17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Nje vajze e re kosovare martohet me plakun zviceran (70). Policia po e heton «martese»

« Dyshimi për një martesë të falsifikuar Gjykata nuk beson në dashurinë mes Aargauerin (70) dhe kosovarit (35) (Verdacht auf Scheinehe Gericht glaubt nicht an Liebe zwischen Aargauerin (70) und Kosovare (35).. eshte ky titulli i gazetes Blick qe merret sot me nje «martese» sa interesante po aq te cuditshme?! me te cilem po merret edhe shteti per ta ndriquar rastin,  transmeton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Për të marrë më shpejt lejen e qëndrimit, martesat e falsifikuara po lidhen vazhdimisht. Të vërtetosh këtë është e vështirë. Tani një gjykatë në kantonin Aargau ka thënë një fjalë pushteti.

Leja e qëndrimit në Zvicër është një e mirë e lakmuar. Aq e lakmuar sa ndonjëherë martesat lidhen me qëllimin e vetëm për të siguruar martesën për njërin nga bashkëshortët. Një rast i tillë ka pushtuar deri vonë kantonin e Aargaut. Autoritetet supozuan se një grua (70) ishte në një martesë të rreme me një të ri kosovar (35) me qëllim që t’i jepte atij qëndrim të përhershëm në Zvicër.

Megjithatë, duke qenë se zakonisht ka vetëm indikacione dhe nuk ka prova të martesave false, procedura është e ndërlikuar. Të dy bashkëshortët intervistohen paralelisht dhe më pas vlerësohen protokollet e intervistës. Nëse mund të mblidhen prova të mjaftueshme për një martesë të favorshme, leja e qëndrimit do të refuzohet.

Regjistrat e bisedave tregojnë martesën e komoditetit

Në verën e vitit 2018, të dy u martuan në Kosovë, siç raporton “Aargauer Zeitung”. Megjithatë, ai qëndroi në Kosovë. Pasi ishte në Zvicër, gruaja paraqiti një kërkesë për bashkim familjar. Megjithatë, autoritetet tashmë ishin bërë të dyshimta dhe e refuzuan kërkesën me arsyetimin se ishte një martesë e destinuar. Të porsamartuarit nuk e duruan këtë dhe bënë ankim në gjykatën administrative.

Më pas, seanca gjyqësore u zhvillua në vjeshtën e vitit 2021. Hetuesit ishin në gjendje të siguronin historitë e bisedave të të dyve paraprakisht, gjë që ndihmoi gjyqtarët në vendimin e tyre. Aktgjykimi tani është në. Gjykata arrin në përfundimin se ka të dhëna të rëndësishme se kosovari, së paku, nuk është realisht serioz në lidhje me martesën dhe se po ndjek synime të tjera, përkatësisht për të anashkaluar kushtet ligjore për pranim të të huajve.

Regjistrat e bisedave tregojnë se të dy janë takuar në Facebook. Ai i shkroi asaj në mënyrë spontane dhe nuk hoqi dorë derisa gruaja më në fund u përgjigj. Duke qenë se ata komunikonin me njëri-tjetrin shumë rregullisht, gjykata supozoi se ekzistonte një vullnet i vërtetë për t’u martuar. Megjithatë, në bisedë kishte prova që flisnin për të kundërtën. Procesi i bisedës ndërpritet disa herë gjatë një periudhe të gjatë kohore.

« E dashur, cili është problemi? »
Një tjetër pikë që flet për një martesë të rreme: të dy pothuajse nuk janë parë kurrë që nga dasma. Që atëherë ai e ka vizituar atë vetëm dy herë në Zvicër. Edhe pse kishte një vizë që do t’i lejonte të qëndronte në Zvicër për 90 ditë, vizitat e tij ishin të kufizuara në disa ditë. Mësohet se i riu e ka kaluar pothuajse të gjithë kohën në dhomën e tij. Regjistrat e bisedave tregojnë se gruaja i ka kërkuar disa herë të riut kosovar që të dilte nga dhoma e tij. « Zemër, cili është problemi? » ai iu përgjigj paradhënieve të gruas së tij.

Prandaj gjykata arriti në përfundimin se një sjellje e tillë e burrit tregonte se ai nuk ishte i interesuar të jetonte me gruan nga Aargau dhe hodhi poshtë ankesën e gruas. Ajo nuk e kupton dot: “Nëse burri im merrej vetëm me letrat, mund të kishte kërkuar dikë tjetër prej kohësh”. Por kjo nuk është fundi i çështjes për të. Ajo po mendon ta çojë çështjen në gjykatën federale.

Derniers articles