26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Kosovarja që « luftoi » pas 15 vitesh fitoi. Pas refuzimit, me të katërtën herë asaj i jepet pasaporta zvicerane

Bernë, 24 dhjetor -Komuna e Luzernit e Hochdorf i ka rezistuar disa herë natyralizimit të një të reje kosovare. Kosovarja ka luftuar për pasaportën zvicerane për 15 vjet. Por tani gruaja ka marrë pasaportën – në përpjekjen e katërt, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch, duke ju referuar Blick.ch

Sot ajo është juriste dhe ka jetuar në Zvicër për më shumë se dy të tretat e jetës së saj. Ajo flet dialekt si gjithë të tjerët në fshat, shkoi në karnaval me fëmijët e saj dhe mori pjesë në festën e 1 gushtit në komunitet. Por kjo nuk mjaftoi që autoritetet në Hochdorf LU të merrnin pasaportën zvicerane. Komisioni për të drejtat civile të Hochdorfs e ka refuzuar dy herë kërkesën e kosovarit për natyralizim. Më parë, ajo kishte tërhequr tashmë një kërkesë me iniciativën e saj, sepse ishte këshilluar ta bënte këtë për shkak të një autobusi.

Por tani, 15 vite pas aplikimit të parë, kosovari vendas ka fituar luftën kundër autoriteteve zvicerane. Në mes të dhjetorit, kantoni i Lucernit konfirmoi shtetësinë e saj zvicerane, shkruajnë gazetat Tamedia. Ju kishit raportuar tashmë për rastin në pranverë të këtij viti.

Vendimi pozitiv erdhi pasi gruaja kishte bërë kallëzim administrativ kundër refuzimit të ri. E lindur në Kosovë, ajo erdhi në Zvicër në vitin 1998 në moshën dhjetë vjeçare. Në shkollimin e dytë, ajo studioi drejtësi dhe u specializua në të drejtat e njeriut. Studimi është një arsye pse komuniteti refuzoi ta natyralizonte atë.

Për një stazh në Gjykatën Penale Ndërkombëtare, ajo jetoi në Hagë për tre muaj, ishte në Universitetin e Konstanzit dhe në mes qëndroi me të dashurin e saj në Cyrih.

Për shkak të kësaj, komuniteti dyshoi se gruaja e kishte me të vërtetë qendrën e saj të jetës në Hochdorf. Edhe pse ajo jetonte gjithmonë në Hochdorf midis udhëtimeve dhe paguante gjithmonë taksa atje. Ajo tani jeton në fshat me partnerin dhe dy fëmijët.

Komisioni për të drejtat civile e arsyetoi refuzimin e kërkesës, ndër të tjera, me faktin se në banesën e saj, sipas faturës së energjisë elektrike, vitin përkatës nuk ishte përdorur energji elektrike. Sipas gruas, kjo nuk mund të jetë kështu – në fund të fundit, të paktën frigoriferi ishte gjithmonë i ndezur.

Për më tepër, komisioni u mbështet në deklaratat e një fqinji anonim të mbetur, i cili tha se banesa në fakt ishte e pabanuar dhe se kishte vërejtur se herë pas here një makinë me targa ekstra-kantonale ndalonte para shtëpisë dhe dikush e zbrazte kutinë postare. .

Avokati dhe nëna kishin mbledhur më pas pirgje faturash për praninë e tyre në fshat – fatura mjekësore, fatura blerjesh, anëtarësime në klub dhe një regjistrim për gjimnastikën prind-fëmijë. Komisioni vazhdimisht kërkonte më shumë dokumente, tha ajo. Për shembull, ajo donte të dinte se në cilat ditë djali i saj po vizitonte grupin e lojërave.

Komuniteti mendon se ka bërë gjithçka siç duhet

Komuniteti mbrohet kundër Tamedias kundër akuzës së gruas se ka zvarritur procedurat vazhdimisht. Vendimi negativ në kërkesën e dytë për natyralizim u mbështet edhe nga Gjykata e Lartë Federale. Dhe kërkesa e tretë u vonua kryesisht sepse mungonin dokumentet e nevojshme. Përveç faktit që gruaja më në fund mori të drejtën dhe u natyralizua, komuniteti thotë: « Në Hochdorf ne presim me padurim qytetarë të rinj të përkushtuar dhe të integruar ». Komisioni për të drejtat civile e ka kryer punën e tij “gjithmonë në mënyrë korrekte, të drejtë dhe sipas specifikimeve”.

“As unë dhe as miqtë e mi zviceranë nuk e kuptuam pse komuniteti po kalonte një kohë kaq të vështirë,” tha ajo për Tamedia. Megjithatë, shton ajo, ajo kurrë nuk ka hequr dorë nga besimi i saj në “vlerat zvicerane”

Derniers articles