16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Bernë, Ministria e Punëve të Jashtme të Zvicres për zhvillimet e fundit në Izrael

Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (DFAE) monitoron vazhdimisht situatën politike dhe sociale jashtë vendit dhe publikon qëndrime specifike. Qëndrimet e DFAE-së bazohen në objektivat dhe prioritetet e politikës së jashtme zvicerane, siç paraqiten, për shembull, në Kushtetutën Federale, në strategjinë e politikës së jashtme të Këshillit Federal si dhe në çështje të tjera tematike dhe gjeografike, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch duke jurferuar bruiemeve nga DFAE ner Bernë. 

Deklarata e pozicionit të Izraelit/OPT

DFAE ende nuk ka asnjë informacion në lidhje me viktimat zvicerane apo shtetasit zviceranë që janë rrëmbyer. Këshillat e udhëtimit të DFAE për Izraelin të publikuara në internet korrespondojnë me vlerësimin aktual të situatës. Ata kontrollohen vazhdimisht. Aktualisht, rreth 28,000 shtetas zviceranë dhe familjet e tyre janë të regjistruar zyrtarisht në Izrael dhe Territorin Palestinez të Pushtuar, ku ata jetojnë dhe banojnë. Në aplikacionin Travel Admin janë regjistruar rreth 430 persona me lidhje me Zvicrën. FDFA është në kontakt me këta shtetas në vend dhe i mbështet ata kudo që është e mundur. Linja e Ndihmës FDFA deri më tani ka marrë rreth 500 telefonata në lidhje me situatën në Izrael. Këto kërkesa vijnë nga njerëz aktualisht atje, të afërm të shqetësuar ose njerëz që planifikojnë një udhëtim në Izrael së shpejti. Aeroporti i Tel Avivit është funksional por mund të mbyllet përkohësisht për arsye sigurie. DFAE vetë nuk kryen largime të organizuara nga Izraeli. Me kërkesë të DFAE, SWISS po planifikon një fluturim special nga Tel Avivi në Cyrih të martën më 10 tetor, i destinuar kryesisht për rezervime nga shtetasit zviceranë në vend. Për shkak të problemeve teknike në procedurën e rezervimit të SWISS për këtë fluturim, rezervimet nuk mund të bëheshin online siç ishte njoftuar fillimisht nga DFAE; problemet janë zgjidhur ndërkohë dhe rezervimet janë të mundshme përmes një qendre telefonike SWISS. Personave që dëshirojnë të largohen nga vendi u kërkohet të gjejnë lidhje ajrore ose mundësi të tjera nisjeje. Më shumë informacion do të vijojë kur DFAE të marrë dijeni për nisjet e organizuara nga vendet partnere, nga të cilat mund të përfitojnë shtetasit zviceranë.

Derniers articles