22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Diplomacia zvicerane takohet në Andermatt. Në mesin e 210 ambasadorëve s aka Zvicra ne botë, aty janë dhe dy që flasin disa fjalë shqip!

Rreth 210 persona po marrin pjesë në edicionin e vitit 2024 të Konferencës së Ambasadorëve, e cila zhvillohet në Andermatt

Bernë, 20 qershor -Konferenca vjetore e Ambasadorëve, e cila fillon më 17 qershor 2024, ndjek hapat e konferencës së nivelit të lartë për paqen në Ukrainë. Një mundësi e shkëlqyer për t’u kthyer pothuajse pa probleme në samitin që u zhvillua në Bürgenstock me të gjithë përfaqësuesit e Zvicrës, aty edhe dy ambasador qe flasin disa fajlë shqip ai ne Prishtine dhe Tiranë, shkruan gazeta zvcerane ne shqiop Le Canton27.ch

Diplomacia zvicerane takohet në Andermatt

Ky takim është gjithashtu një mundësi unike për të diskutuar sfidat e politikës së jashtme zvicerane, për të forcuar koherencën e saj dhe për ta përballur atë me realitetet në terren. E gjithë kjo duke marrë parasysh situatën aktuale financiare të Konfederatës.

Ndërsa Konferenca e Nivelit të Lartë për Paqen në Ukrainë sapo ka përfunduar, një tjetër konferencë po fillon për diplomacinë zvicerane. Edhe pse më pak e njohur për publikun e gjerë, ajo është megjithatë një ngjarje e rëndësishme për politikën e jashtme të Zvicrës. Kjo është Konferenca e Ambasadorëve, e cila zhvillohet nga data 17 deri më 21 qershor 2024 në Andermatt. Ky takim mbledh çdo vit në Zvicër ambasadorët e vendosur në Bernë dhe në rreth 170 përfaqësitë e Zvicrës jashtë vendit.

“Fakti që ky takim po zhvillohet, rastësisht, menjëherë pas Konferencës në Bürgenstock, ofron një mundësi të shkëlqyer për të informuar menjëherë dhe drejtpërdrejt të gjithë ambasadorët për sfidat e kësaj konference për politikën e jashtme zvicerane. Ne gjithashtu do të mund të diskutojmë perceptimin e tyre për këtë takim të nivelit të lartë. Kështu përforcohet koherenca e politikës së jashtme”, nënvizon Sekretari i Shtetit i FDFA, Alexandre Fasel.

Zbatimi i strategjisë së politikës së jashtme në një kontekst të presionit buxhetor
Strategjia e politikës së jashtme 2024-2027 është gjithashtu në qendër të këtij edicioni të Konferencës së Ambasadorëve. Për ta zbatuar atë, FDFA duhet të marrë parasysh edhe gjendjen aktuale të burimeve financiare të Konfederatës në punën e tyre të përditshme. “Financat federale tregojnë se Zvicra do të duhet të bëjë kursime në vitet në vijim. Por FDFA ka strategji dhe instrumente novatore, si Diplomacia e Shkencës ose ambasadorët në misione speciale në rajone të caktuara të botës. Kjo e fundit mund të mundësojë zbatimin efektiv të politikës së jashtme pavarësisht situatës së tensionuar të burimeve. Aplikimi i tyre do të eksplorohet më tej gjatë konferencës,” shpjegon Alexandra Baumann, drejtuese e Divizionit për Prosperitet dhe Qëndrueshmëri të FDFA në Bernë dhe përgjegjëse për organizimin e konferencës.

Prandaj, Konferenca e Ambasadorëve bën të mundur ofrimin e orientimit për politikën e jashtme të Zvicrës për pjesëmarrësit. “Kjo na lejon të kuptojmë më mirë se çfarë është e rëndësishme për FDFA dhe departamentet e tjera. Mundësia për të dëgjuar anëtarët e Këshillit Federal është një shans unik për të rafinuar dhe përshtatur diskursin tonë në vendet tona të akreditimit,” ilustron Andrea Semadeni, ambasador i Zvicrës në Senegal.

Prioritetet tematike të strategjisë (Demokracia dhe qeverisja – Mjedisi – Paqja dhe siguria – Prosperiteti dhe qëndrueshmëria) do të jenë, për shembull, objekt i seminareve specifike. “Ne duam kështu të ndërtojmë ura midis prioriteteve tematike të strategjisë dhe çdo konteksti të veçantë duke përfshirë të gjithë rrjetin e jashtëm,” shpjegon Alexandra Baumann.

Temat e paqes dhe sigurisë, si dhe demokracisë dhe qeverisjes janë me interes të veçantë për ambasadoren zvicerane në Jordani, Emilija Georgieva. “Të dish se si Zvicra mund të kontribuojë konkretisht dhe në mënyrë të qëndrueshme në këto dy prioritete është një pyetje që po shtrohet intensivisht në rajonin tonë për momentin.”

Politika e jashtme e testuar në terren
Një vend për shkëmbime, konferenca gjithashtu lejon që politika e jashtme zvicerane, e zhvilluar nga Këshilli Federal në Bernë, të krahasohet me realitetet e përjetuara në terren. Në të vërtetë, situata financiare ndikon në punën e punonjësve të FDFA-së në selinë qendrore të Bernës, si dhe jashtë saj. « Diskutimi së bashku është një domosdoshmëri në një botë të karakterizuar nga një rritje e konflikteve, si dhe një situatë e paqëndrueshme ekonomike dhe politike, pa harruar një qasje gjithnjë e më transaksionale ndaj marrëdhënieve ndërkombëtare », thekson Alexandre Fasel.

Dhe ambasadorja Emilija Georgieva i bashkohet komenteve të Sekretarit Shtetëror të FDFA-së: “Kjo konferencë është për mua një platformë unike për shkëmbime me kolegët e mi nga qendra dhe rrjeti i jashtëm. Në kontekstin aktual, është edhe më e rëndësishme të ndajmë përvojat tona përkatëse dhe të përcaktojmë rrugët për politikën tonë të jashtme”.
Kështu, çdo ambasadore sjell përvojën dhe vizionin e saj për gjërat në valixhen e saj. Ambasadori zviceran në Ukrainë, Félix Baumann thekson ndryshimin midis realiteteve të përjetuara në varësi të vendit ku ndodheni. “Në Ukrainë, ne duhet të zbatojmë njëkohësisht ndihma humanitare për popullsinë më të privuar pranë vijës së parë, programe bashkëpunimi në fushën e shëndetësisë, qeverisjes së mirë apo decentralizimit, mbështetje për bizneset e vogla dhe të mesme ose projekte që synojnë promovimin e paqes dhe njerëzve. të drejtat. Në këtë kuptim, Ukraina mund të shërbejë si model për situata të tjera konflikti në botë, sepse gjatë shumicës së konflikteve të armatosura, komuniteti ndërkombëtar tenton të ndërhyjë në mënyrë sekuenciale.

Ambasadori Andrea Semadeni, nga ana e tij, dëshiron të theksojë “ndryshimin e brezave në Senegal dhe pasojat e tij në rajon. Ai gjithashtu do të nxjerrë në pah pasigurinë dhe nevojën për veprim të ekuilibruar në Sahel.

Oasis, Stammtisch du Piz Cam dhe burimi i ideve
Në Zvicër, ambasadorët e vendosur jashtë kthehen në rrënjët e tyre, vendet e tyre të preferuara, familjen dhe të njohurit e tyre. Çfarë presin më shumë për këtë kthim në shtëpi?

Për Emilija Georgieva, me qendër në Aman, pjesëmarrja e saj në Konferencën Vjetore të Ambasadorëve në Andermatt shërben si « një oaz malor i përkohshëm ». Në të vërtetë, “ndonëse Jordania konsiderohet spiranca e stabilitetit në Lindjen e Mesme, vendi im pritës është shumë i prekur nga konflikti në Gaza në nivel politik, ekonomik dhe social, të cilin ne e ndiejmë edhe brenda ekipit të përfaqësimit”, vijon. diplomati.

Postuar në Dakar, Ambasadori Andrea Semadeni është i kënaqur me diskutimet e gjalla në Stammtisch du Piz Cam, një restorant në fshatin Vicosoprano, në Val Bregaglia, prej nga është ai. “Është një mundësi për të kontrolluar kuptimin e popullatës për politikën e jashtme të Zvicrës.” Sa i përket Félix Baumann-it, ambasadorit të Zvicrës në Ukrainë, shkëmbimet me kolegët e tij, të cilat janë një burim tepër i pasur frymëzimi, idesh dhe motivimi, janë ato për të cilat është veçanërisht i kënaqur. « Kjo është edhe magjia e kësaj konference. »

Derniers articles