23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Emërimi i fëmijeve në Zvicër: Autoritetet dalin me një listë të emrave të ndaluar dhe të preferuar

Bernë, 23 gusht -Asnjë revolucion në fushën e emrave: Emmas dhe Gabriels kryesojnë listën e emrave për foshnjat e lindura në vitin 2021 në Zvicrën frëngjisht-folëse. Ky ishte tashmë rasti në vitin 2020. Jo më pak se 125 vajza të vogla u quajtën Emma në kantonet frëngjishtfolëse dhe midis djemve të vegjël lindën 165 Gabriel.

Emrat që u jepen të porsalindurve

Pastaj Alice (108) dhe Olivia (104) ishin emrat më të njohur për vajzat. Noah (149) dhe Liam (139) përfundojnë treshen e parë të djemve.

Emrat që kanë fituar më shumë popullaritet janë Vera për vajzat e vogla dhe Zayn për djemtë. Nga ana tjetër, emrat e parë që kanë humbur më së shumti tërheqjen e tyre janë Matilda dhe Lionel.

Dy emra të parë hyjnë në top 100 emrat më të dhënë për të sapolindurit: mirë se erdhe në Amira dhe Emilio!

Kur shteti e ndalon një emër të parë

Amen, Baby, Jonathan, Lord apo Yahoo? Kush vendos se cilët emra lejohen dhe cilët janë të ndaluar?

Në Zvicër, ju mund ta quani veten Amen, Lord, Marvelous, Feline dhe madje edhe Obi-Wan. Nga ana tjetër, është e ndaluar ta quani fëmijën tuaj Baby, Aromat ose Ikea. Kush vendos? Ku është kufiri? Jo të gjitha kantonet që flasin frëngjisht japin të njëjtat përgjigje.

Mbizotëron një parim madhor, i sanksionuar në Kodin Civil zviceran: mos e dëmtoni fëmijën. Vlerësimi i këtij udhëzimi shumë subjektiv është në dorën e nëpunësve të gjendjes civile (alias “pétabosson”, në kantonin Vaud), të cilët i regjistrojnë lindjet në regjistrin zyrtar.

 

 

Derniers articles