7.9 C
Berne
jeudi 22/02/2024

Edhe Kosova në Forumin Ndërkombëtar të Bashkëpunimit në Zvicër 15-16 shkurt Gjenevë

Gjenevë, 6 shkurt -Nën titullin “Edukimi për të ardhmen”, Kongresi Vjetor i Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Zvicrës do t’i kushtohet temës së arsimit dhe do të përballet me një numër të madh pikëpamjesh. Ne kete kongres do te amrrin pjese edhe Kosova, pasaj SHBA-te, Nepali, Benini, Kosta Rika, Serbia, Uzbekistani etj…, njofton gazeta zvicerane en shqip Le Canton27.ch

Përfaqësues të politikës, kërkimit, sektorit privat dhe financiar, OJQ-ve dhe të rinjve do të takohen atje për të zhvilluar së bashku zgjidhje për sfidat kryesore të planetit. Formati hibrid i eventit dhe platforma e tij interaktive do t’i lejojë të gjitha palët e interesuara të marrin pjesë aktive në diskutime. Në kuadër të nismës “Të rinjtë për zgjidhje”, të rinjtë dhe qasjet e tyre do të jenë në qendër të vëmendjes ditën e dytë.

Arsimi është thelbësor për të bërë një jetë të pavarur

E specializuar në sistemet arsimore, profesoresha Ursula Renold e Institutit Federal Zviceran të Teknologjisë në Cyrih po merr pjesë në Kongresin Vjetor të Bashkëpunimit Ndërkombëtar Zviceran (IC Forum), organizuar në Gjenevë më 15 shkurt. Në një intervistë, ajo diskuton arsyet e angazhimit të saj ndaj arsimit dhe shpjegon se çfarë duhet bërë për të reformuar në mënyrë efektive sistemet arsimore në kontekste të ndryshme kulturore.

Mjetet dhe platformat e trajnimit në internet lejojnë studentët që jetojnë në zona rurale ose të izoluara të kenë akses në materialet mësimore dhe të ndërveprojnë me mësuesit nga distanca.

Edicioni i vitit 2023 i Forumit IC ka temën « Edukimi për të ardhmen: gjeni zgjidhje për ta bërë arsimin të qëndrueshëm dhe të përshtatshëm për të ardhmen ». Pse zgjodhët të përfshiheni personalisht në këtë fushë?

Arsimi është thelbësor për të bërë një jetë të pavarur dhe të vetëvendosur. Ai u mundëson njerëzve të zhvillojnë potencialin dhe kapacitetet e tyre, të ndikojnë në kushtet e tyre të jetesës dhe të kuptojnë më mirë shoqërinë në të cilën jetojnë. Arsimi është sine qua non për të ndjekur një karrierë profesionale. Objektivat e tij janë të shumëfishta: të trajnojë të menduarit kritik, të mësojë të punojë në një ekip dhe të përshtatet me situata të reja dhe të panjohura, ose të inkurajojë kreativitetin për të zgjidhur problemet. Është pikërisht zhvillimi i këtyre aftësive personale dhe sociale, në një botë të ndërprerë nga transformimi dixhital, që promovon ndjeshëm arsimin e qëndrueshëm. Pasi të fitohen këto aftësi, ato mund të përdoren në çdo profesion ose në çdo rrethanë.

Pse është e rëndësishme të investohet në kërkimin e sistemeve arsimore? Mund të na jepni një shembull të një nisme apo projekti të realizuar nga ETHZ në fushën e arsimit?

Është e rëndësishme që sistemet arsimore të jenë në gjendje të përshtaten me ndryshimet e shpejta të lidhura me tranzicionin dixhital. Si shembull, mund të citoj projektet kërkimore të laboratorit tonë të reformës arsimore CEMETS (www.cemets.ethz.ch). Këto janë projekte të zhvilluara në bashkëpunim të ngushtë me ekspertë të fushës. Detyra jonë është të studiojmë efektivitetin e sistemeve të ndryshme arsimore dhe të ndihmojmë vendet që dëshirojnë ta bëjnë këtë për të ndërmarrë reforma të bazuara në fakte shkencore dhe për të matur progresin e bërë. Kështu, ne mund të analizojmë, në çdo kontekst kulturor, gjërat që funksionojnë dhe ato që kërkojnë përshtatje.

Çfarë mundësish ofrojnë teknologjitë e reja për të siguruar, veçanërisht në kontekste të vështira, arsim të qëndrueshëm dhe të qëndrueshëm?

Ata janë të shumtë. Mjetet dhe platformat e trajnimit në internet lejojnë studentët që jetojnë në zona rurale ose të izoluara të kenë akses në materialet mësimore dhe të ndërveprojnë me mësuesit nga distanca. Kështu, studentët mund të mësojnë në mënyrë fleksibël dhe të pavarur, me ritmin e tyre, gjë që mund të jetë shumë e dobishme për ata me nevoja të veçanta. Teknologjitë e reja bëjnë të mundur prodhimin dhe shpërndarjen e përmbajtjes arsimore (p.sh. tekste, video, regjistrime audio) shpejt dhe me kosto të ulët. Kjo përmbajtje është e aksesueshme shpejt, edhe sepse nuk kërkon trajnim ose rikualifikim të personelit mësimor. Mjetet e analizës së të dhënave mund të përdoren gjithashtu për të matur performancën e studentëve dhe për të ofruar njohuri për mësuesit për të përmirësuar vazhdimisht mësimdhënien. Megjithatë, njeriu është një qenie sociale, një vëzhgim që është bërë veçanërisht i rëndësishëm gjatë pandemisë. Prandaj, ideja është që të integrohen teknologjitë e reja në një qasje hibride, në mënyrë që ndërveprimet sociale ndërmjet individëve të ruhen dhe takimet joformale të jenë gjithashtu të mundshme.

 

Derniers articles

Gazeta zvicerane demanton Vucicin ne KS te OKB-se. NZZ: Numri i serbeve po zvogelohet jo vetem ne Kosove, por edhe ne Serbi!

Berne, 22 shkurt -Ka gjithnjë e më pak serbë që jetojnë në Kosovë - dhe në Serbi gjithashtu (In Kosovo leben immer weniger Serben...

Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore

Bernë, 21 shkrut -Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore. Gazeta...

Prof. Dr. Shefqet Krasniqi po «financon» (po ushqen me bukë) gazetarët dhe analistët. Mediat shqiptare: Imami që mund të behet president

Prishtinë, 21 shkurt -Imam Krasniqi autxor i dhjetar librfave shekncore dhe krah i luftes (UCK) po te themelonte parti te veten sot do t’i...

Shqiptaret ne Aarburg shenoi 16-vjetorin, Diten e Pamvaresise se Kosovës. Folesit falenderuan edhe Zvicren për mbeshtetje deri tek njohja

Aarburg, 19 shkrut  -Me emrin e Allahut (xh.h) Mëshiruesit, Mëshirplotit Të shtunën në mbrëmje, respektivisht më datë 17 shkurt 2024 në ambientet e Xhamisë...

Tri poezi nga poetja e re Arsinoi Zengo

"Lule shqerka" Do harroj një ditë Mes lotësh e pikëlluar Buzëqeshjen do ta ngrys Mallin do ta shuaj! Lule shqerën do nuhas Poshtë ndënë lëndinë Erën do tja marr Edhe pse ajo...