28.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Zvicer, sot mbahet referendum per mediat, të (mos) financohen nga shteti

Bernë, 13 shkurt -Projekti planifikon t’i ndajë gazetave, radiove dhe stacioneve private televizive si dhe platformave të informacionit në internet rreth 151 milionë franga shtesë në vit. Krijon një ndarje politike tradicionale midis të majtës, në favor të ndihmës, dhe të djathtës, e cila është kundër paketës, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Ndihma për median ndan zviceranët

Beteja premton të jetë e ashpër mes mbështetësve dhe kundërshtarëve të paketës së ndihmës financiare Lidhje e jashtme në favor të medias. Prandaj, rezultati i votimit më 13 shkurt do të varet shumë nga mënyra se si do të zhvillohet fushata.

Ne Zvicer disa jane pro e disa kunder ketij ligji qe paarshef t’i mbeshtes fiannciarisht mediat në Zvicër:  « Ligji federal për një paketë masash në favor të medias »; « Nis referendumi kundër ndihmës shtetërore për mediat private » (Loi fédérale sur un train de mesures en faveur des médias; 
Référendum lancé contre l’aide étatique aux médias privés)

48% e të anketuarve synojnë të mbështesin këtë paketë masash në favor të medias dhe 48% e kundërshtojnë atë, tregon sondazhi i parë i kryer nga instituti gfs.bern në emër të Korporatës Zvicerane të Transmetimeve (SSR, nga e cila swissinfo.ch është një pjesë). Katër për qind janë ende të pavendosur.

Ligji federal për një paketë masash në favor të medias

Me konkretisht, ligji federal për një paketë masash në favor të medias. Sot më 13 shkurt 2022, zviceranët shprehin pikëpamjet e tyre për Ligjin Federal për një paketë masash në favor të medias. Gazetat, radiot dhe televizionet private dhe mediat online u ofrojnë njerëzve informacione për rajonin dhe vendin e tyre çdo ditë, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Pavarësisht këtij roli thelbësor, mediat lokale dhe rajonale po përballen me vështirësi financiare, pasi një pjesë gjithnjë e më e madhe e shpenzimeve për reklama shkon në platformat kryesore ndërkombëtare të internetit. Shumë gazeta janë zhdukur, radiot dhe televizionet private po shohin gjithashtu rënie të të ardhurave nga reklamat.

Këshilli Federal dhe Parlamenti duan të forcojnë mediat lokale dhe rajonale. Konfederata ka dhënë prej kohësh një zbritje në shpërndarjen e gazetave me abonim. Kjo mbështetje do të shtrihet për titujt me tirazh më të madh dhe dërgimin e gazetave herët në mëngjes. Mediat online do të mbështeten gjithashtu dhe ndihma për radion lokale dhe televizionin rajonal mund të rritet. Kushti për të përfituar nga kjo mbështetje është t’i drejtohet një auditori kryesisht zviceran dhe të merret me një sërë temash politike, ekonomike dhe sociale.

Të gjitha këto masa do të financohen nga të ardhurat nga tarifa ekzistuese për licencën e radios dhe televizionit dhe nga buxheti federal.

Derniers articles