17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Jetojnë në Francë, punojnë në Zvicër -« C’est une belle vie » ! Ja sa francez punojnë në Zvicër..

Bernë, 24 janar –Këta përfaqësojnë tre të katërtat e 215,000 punëtorëve ndërkufitarë nga Franca në Zvicër të regjistruar gjatë së njëjtës periudhë nga Enti Federal i Statistikave (FSO), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Moshat, gjinitë, vendbanimet, sektorët e punësimit, të ardhurat, një studim i Urssaf-it harton profilin e kësaj kategorie punëtorësh.  Cili është portreti i punëtorëve ndërkufitarë që banojnë në Francë dhe punojnë në Zvicër? Kjo është pyetja që Unioni për Rikuperimin e Kontributeve të Sigurimeve Shoqërore dhe Shtesat Familjare (Urssaf) i përgjigjet në një studim.

Raporti ka të bëjë me punëtorët ndërkufitarë që janë të lidhur me Sigurimet Shoqërore Franceze për mbulimin e tyre shëndetësor dhe që kontribuojnë në Urssaf (ata që kanë zgjedhur LAMal-in zviceran nuk merren parasysh).

Si përkujtim, që nga viti 2014, punëtorët ndërkufitarë, brenda tre muajve nga fillimi i punësimit në Zvicër, mund të zgjedhin midis skemës franceze ose zvicerane të sigurimit shëndetësor.

Në Francë, punëtorët ndërkufitarë që zgjodhën « Secu » dhe që menaxhohen nga Urssaf ishin 166,000 (të punësuar, të vetëpunësuar dhe pensionistë) në fund të dhjetorit 2022.

Këta përfaqësojnë tre të katërtat e 215,000 punëtorëve ndërkufitarë nga Franca në Zvicër të regjistruar gjatë së njëjtës periudhë nga Enti Federal i Statistikave (FSO), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Kryesisht meshkuj Ndër punëtorët ndërkufitarë, 59% janë burra dhe 41% gra. Mosha mesatare e të parës, e cila është 43.6 vjeç, është shumë pak më e ulët se ajo e të dytit, që është 43.9 vjeç. Në përgjithësi, punëtorët ndërkufitarë janë rreth tre vjet më të vjetër se punonjësit që punojnë në Francë. Sidomos nga Haute-Savoie Tre të katërtat e punëtorëve ndërkufitarë janë të përqendruar në tre departamente në kufi me Zvicrën: 44% në Haute-Savoie, 19% në Doubs dhe 15% në Haut-Rhin.

Derniers articles