17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Zvicra gati. Prezenton aeroplanët e rinj luftarakë per bombardime

Berne, 2 shkurt -Si pjesë e vlerësimit të avionëve luftarakë, Zvicra kishte shumë kërkesa për prodhuesit. Ofruesit në simulator duhet gjithashtu të kryejnë një sulm me bombë në një aeroport çek, siç raporton SRF në mënyrë investigative.

Një F-35A amerikane Forcat Ajrore në veprim; avioni i ri zviceran gjithashtu duhet të jetë në gjendje të bëjë luftime tokësore.
SHBA Forcat Ajrore
DDPS nën Këshilltaren Federale Viola Amherd kreu vlerësimin.
DDPS nën Këshilltaren Federale Viola Amherd kreu vlerësimin.
20 minuta/Sebastien Anex
Një skenar që duhet të tregojë aftësitë e avionëve…
Një skenar që duhet të tregojë aftësitë e avionëve…
Klip i SRF News
… dhe një kolonë me oficerë të lartë ushtarakë.
… dhe një kolonë me oficerë të lartë ushtarakë.
Klip i SRF News
U simulua edhe shkatërrimi i një ure.
U simulua edhe shkatërrimi i një ure.
Klip i SRF News
Për këtë bëhet fjalë

Si pjesë e prokurimit të avionit të ri luftarak, Armasuisse i bëri furnitorët të përballeshin me skenarë të ndryshëm, duke përfshirë një sulm me bombë në Republikën Çeke.
VBS deklaron se e gjithë kjo ishte thjesht hipotetike – gjithçka ka të bëjë me aftësitë e avionëve.
Megjithatë, skenari i një sulmi është pritur me moskuptim dhe refuzim nga ekspertët dhe politikanët.
Për të shmangur një sulm të afërt nga lindja, avionët luftarakë zviceranë F-35 dalin në ajër dhe fluturojnë 370 kilometra në Republikën Çeke për të bombarduar një aeroport atje dhe për t’i bërë të padëmshme objektivat tokësore si autokolona e komandantit në mjetet luftarake të këmbësorisë: kjo është ideja që shfaqet Në pikëpamje të filozofisë së ushtrisë zvicerane si një ushtri thjesht mbrojtëse, kjo është mjaft absurde. E megjithatë autoriteti i armatimeve Armasuisse luajti pikërisht këtë skenar dhe, ndër të tjera, edhe sulmin në një urë jashtë vendit, pasi ekipi i SRF bëri kërkime hetimore. Skenarët gjithashtu duhej të transmetoheshin në simulator. Raporti mund të shihet në “Rundschau” të mërkurën.

Sipas dokumenteve që ekipi hulumtues ishte në gjendje të shihte, prodhuesit e avionëve luftarakë që konkurrojnë për prokurim nga Zvicra duhet ta përdorin këtë për të provuar efikasitetin e sistemeve të tyre të armëve dhe përshtatshmërinë e misionit. Një nga skenarët përfshinte luftimin e objektivave tokësorë, të ashtuquajturat luftime tokësore dhe zbulimin paraprak ajror nga avioni.
Gjithashtu goditjet parandaluese në profilin e kërkesës
Misionet shkuan gjithashtu në Gjermaninë dhe Austrinë fqinje dhe në Republikën Çeke. Një dokument strategjik i quajtur « Mbrojtja Ajrore e së Ardhmes » thotë se avioni i ri duhet gjithashtu të jetë në gjendje të sulmojë objektivat « në thellësitë e hapësirës armike ». Kjo me sa duket përfshin edhe goditjet parandaluese, siç është bërë tashmë e qartë nga raporti hetimor, sipas SRF.
Me kërkesë të gazetarëve, DDPS deklaroi se skenarët do të përshkruanin llojet e ndryshme të përdorimit të avionëve dhe nuk kishin « të bënin me situatën dhe zhvillimin real të sigurisë ». “Qëllimi i këtyre skenarëve fiktive ishte t’u jepnin prodhuesve mundësinë për të demonstruar aftësitë e plota të avionëve të tyre luftarakë. Bëhet fjalë për shqyrtimin thjesht teknik të aftësive të avionëve.
« Jashtëzakonisht i ndjeshëm »
Megjithatë, sulmi me bombë në Republikën Çeke shkaktoi shqetësim. Roland Beck, ish-kolonel në Shtabin e Përgjithshëm dhe historian ushtarak, citohet si më poshtë: « Për mendimin tim, kjo është jashtëzakonisht e ndjeshme, sepse ne shihemi si sulmues dhe filozofia jonë bazë është: Ne mbrohemi ». Këshilltarja Kombëtare e PS-së Priska Seiler Graf është gjithashtu e tronditur: « Ne kemi një ushtri për mbrojtje, jo një ushtri sulmuese. » Megjithatë, ajo « kishte gjithmonë frikë se mund të kishte ide të tilla në DDPS ».
Presidenti i FDP Thierry Burkart e sheh ndryshe. “Në rast lufte, nuk ka më asnjë neutralitet”, thotë ai. Atëherë duhet të jeni në gjendje të kryeni të gjitha llojet e misioneve që shërbejnë për të mbrojtur vendin ose « një zonë më të madhe evropiane »: « Kjo gjithashtu përfshin sulme parandaluese nëse ato mund të përdoren për të parandaluar goditjet kundër Zvicrës ».

Derniers articles