22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Drejtpersedrejti nga Berna me ministrin e shëndetësisë Alain Berset me një lajm të mirë: Sot, Dita e fundit me maskë!

Redaktori i gazetes zvicerane Le Canton27.ch ne Bernë, drejtpërdrejti nga  konferenca për shtyp:  Pothuajse të gjitha masat kundër Covid do të bien
Bernë, 16 shkurt -Duke filluar nga nesër, dyqanet, restorantet, institucionet kulturore dhe objektet dhe ngjarjet e aksesueshme për publikun do të jenë sërish të aksesueshme pa maskë dhe certifikatë.
Në mbledhjen e sotme, Këshilli Federal hoqi në masë të madhe masat mbarëkombëtare kundër pandemisë së koronës. Do të ruhet vetëm izolimi i personave që kanë rezultuar pozitivë dhe detyrimi për të mbajtur maska ​​në transportin publik dhe në objektet shëndetësore. Kërkesa për maskë në vendin e punës dhe rekomandimi për të punuar nga shtëpia janë hequr gjithashtu.
Konferenca për shtyp drejtpërdrejt nga Berna: Pothuajse të gjitha masat kundër Covid do të bien nga nesër!
Për të mbrojtur njerëzit veçanërisht vulnerabël, këto zbatohen deri në fund të marsit 2022; më pas bëhet kthimi në pozicionin normal. Pini një pije, shkoni në kinema, hani në një restorant: nga e enjtja, e gjithë kjo do të jetë e mundur pa paraqitur një certifikatë Covid ose pa veshur maskë. Këshilli Federal vendosi të mërkurën në favor të heqjes së menjëhershme të pothuajse të gjitha masave kundër koronavirusit.

Rekomandimi për të punuar nga shtëpia bie menjëherë. Organizatorët e ngjarjeve të mëdha nuk kanë më nevojë të aplikojnë për leje speciale. Takimet private apo familjare nuk janë më të kufizuara. Numri i njerëzve që pranohen në dyqane apo ashensorë të skive nuk është më i kufizuar, njfton gazeta zvicerane nga Berna Le Canton27.ch

Të ashtuquajturat rregulla 3G, 2G dhe 2G+ (nga gjermanishtja geimpft/vaccinated, genesen/cured dhe getestet/tested), në fuqi që nga vjeshta e kaluar, janë braktisur kështu. Mbajtja e maskës së detyrueshme shfuqizohet në dyqane, restorante dhe në të gjitha hapësirat publike të brendshme, si dhe në vendin e punës.

Duke iu përgjigjur një pyetjeje të bërë gjatë konferencës për shtyp, këshilltari federal përgjegjës për shëndetësinë Alain Berset megjithatë tregoi se certifikata Covid mund të përdoret në të ardhmen në mënyrë të pavarur nga kantonet që dëshirojnë. Megjithatë, ai tregoi se në gjendjen aktuale askush nuk e dëshiron.

Mbështetje e gjerë nga kantonet

Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis hapi konferencën për shtyp të mërkurën, duke njoftuar para së gjithash se masat e propozuara nga Këshilli Federal dhe të vendosura në konsultim me kantonet kishin « gëzuar mbështetje të gjerë ».

Ai shpjegoi se evolucioni epidemiologjik ka qenë i favorshëm, se situata spitalore është stabile dhe se numri i pacientëve me Covid në terapi intensive është në rënie. Ai kujtoi se disa njerëz në rrezik duhet të mbrohen gjithmonë dhe se nuk duhet “të entuziazmohen shumë”.

Më pas fjala iu dha Santé Alain Berset. “Pothuajse dy vjet më parë e deri më sot, më 25 shkurt, rasti i parë me Covid u raportua në Zvicër”, filloi njeriu që vuri në dukje se “punë e jashtëzakonshme ishte bërë” që atëherë. Është në të vërtetë, kujtoi ai, konferenca e 71-të për shtyp e Këshillit Federal për Covid-19.

Dy hapa të tjerë

Vetëm dy masa mbeten në fuqi, deri në fund të marsit: mbajtja e maskave të detyrueshme në transportin publik dhe qendrat shëndetësore, si dhe izolimi, për të paktën pesë ditë, i personave që rezultojnë pozitivë me Covid-19. Këto masa shërbejnë për të mbrojtur njerëzit e cenueshëm, tha Këshilli Federal në një njoftim për shtyp, citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Në varësi të situatës epidemiologjike, këto dy masa megjithatë mund të hiqen para fundit të muajit mars, saktëson ai. Deri më tani, ajo është duke u zhvilluar pozitivisht. Falë imunitetit të lartë brenda popullatës, një mbingarkesë e spitaleve duket e pamundur, pavarësisht një qarkullimi ende të fortë të virusit.

Testet në shkolla

Këshilli Federal njofton gjithashtu përfundimin e rekomandimit të përgjithshëm për teste, si dhe ndërprerjen e financimit nga Konfederata e testeve të përsëritura në kompani. Vetëm disa fusha specifike, si shëndetësia, EMS ose infrastruktura kritike do të vazhdojnë të përfitojnë nga financimi. Kjo është për të mbrojtur njerëzit në nevojë dhe për të shmangur mungesën e një pjese të madhe të stafit për shkak të sëmundjes ose izolimit.

Në shkolla ruhet edhe rekomandimi për testim dhe financimi i testeve të përsëritura, deri në fund të marsit, duke pasur parasysh qarkullimin e lartë të virusit tek më të rinjtë. Ekzaminimet individuale mbeten të mbuluara: testet e antigjenit në të gjitha rastet dhe testet PCR për personat që janë simptomatikë ose që kanë qenë në kontakt të ngushtë me personat që janë shfaqur pozitivë.

Derniers articles