17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Tirana dhe AMFE bashkoi mjeket shqiptare nga Ballkani dhe Evropa ne kongresin e XIII-te

Shkruan: Brunilda CAMI

Tirane, 7 qershor -Kongresi i XIII europian i organizuar nga Federata e Mjekëve Shqiptarë në Europë ka mbledhur në Tiranë, të gjithë ekspertët e shëndetësisë në fusha të ndryshme, njofton nga Tirana gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Mjekë shqiptarë të cilët prej vitesh e ushtrojnë profesionin e tyre në vende të ndryshme të botës poredhe mjek që jetojnë dhe punojnë në Shqipëri janë bërëbashkë për të diskutuar dhe shkëmbyer eksperiencat nëfusha të ndryshme shëndetësore.

Ministrja Ogerta Manastirliu ne klngresin e AMFE: Mjekët shqiptarë në Europë, në përcjelljen e risive shkencore në Shqipëri po japin imyah te mire Shqiperise dhe shqiatreve kudoq e jane

Konferenca dy ditore u zhvillua në bashkëpunim me Qendrën Kombëtarë të Urgjencës Mjeksore, e cilambajti Kongresin e Irë të saj në nivel ekspertësh.

16 referime nga specialistët prekën tema të ndryshmënga problemet kardiake, deri tek shërbimi i urgjencës.

Në fokus edhe këtë herë ishtë ndikimi i pandemisë sëcovid-19 në sëmundje të ndryshme dhe në sisteminshëndetësor.

Federata e Mjekëve shqiptarë Europë bashkëpunim me Qendra Kombëtare UrgjencësMjekësore, brendësi konferencës organizoi edhe trajnimin me temëMenaxhimi i urgjencave mjekësorei ndarë dy pjesë. BLSD (Basic Life Support & Defibrillation) and ASL (Advanced Life Support). Trajnimi u nga Dr. Skender Brataj, Dr. Gazmend Berisha, Dr.Aurora Dollenberg, Dr. Juna Hitaj, Dr. Klejdi Cankja, Dr.Alba Xhafaj dhe Inf. IndritJaupaj.

Konferenca u përshendet nga Ministria e Shëndetësisë Shqiptare Ogerta Manastirliu e cila theksoi rolin e mjekëve shqiptarë që punojnë në Europë, në përcjelljen e risive shkencore në Shqipëri.

Pjesë e konferencës u bënë Zv. Ministrja e shëndetësisë Znj Mira Rakacolli, rektori i Universitetit MjekësisëDr. Arben Gjata, Dr. Skender Brataj drejtor i Qendrës Kombëtare Urgjencës mjekësore, Dr.Albana Fico drejtuese e Qendrës Spitalore Universitare Nënë TerezaTiranë, Dr. Denis Gjika Drejtor i Qendrës Kombëtare akreditimit (ASCKSHSH).

Vec shkëmbimit eksperiencave mjeksore Tiranë u themelua edhe dega e Federatës për Shqipërinë me kryetare Dr.Esmeralda Babamusta.

Konferenca e mbajtur në kryeqytetin shqiptar u përshëndet edhe nga pianistia me famë boterore Lule Elezi dhe tenori Kastriot Tusha.

Konferenca e rradhës e mjekëve shqiptarë europë pritet mbahet 23 qershor Shkup Maqedonisë Veriut. Kongresi ne fjale u ndoq pos nga geyateret e njohur Brunilda Cami, Hajriz Mamaj dhe Nefail Maliqi dhe perfaqesues te mediave te shumta shqiptare nga Tirana dhe Prishtina

Pjesmarrës në kongresin e XIII ishin mjekët:

1- Dr. Gazmend Berisha MD PHDcDrejtor ekzekutivi AMFE Specialist mjekësinë intensive, paliative & reanimacionit

2- Dr. Aurora Dollenberg MD PHD– Kryetare e AMFE /Specialiste e Urgjencës, Mjekësisë Familjes, dhePsikoterapisë

3-Dr. Adrian Fandi– Specialist i Urgjencës, CEO-“Fandi Clinic”

4-Dr. Juna Hitaj – QKUM

5-Dr. Shk Fatos OlldashiShef i shërbimit neurokirurgjisë QSUT

6-Mr.Sc.Dr. Bujar GjikolliRadiolog Specialist, Klinika e radiologjis QKUK – SHSKUK

7-Dr. Skënder BratajDrejtor i Urgjencës KombëtareMjekësore QKUM

8- Prof.ass.Dr. Afrim Shabani-Oftalmolog

9- Dr. Adela PerolaMjeke Hematologe QSUT Tiranë

10-Dr. Denis GjikaDrejtor i ASCKSHSH

11-Dr. Fadil Brovina-Specialist I Mjekësisë Interne-Onkologji, Nenkryetar AMFE-

12-Prof.Dr. Lumnie KqikuSpecialiste e Dentologjisdhe Docente Universitetin e Graz

13- Znj. Arjetë NezajPsikologe

14-Prof. Dr. Vedat EljeziProfesor i Anesteziologjisë

15-Dr. Negjyp SopaGjinekolog/ Specialist iInfertilitetit.

16-Dr. Eda HariziNeurologe / Shefe e shërbimit Neurologjisë (Durrës)

17-Dr. Naser Ahmeti Specialist i Mjeksisë Interne, (Hamburg)

18-Dr. Drita Bujari Specialiste e Neonatologjis, Pediatre

19-Dr. Ëngjëllushe HasaniKardiologe

20-Dr. Viola Fera (Halili) Mjeke ligjoreInstituti iMjekësisë Ligjore Tiranë

21. Alisa DudumiMjeke QKUM

22. Prof. Assc. Ilir AlimehmetiUniversiteti iMjekësisë Tiranë

23. Prof. Dr. Bajram HysaProfesor-Universiteti iMjekësisë Tiranë

24. Dr. Klejdi CankjaMjekë QKUM

25. Inf. Indrit Jaupaj– QKUM

 

Derniers articles