17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Le Figaro: Biznesmeni dhe politikani i njohur kosovar Pacolli, patron i firmes gjiganteske zvicerane « Mabetex », nderton aeroport nderkombëtar në bregdetin shqiptar

Berne, 6 mars -« Aeroporti i ri ne bregdetin shqiptar do te jete aeroporti me i madh dhe me moderne ne Ballkan. Ky aeroport do t’i kontrbuoje jo vetem turizmit shqiptar, por do jete edhe qender dhe ure bashkepunim mes vendeve evropiane dhe aziatike qe do te lidhe mbare boten.. » ka thene ish-presidenti i Kosoves Behgjet Pacolli ne nje interviste ekskluzive per gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke dhene lajmin per pergatitjet e ndertimit te aeroportit te dyte nderkobëtar, pas atij ne Tiranë, ne bregdetin shqiptar. 

Projekti gjigantest i Behgjet Pacilli per dnertimin eaeroproit te ri ndekrombëtar ne brigjet shiqptare ka bere jehone te madhe edhe ne mediat franceze dhe zvicerane. Keshtu sipas AFP-së dhe Le Figaro « Qeveria shqiptare i dha këtë të premte një konsorciumi turko-zviceran ndërtimin e një aeroporti në bregdetin e Adriatikut, një projekt i vlerësuar në më shumë se 100 milion euro i denoncuar nga OJQ mjedisore. »

Biznesmeni dhe politikani i njohur kosovar Pacolli, patron i firmes gjiganteske zvicerane « Mabetex », nderton aeroport nderkombëtar në bregdetin shqiptar

Shqipëria zgjedh ndërtuesin e aeroportit në bregdet (L’Albanie choisit le constructeur d’un aéroport sur la côte) me ket titull ka sjhkruar sot gazeta e njohur franceze Le Figaro për ndertmin  e aeroportit te ri ne Shiperi nga Kompania gjiganteske zvicerane (Mabetex) e kryesuar nga biznesmeni dhe politikani i njohur kosovar ish-presidenti Behgjet Pacolli, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Sipas AFP-së, ky aeroport i dytë ndërkombëtar, përveç atij të Rinasit, pranë kryeqytetit Tirana, do të ndërtohet pranë qytetit turistik të Vlorës (në jugperëndim), në bregdetin e Adriatikut, në një zonë të mbrojtur. « Aeroportet krijojnë vende pune dhe zhvillim, » tha Kryeministri shqiptar Edi Rama, duke njoftuar zgjedhjen e prodhuesit, i cili do të menaxhojë gjithashtu aeroportin për 35 vjet. Këto janë konsorciumi Mabco Construction, i formuar nga kompania Mabetex, një kompani zvicerane e kryesuar nga biznesmeni dhe politikani kosovar Behgjet Pacolli, dhe grupi turk YDA,a shkruar gazeta Le Figaro, transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Autoritetet shpresojnë në spinoff ekonomik nga zhvillimi turistik i bregdetit Adriatik, një rajon shumë i vlerësuar nga vizitorët për bukurinë e tij. Aeroporti do të jetë në gjendje të akomodojë deri në dy milion pasagjerë në vit. Por duhet të ndërtohet në zonën e mbrojtur të Vjosë-Nartë e cila mbulon më shumë se 19,000 hektarë. OJQ-të mjedisore i kanë bërë thirrje qeverisë të ndalojë ndërtimin në këtë sit.

Rreziqet e ekosistemit

Rreth tridhjetë organizata shqiptare dhe ndërkombëtare pohuan në një letër të hapur të qarkulluar në fillim të shkurtit se projekti « do të dëmtonte në mënyrë të pakthyeshme një ekosistem » i cili strehon në veçanti zogj « në rrezik kritik të zhdukjes ». Laguna e Nartë dhe shtrirjet e saj kënetore të ujit të kripur përfaqësojnë një nga ekosistemet më të rëndësishme të ligatinave në rajonin e Mesdheut, sipas ekspertëve.

Ajo është shtëpia e më shumë se 200 specieve të zogjve, 33 prej të cilave janë në listën e kuqe të specieve të rrezikuara të florës dhe faunës shqiptare. Turizmi përbën rreth 12% të produktit kombëtar bruto të Shqipërisë, por sektori u prek rëndë në vitin 2020 nga epidemia e koronavirusit.

Derniers articles