17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Për 3 muaj mbi 7500 aplikime për viza ne ambasaden e Zvicrës në Prishtinë. Kosova « vend i sigurt » me eksod më të madhë në Evropë. Zvicra, destinacioni më i preferuar!

Prishtinë, 6 maj -Gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch ka mesuar nga Ambasada e Zvicrës ne Prishtinë se që nga fillimi i këtij viti, për 4 muaj, kanë aplikuar 7 mijë e 642 qytetarë për viza shengen. Sipas zyrtareve nga ambasada, ky intersim për viza eshte shumë e madhe krahasuar me periudhën e parë 3 mujore të vitit të kaluar.

Belinda MEHANA

Gjatë tre muajve të parë të këtij viti numri i vizave të lëshuara ne amabsaden zvcerane ne Prishtinë ka qenë 6 mijë e 758 derisa shkalla e refuzimit ishte 12%. Sipas tyre rritja e eksave te vizave ndodhi kryesisht për shkak të pandemisë me Covid-19, ngase Ambasada nuk ka lëshuar viza deri në qershor të 2021 për shkak të virusit, shkruan nga Prishtina korrespondentja e gaztes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Kosova e konsideruar si « vendi i sigurt » shifrtat për viza ne ambasada deshmojne te kunderten!

“Rritja e aplikimeve për viza Shengen është shumë e madhe në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, por kjo është kryesisht për shkak të faktit të pandemisë Covid 19 (Vizat normale Shengen nuk janë lëshuar deri në qershor 2021. Por krahasuar me të njëjtën periudhë të 2020 para Covid 19 shifrat ishin pothuajse të njëjta”, thuhet ne njoftimine ambsadës zvicerane ne Prishtinë.

“Kemi pranuar gjatë këtij viti 7642 aplikime për viza Shengen. Shkalla e refuzimit rreth 12%. Numri i vizave të lëshuara për Zvicrën: 6758”, me nje numer tejete te ulet te vizave pune, thuhet në nga ambasada zvicerane ne Prishtinë. Sipad gazeta zvicerane Le Canton27.ch per cdo vit vetem ne ambasaden zvicerane kerkojne viza mbi 30 mije kosovare?!

Kosova « vend i sigurt » me eksod më të madhë në Evropë. Zvicra, destinacioni më i preferuar!

“Nuk kemi asnjë statistikë për vizat e punës për Zvicrën. Por numri është shumë i ulët (më pak se 100 për tremujorin e parë 2022). Për Shengen-Viza për turizmin. Gjithashtu nuk kemi statistika se sa nga këto lloj vizash janë lëshuar këtë vit. Por ju lutemi vini re se ne kemi trajtuar 7642 Viza Shengen (kryesisht për vizitë familjare) për Zvicrën për tre muajt e parë 2022”, thuhet në përgjigjen e tyre.

Kosova e konsideruar si « vendi i siguert » kerkesat për viza ne ambasada deshmon se ende nuk eshte një vend i sigurt! Themi kështu sepse diteve te fundit jo vetem para ambasades zvicerane por edhe para asaj gjermane, britanike, Frances etj..jane radhet e gjata per te marrur nje vize për te dalur ne Zvicer apo vendet e tjera te BE-së. E tham se Kosova ende nuk eshte vend i sigurt, sidomos ekonomikisht dhe i paperspektive per shkak korrucpionit dhe krimit te organizuar keto 20 vitet e fundit, ka bere qe nga Kosova ta largohen rreth 400.000 kosovare, ku mbi 50 mije jane instaluar legalisht dhe ilegalisht në Zvicër

Derniers articles