kjo quhet trasdhti!

Shkurt, ky deshtim i referendumit sot ne Zvicer deshmoi edhe dicka tjeter, pos (mos) solidaritetit me media, zbuluan edhe fytyren e lexueseve  ndas mediave, ndaj gazetareve te cilet per dy vite ishin kujdesta te shëndetit te tyre duke punuar dite e nate, si « infermiere » por pa mantela te bardha, duke luftuar perballe për te ruajtur qytetaret,  pra shëndetin edhe të këtyre lexuesve qe i thanë e jo ndihmes për mediat?!

“Lexuesve te keqinj” qe nuk votuan ndihmen per media, mediat mund t’i ndeshkojne duke ngritur cmimet e gazetave, prigramet tv dhe internetin..

Por, shtrohet pyetja se si duhet apo si mundet te ndeshkohen lexuesti, shikuesit e mediave ne Zvicer, pra ne 26 kantone?! Shume thjesht, sipas gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ky ndeshkim ndaj « lexuesve te këqinj » do te behej parcialisht dmth cmimet te ngriten ne ato kantone (20) qe i thane JO kesaj iniciative për te ndihmuar rimëkëmbjen e mediave.

 

 

Derniers articles