19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Humanist dhe veprimtar i cështjes kombetare Bajrush Shaqiri, shembull integrimi në Zvicër, merr cmimin « Misionar i Paqes »

Bernë, 16 shkurt -Shume te rinje shqiptar ne kohen e okupimit te Kosoves nga regjimi serb apo gjate luftes u debuan apo u detyruan te barktisin vendlindjen. Por, keta te rinje refugjate në Zvicer dhe vendet tjera evropiane edhe pse emigrant vendlindjen nuk e harruan dot. Ata paralel pe pune dhe angazhime në perendim ndihmuan edhe atdhun. Njeri nga ta është edhe veprimtari njohur i cështjes kombëtare Prof. Bajrush Shaqiri nga Terpeza e Vitise i cili qe 40 vite me familje jeton dhe vepron në Gjenevë.

Në maj të vitit 1999, ne kulminacionin e luftes në Kosovë, aktivisti i ceshtjes kombetare Bajrush Shaqiri, kishte pranuar lajme dhe ndihme nga kampi i rafugjateve Stankovec, atebote ne Maqedoni i cli bashke me bashkatdhetar dhe miqe zviceran u ndodhe ne vendin e ngjarjes.

Bajrush Shaqiri nga Gjeneva qe gjysmene jetes se tij ja perkushtoi arsimit dhe humanizmit, sot shembull integrimi dhe i suksesve nepe rkomunietin shiptare ne Zvicer 

« Ne aeroportin e Gjenenevës u takuam me 4 anetaret e sindikatave zvicerane (SIT)..Dhe më 10 maj te vititi 199 ne baza vullentare pa hezitim shkova në Shkup per t’ju ndihmuar, per t’i terhequr nga kampi refugjatet shqiptare te debuar nga Kosova qe jetonin ne kushte tejet te veshtira, te cilen hjeknin edhe per buke.. » rrefen fillimisht humanisti dhe veprimtar i cështjes kombetare Bajrush Shaqiri.

Aksioni i Bajrush Shaqiri bashk me sindikalistet zviceran ia arritën qellimit, dhe me 20 maj 1999 pasdite arriten ta mbushnin aeroplanin me 147 refugjate ne drejtim te Gjenevës. Per kete mision humanitar te Bajrush Shaqirit dhe perfaqesuesve te sindikates SIT kishte shkruar atebote edhe gazeta zvicerane Tribune de Geneve (17 maj 99) qe me pas u shkrua edhe një libër (« Le vol impossible: Saga d’un charter kosovar ») nga autroi Michel Buhrer.
Bajrush Shaqiri vjen nga fshati Terpez i komunes se Vitisë. I diplomuar ne faklltetion e Skencave Matemartiko-Natryre ne Universitetin e Prishtinës per disa vitze ju perkushtua arsimit edukmit te gjenratave te reja ne shkollat shqipe.

Por presioni vazhdueshem i regjimit sikur shume te rinje edhe Bajrush Sahqir ju desht te marr rrugne e kurbetit per te shpetuar fmolajen por edhe me emndeje qe nga Zvicra t’i kontribuoj me shume vendlindjes, vendit te tij Kosovës te cilin e la padashje. Ai ne vitin 1983 u suspendua nga puna per qellime politike nga regjimi serb dhe u detyrua ta braktis vendin per t’u verndosur ne Gjenevë. Edhe pse emigrant, ai ne vitet e para ne Zvicer u nagazhua menjehre ne arsim, si mesimdhenes ne shkollat shqipe te Gjeneves i cili njëkohesisht ishte edhe pjese e kryesise se LAPSH « Naim Frasheri » ne kantonin e Gjenevës.

Kryetari i Vitisë Sokol Haliti: Mergimtaret te ndjekin shembullin e profesor Bajrush Shaqirit! 

Per ta ndihmuar familjen vendlindjen dhe Kosoven ai nuk ka zgjedhur pune, ka punuar vazhimisht ne Zvicer paralel duke kryer obligimet e shtetit te Zvicres, per cka kane shkruar edhe gazetat zvicerane për veprimtarin tone te njohur Bajrush Shaqiri duke e marerur si shembull integrimi dhe suksesve. Ai asnjëherë nuk është ndalur me kontribute për Kosoven, sidomos per nevojtaret duke ndihmuar arsimin, shkollat, nxensit, studeetet, puntoret, te sëmuri, njëkoheissht duke ju pergjigjur cdo aksioni apo misioni humanitar te kerkuar nga komuna apo nga Shteti i Kosoves si dhe shoqatat humanitare ne Gjeneve apo Zvicer. « Mergimtaret te ndjekin shembullin e profesor Bajrush Shaqirit!  » ka thëne Kryetari i Vitisë Sokol Haliti për veprimtarin nga GHjeneva i cli e preite ne zyra per t’ja dhuruar nje mirënjohje per veprimtarine tij kombetare dhe humanite ne diaspore dhe vendlindje.

Per te gjitha keto angazhime dhe kontribute te njëpasnjëshme ai eshte vleresuar larte me diploma e mirënjohje te shumta si nga shoqata kosovare po ashtu edhe nga ato zvicerane (OJQ) ne Gjeneve por edhe nga Komuna e Vitisë dhe nga autoritetet kosovare ne vendlindje.
Se fundmi Bajrush Shaqiri per te gjitah keto aktivite dhe angazhime humanitare eshte kurrorëzuar me cmimin e merituar me tritull: Misionar i Paqes nga prof.dr.Shefki Hysa, guvernator i Misionit Diplomatik Peace and Prosperity në Tiranë.

Dr. Shefki Hysa, Guvernator i DMPP, dhe Stafi i Diplomatic Mission Peace and Prosperity (DMPP) nderojnë Misionarin e Paqes Profesor Bajrush Shaqiri, me titullin Misionar Paqeje dhe Këshilltar Nderi i DMPP dhe strukturave të veta! (Dr. Shefki Hysa, Governor of DMPP and staff of Diplomatic Mission Peace and Prosperity (DMPP) honor Professor Bajrush Shaqiri with the title Peace Missionary and Honorary Advisor of DMPP and its structures!)

Në këtë aktivitet mernin pjesë personalitete të shquara të artit, kulturës, gazetarisë, politikës, shoqërisë civile e fusha të tjera ku përmendim Kryetarin e Komunës Viti, Kosovë, Dr. Sokol Haliti, Dr. Rabit Sadiku, Zëvendës President i WPC, Profesor Hekuran Rapaj, Misionari i Paqes Enver Ferizaj, Ambasador Nderi i DMPP, si dhe personalitete të tjera.

Derniers articles